Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Liczyłem. Dużo taniej niż nowy budynek. ;)

Cena ceną, a za kręgosłup kto mi dopłaci? Obal ten argument. Na chwilę obecną to wygląda tak: widełki, obornik cykl przez płotek na teczkę, taczką na dwór, na glebe i na przyczepę. Jak było dużo to turem jak mało to ręcznie. Także tego. 

Opublikowano

sumek nie bądz głupi dalej sprzedawaj zboże a jak palma Ci odbija to ziemniaki zasadz za rok i świnie i ziemniaki gówno wartę będą)))))))

Opublikowano
29 minut temu, sumek666 napisał:

Nie ja napisałem o budowie ;)

Stoi już budynek, ale na płytką ściółkę. Zastanawiam się czy by nie przerobić na ruszta.

Masz nadmiar wolnej gotówki przehulaj ,ewentualnie złoto,platyna ale nigdy nie inwestuj w trzodę chlewną u nas gość ostatnio stwierdził[2,5 tyś sztuk na stanie] że z chwilą wejścia stref jest bankrutem w ciągu 3mies a nie daj boże  niebieska to już w ogóle będzie ciekawie u nas przy cyklu zamkniętym i sprzedaży co 2tyg ok 25-30 szt

Opublikowano

To sadz wiecej o swiniach zapomni albo kup bydło sołtys głowe pod topór kładzie ze za 2 lata bydło bedzie chodzić w cenie złota))))))))

Opublikowano

sumek jak ty chcesz się w duny bawić to naprawdę daj sobie spokój ile zarobisz jak dun 350-400 zł 

Opublikowano

sumek od tego nieróbstwa już  zdurniał całkowicie ))))) w świnie idzie jeszcze w duny, hehehe. Weź Ty sobie chłopie znajdz kochankę jak masz nadmiar wolnego czasu a  nie ludzią psujesz interes))))) za sto dni rzucisz świnie w cholere a ja po 2 zł będe potem sprzedawał))))))))))

Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał:

sumek, walnij cale orne pomidorem i bedziesz bral 2500 do hektara. no i caly rok wentylem do gory, bo nie masz obowiazku niec z tego zysku.

Dywersyfikacja upraw kolego,  przy areale Sumka minimum 2 uprawy. :) Poza tym na te dopłatowe pomidory trzeba mieć umowę kontraktacyjną, jak zobaczyłem taką wysoką dopłatę, to po suszach też już miałem taki pomysł, żeby na większości gruntów były pomidory. Wszystko było już obcykane, póki się nie zorientowałem, że obowiązkowa kontraktacja niweczy cały mój misterny plan. :D 

Opublikowano

sumek zastanów się dobrze z tą przeróbką teraz nawet o polskiego warchlaka ciężko ostatnio kupiłem średnio miały 18.5 kg po 200 za szt. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Masz nadmiar wolnej gotówki przehulaj ,ewentualnie złoto,platyna ale nigdy nie inwestuj w trzodę chlewną u nas gość ostatnio stwierdził[2,5 tyś sztuk na stanie] że z chwilą wejścia stref jest bankrutem w ciągu 3mies a nie daj boże  niebieska to już w ogóle będzie ciekawie u nas przy cyklu zamkniętym i sprzedaży co 2tyg ok 25-30 szt

To nie wiem co on gada. U mnie na okkolicy (czerwona strefa), napierw jedna chlewnia na 3600 w jednym cyklu, teraz powstaja dwie po 1700.

Nie widac zeby tak bankurotwali w czerwonej.

• Like 2
Opublikowano

sumek jak chcesz kabany to tylko na ruszcie+ paszociag+tubomaty i oczywiście odpowiednia wentylacja. W starych budynkach wszystko jest do zrobienia ale moim zdaniem kanał musi być min 2m a m2 zależą od rozmiarów budynku.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, ahten napisał:

To nie wiem co on gada. U mnie na okkolicy (czerwona strefa), napierw jedna chlewnia na 3600 w jednym cyklu, teraz powstaja dwie po 1700.

Nie widac zeby tak bankurotwali w czerwonej.

Tucz nakładczy? wszystko ładnie pięknie dopóki w ok nie bedzie ASF-u wśród trzody chlewnej i strefy niebieskiej

Opublikowano
6 minut temu, ahten napisał:

NIe. Jeden kupuje warchlaki, tuczy i sprzedaje.

A drugi ma prosieta i bedzie mial cykl zamkniety.

10 km obok, w sasiedniej gminie byla strefa niebieska.

U nas nie ma takich odważnych ,każdy trwa w oczekiwaniu co będzie pomimo tego że do strefy żółtej jeszcze 100 km,no ale za rok to już żółta bedzie raczej na pewno

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v