Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas jakieś 2 miesiące temu mundurowi z WOT autobusem przyjechali dzików szukać choć w obrębie 10km lasu nie ma a chodowli w około pełno.  Dobrze że nic nie znaleźli. 

Opublikowano

Czego??

Przed chwilą, 6465 napisał:

U nas jakieś 2 miesiące temu mundurowi z WOT autobusem przyjechali dzików szukać choć w obrębie 10km lasu nie ma a chodowli w około pełno.  Dobrze że nic nie znaleźli. 

@zetorki12 tak jakoś nauczyłem sie od Ciebie

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, kopin napisał:

IR i minister apelują żeby gospodarstwa były jak twierdze zabezpieczone.Ale czy zwróciliście uwagą co to jest twierdza-ciężko się do niej dostać,ale też z niej się wydostać .Jaki los nam rządzący zgotowali że mając parę zł w kieszeni  i dowód jedziesz gdzie chcesz,po całym świecie prawie,do wielu panstw nawet nikt nie sprawdzi tego dowodu.A my w swoich gospodarstwach mamy być więżniami,sąsiad przychodzi to dezynfekcja i wpis ,taki co świnie trzyma lepiej żeby wcale nie przyłaził.Do lasu lepiej żebyśmy nie chodzili,nawet po drzewo z własnego lasu   bo coś się przywlecze jeszcze.Będziemy więżniami,wszyscy na czele z dzikami będą zwiedzać i żyć ,a my za drutem kolczastym

Łatwiej jest gnebic  i wymagac od rolnika.. Niz ganiac za dzikami. 

Opublikowano
9 godzin temu, robert123farmer napisał:

Jakiś czas temu gospodarz pod Olsztynem  spacerował sobie po podwórku. W oddali, pod lasem zauważył auto oraz kogoś jakby coś wyciągał. Jako że był szarak postanowił to sprawdzić bo myślał , że ktoś wyrzuca śmieci do lasu. Poszedł a tam coś ciągnięte. Szedł dalej a tam ku jego zdziwieniu leżał martwy dzik. Szybko zadzwonił po sąsiada i traktorem wywieźli go jeszcze dalej w las i zakopali. Raniutko podczas obrządku las trzepała w białych fartuchach weterynaria i czegoś szukali. Resztę można sobie dośpiewać. To nie jest moja zmyślona historyjka 

A my co robimy, siedzimy i piszemy ...  a oni jada po nas jak chcą, może trzeba się zebrać cały kraj nie 20osób i krzyczeć o tym.

Opublikowano
36 minut temu, Nowy81 napisał:

A my co robimy, siedzimy i piszemy ...  a oni jada po nas jak chcą, może trzeba się zebrać cały kraj nie 20osób i krzyczeć o tym.

Wschód już protestował teraz zachód ma pole do popisu 

Moim zdaniem rolnik ma małą sile przebicia 

Protestować powinni zakłady mięsne, ptaszarnie. importerzy prosiaka bo to wkrótce ich dotknie

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, misio3p napisał:

Dzięki, zaraz szukam

Sprzedając do Sokołowa zawsze miałem średnią mięsność w okolicach 58% więc jestem dobrej myśli. Zdam raport jak wyszło po przysłaniu rozliczenia :) 

Tak w ogóle jaka aktualnie cena tam? Z czego wynikają te widełki co podawałeś tzn od 7,20 do 7,50 za E?

taka jak była 7,20-7,50 zł a różnica wynika z limitu wagowego tuszy  Jeżeli masz 2 tusze w klasie E jedna na haku ma 105,9 kg to dostaniesz 7,50 a druga 106 kg to 5% mniej czyli 7,20 zł  Od taka fanaberia sokołowa do  krojenia rolnika, tyle że tak czy tak duzo lepiej wychodzi niż handlarz czy lokalna ubojnia

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

21.11.2019, Warszawa (PAP) - Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach potwierdził afrykański pomór świń u następnych dwóch padłych dzików w województwie lubuskim - poinformował w czwartek w komunikacie Główny Lekarz Weterynarii (GIW).

Wcześniej obszar, gdzie znaleziono dziki z ASF, został decyzją Komisji Europejskiej ogłoszony jako zagrożony chorobą. Nowe przypadki chorych dzików zostały wykryte na tym obszarze.

Pierwszy przypadek chorego na ASF dzika w tym województwie wykryto 14 listopada. We wtorek po południu Główny Lekarz Weterynarii poinformował o potwierdzeniu kolejnych 18 dzików z chorobą ASF. W poprzednich dniach odnaleziono dwa padłe dziki zakażone wirusem. Łącznie dotychczas znaleziono 22 zakażone dziki. Przypadki te znajdują się 300 km od ognisk tej choroby.

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski mówił we wtorek PAP, że trwają próby ustalenia, w jaki sposób wirus afrykańskiego pomoru świń przeniósł się na teren zachodniej Polski. Wskazywał, że pierwszy w tym województwie dzik, u którego potwierdzono chorobę, został znaleziony przez leśnika, w pobliżu drogi. Prawdopodobnie zwierzę zostało potrącone, ale nikt nie zgłaszał szkody komunikacyjnej.

