Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Siedzą pod sklepem w niedziele i browara piją. Bo dostali social i mogą. Za ciężko prace polaków. Idzie z dzieckiem  taka Garzyna papierosa w gębie trzyma. Telefon najnowszy model. I jeszcze narzeka że 500plus na koncie nima 

Ja już skończyłem bo takich bzdur jak staczek to nikt nie napisał. 

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio słyszałem roszczenia dżejsiczków ekonomistków, że rząd nie wie co to inflacja i 500 sprzed 3 lat jest mniej warte niż teraźniejsze 500 i rząd ma dołożyć 😂😂😂 

Ale już koniec polityki tutaj ;)

Opublikowano (edytowane)

sumek bo ty jesteś dziad nie ekonomista:D:D Robisz i robisz jak ten gułupi osioł i tyle. Ja mam we wsi geniusza ekonomiste. Ma 4 dzieci 5 w drodze . 2000 zł z 500plus. 700 zł z rodzinnego. Pomoc opieki społecznej, do tego ma 10 ha ziemi dopłaty bierze on, ziemie uprawiał inny rolnik. Teraz taki mój miejscowy sumek  przebił tamtego i dołozył czynsz dzierżawny 1500 zł. ( geniusz ekonomista bierze 2500 zł  z ha czystych pieniedzy ze swojej ziemi) a klasa ziemi 6 z  w tym roku nawet zyto wypalone. 

Gość i jego zona nigdzie nie pracują a ok 60 tys. zł mają dosłownie za nic  to własnie wyborcza pis.

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
31 minut temu, kanalia36 napisał:

sumek bo ty jesteś dziad nie ekonomista:D:D Robisz i robisz jak ten gułupi osioł i tyle. Ja mam we wsi geniusza ekonomiste. Ma 4 dzieci 5 w drodze . 2000 zł z 500plus. 700 zł z rodzinnego. Pomoc opieki społecznej, do tego ma 10 ha ziemi dopłaty bierze on, ziemie uprawiał inny rolnik. Teraz taki mój miejscowy sumek  przebił tamtego i dołozył czynsz dzierżawny 1500 zł. ( geniusz ekonomista bierze 2500 zł  z ha czystych pieniedzy ze swojej ziemi) a klasa ziemi 6 z  w tym roku nawet zyto wypalone. 

Gość i jego zona nigdzie nie pracują a ok 60 tys. zł mają dosłownie za nic  to własnie wyborcza pis.

Jak można to czemu nie widać że jest zaradny i Polska się nie wyludni bo dzieci przybędzie tylko się cieszyć z tego że można coś zyskać jak dają to trzeba brać .

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Jak można to czemu nie widać że jest zaradny i Polska się nie wyludni bo dzieci przybędzie tylko się cieszyć z tego że można coś zyskać jak dają to trzeba brać .

Pewnie tak, heheh ale sam widziałem jak dzieci proszą o lizaka to odpowiedz jest jedna tata niema pieniążków,  obiad to rosół z porcji rosołowych, najgorsze podłą żywność kupuje, ale  nawet kury nie hoduje bo robota, ale piwo to skrzynkami wozi codziennie. Jak to się widzi to aby lać gnoja i patrzeć czy równo puchnie

Opublikowano

no ma się rozumieć-2 pejsatych w jarmułkach  z peło przytaszczyło stado martwych dziczków żeby rządowi świnie podłożyć,ale przejechała rządowa cysterna wstydu i rozpierniczyła ten misterny plan

jest tez inna opcja -Broszka am jechała gdzieś swoim samochodem

Opublikowano

Jak twierdzisz że można tyle dzików przejechać to w życiu dzika nie widziałeś  😏 zapewne zgubił je myśliwy wracający z grzybobrania a że zostały nielegalnie ubite to i nie wypadało ich brać w dalszą drogę 🤔

Opublikowano

u mnie na 11 w zeszłym roku 7 poszło,300 m od mojego domu to mi nie pitol znowu swoich teorii,tylko że te były większe trochę i Tir uszkodzony ake i osobówka z przeciwka dostała dzikiem

Opublikowano

zetorki u mnie Duńczyk 30-35 kg za 400 zł nawet kupisz i to podobno netto))))))))))) zainteresowany???)))))

Opublikowano

Jasne . Potrzymam 4 miesiące i wezmę po 450zł za sztukę ... i to brutto ))))))))

Opublikowano

Kolega nie ma macior i duńczyki są nie do kupienia 350-400 zł a cena za tucznika u nas 5,7- 6,0 netto wiec jeździ po małych rolnikach i kupuje prosiaki w wadze 18-25 kg to płaci 200-250 zł za sztukę. Handlarze z cenami prosiaka pogłupieli, odwaliło im teraz jak tym z cielakami przed aferą.

Opublikowano

Duńczyk najwyższy status zdrowotny po 340-350 zł netto jest obecnie. Kupiony duńczyk ponad 3 miesiące temu po 400 zł brutto za 28 kg, sprzedany niedawno po 6 zł netto w wadze 130 kg daje zysk na poziomie 140-170 zł, no cóż kto miał 1000 sztuk zarobił 140-170 tys, czyli zarobek w 3 miesiące tyle co pracownik zarabiający 4 tys miesięczne przez 3 lata 😁

• Like 1
Opublikowano

nie będe się sprzeczał bo mam cykl zamknięty wiem tyle co mi kolega mówił  ze ktoś mu zaproponował duny po 400 zł i to jeszcze netto.

ps. a z tym zarobkiem to bym nie przesadzał bo w 2018r kto miał 1 tys sztuk dołożył 170 tys zł)))))))))) wiec na dziś odbił po prostu straty

Opublikowano

Nie no oczywiście nie zawsze jest taki rzut, ale chciałem tylko powiedzieć że nie znaczy że jak warchlak po 400 zł to nie będzie zarobku, zboże jest tanie, soja też po 1600 brutto to znowu tak źle koszty nie wychodzą, nie tylko warchlak decyduje o opłacalności

Opublikowano (edytowane)

On liczy jak stasiek - żywiec po 10zł a zboże po 400 do końca świata.... 400zł za duńczyka - jak by materiał siewny pszenicy kosztował 3tys zł na hektar też byś kupował? przy dobrym roku dała by 10 ton po 700zł minus 6000 kosztów to z hektara masz 1000zł zysku, kto ma 1000ha to zarobi milion złotych czyli tyle co robotnik zarabiający 4 tys przez ponad 20 lat ... Tak Twoje wyliczenia wyglądają, tak teoretycznie, a teoretycznie a praktycznie to duża różnica, jest nawet dobry dowcip na ten temat... 

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, pawel885 napisał:

On liczy jak stasiek - żywiec po 10zł a zboże po 400 do końca świata.... 400zł za duńczyka - jak by materiał siewny pszenicy kosztował 3tys zł na hektar też byś kupował? przy dobrym roku dała by 10 ton po 700zł minus 6000 kosztów to z hektara masz 1000zł zysku, kto ma 1000ha to zarobi milion złotych czyli tyle co robotnik zarabiający 4 tys przez ponad 20 lat ... Tak Twoje wyliczenia wyglądają, tak teoretycznie, a teoretycznie a praktycznie to duża różnica, jest nawet dobry dowcip na ten temat... 

Wyprodukuj mi prosiaka 35kg za 40 zł to kupię od Ciebie tyś sztuk !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v