Opublikowano

Ja mam info ze samochody (3 lub 4) Gobbarto  wieczorami na wschodzie ładowały na pakę żywe dziki  a potem jachały  na zachód. Podobno jeden włąśnie na Wschowe, jeden na Konin Wielkopolsce , jeden w Kujawsko- Pomorskie gdzie pojachał 4 samochód nie wiem, Info od jednego z ludzi którzy ładowali te dziki. 

Gobarto podobno obmyśliło sobie  ze 6 zł za zywiec ich wykańcza finansowo i trzeba zbić cene do 4 zł  i stanie się to tylko jak prawie cały kraj bedzie czerwona strefą.

p.s w planach podobno jest  przywiezienie  wirusa do chlewni rolników samochodami skupującymi zywiec  Gobartto.

zaznaczam to plotki uzyskane pocztą pantoflową przez 3-4 rękę

Opublikowano

Nie mogli przywieźć że strefy to strefę przywieźli do nas

Jeszcze ja tu drugie dno widzę.

Gobarto prowadzi też tucz kontraktowy. Jest to swego rodzaju sposób na pozyskanie chętnych do wstąpienia do ich programu.

Opublikowano
45 minut temu, sumek666 napisał:

Nie mogli przywieźć że strefy to strefę przywieźli do nas

Jeszcze ja tu drugie dno widzę.

Gobarto prowadzi też tucz kontraktowy. Jest to swego rodzaju sposób na pozyskanie chętnych do wstąpienia do ich programu.

Dno to już jest teraz to już sięga odwiertu , przecie premier w przemówieniu mówił o rolnictwie zaledwie 40 sekund i to tylko że maja być większe dopłaty , w czasie kampanii do wyborów była mowa o podniesieniu dopłat jak maja Niemcy , a teraz już jest mowa tylko o 30 Euro do 1 ha . Prezydent mówi o podmianie ludzi w Polsce czyli żydzi się osiedlają , przecie mają pozostawione swe majątki . Co do świń to już było dawno zaplanowane to wydarzenie co jest obecnie z ASF w Lubuskim , nie wzięło    się tak sobie taki jest plan działania .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, krilan06 napisał:

W kujawsko-pomorskim, powiat świecie, gmina Osie też znaleźli padniętego dzika, badają pod kątem ASF. 

Badają i tak ma ASF , bo tak ma być że ma mieć .

Pańskie i Żydowskie - nie przepadnie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

W kujawsko-pomorskim, powiat świecie, gmina Osie też znaleźli padniętego dzika, badają pod kątem ASF. 

Krilian06 pisałem Wschowa, okolice Konina, kujawsko- pomorskie  tam jechały  dziki od gobbarto. Jeszcze gdzieś jachał 4 samochód niestety nie wiem

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Ja mam info ze samochody (3 lub 4) Gobbarto  wieczorami na wschodzie ładowały na pakę żywe dziki  a potem jachały  na zachód. Podobno jeden włąśnie na Wschowe, jeden na Konin Wielkopolsce , jeden w Kujawsko- Pomorskie gdzie pojachał 4 samochód nie wiem, Info od jednego z ludzi którzy ładowali te dziki. 

Gobarto podobno obmyśliło sobie  ze 6 zł za zywiec ich wykańcza finansowo i trzeba zbić cene do 4 zł  i stanie się to tylko jak prawie cały kraj bedzie czerwona strefą.

p.s w planach podobno jest  przywiezienie  wirusa do chlewni rolników samochodami skupującymi zywiec  Gobartto.

zaznaczam to plotki uzyskane pocztą pantoflową przez 3-4 rękę

Ręce opadają

A mówiłem, ze ten przeskok śmierdzi zdaleka..

Tak samo było u nas, jak zrobiło się spokojnie, to bęc i były przeskoki na inny region

Opublikowano

A jak znaleźli kilka sztuk , to leżała padlina niczym nie zabezpieczona . Ot tak bioasekuracja . Teraz nagle jedną padlinę ogrodzili .

Opublikowano

jeśli to rozwożenie dzików okaże się prawdą  to po prostu brak słów 

kupował ktoś ostatnio warchlaki ? mi dziś przywiózł po 11 zł/kg jakie ceny u was 

Opublikowano

W Agrobiznesie dzisiaj minister mówił o grodzeniu miejsc i przeszukiwaniu lasów pod kątem padłych dzików na zachodzie kraju. Na wschodzie jakoś tego nie było ,był winny rolnik i brak bioasekuracji.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

W Agrobiznesie dzisiaj minister mówił o grodzeniu miejsc i przeszukiwaniu lasów pod kątem padłych dzików na zachodzie kraju. Na wschodzie jakoś tego nie było ,był winny rolnik i brak bioasekuracji.

Mówić a zrobić to dwie zupełnie różne sprawy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v