Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i te wspaniałe porady w stylu : No przecież można hodować coś innego ...

Opublikowano
5 minut temu, niezlygagatek napisał:

Bo "dobrze" bylo jak asf był na wschodzie, tam mali gospodarze, daleko, ich nie szkoda. Do nas na zachód nie dojdzie, na forach śmiali się ze chłopy przesadzaja,  płaczą, protestują, że nie potrafią zabezpieczyć gospodarstwa i ze sami są sobie winni. A teraz zachód ma pelne gacie i krzyczy bić dziki. 

A nich się zachód idzie pier**lić zawsze byli cwani nie szkoda mi ich .

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

W przyszłym roku będzie okrągła rocznica jak ten cwany zachód pupę Wam wyratował. Jedne kraj jeden naród a tyle nienawiści. Nie wiesz że na jednym wózku jedziemy? Skąd ta złość? Z zazdrości? Czy ktoś pojedynczy Ci zawinił i teraz jedziesz po ogóle?

• Like 3
Opublikowano

Bez przesady . Jedziemy ... no może nie na jednym wózku , ale z pewnością podobnym .

5 minut temu, galan99 napisał:

3 minuty temu, Bartek933 napisał:

W przyszłym roku będzie okrągła rocznica jak ten cwany zachód pupę Wam wyratował.

O czym mowa ?

Opublikowano

Taka prawda koledzy ,po co ta zajadłość? zmiana profilu produkcji,czy też -a ja sram i tylko zboża zasieje.Nie bądżcie idiotami przecież wszystko jest naczyniami połączonymi.Jeśli jednym głosem się nie mówi to najłatwiej nas rozgrywać rządzącym.Napuszcza sie myśliwych na rolników,ekologów na wieś, producentów świń  na mleczarzy itd.Opinie ludzkie są różne i w większosci głupie,fakt że jak ktoś krytykuje Lubelskie gospodarstewko z klilkoma świniami i płotem ze sztachet których jest 5 szt to ma rację .U nas też 2 wioski dalej był kretyn z 1 maciorą która cały czas do lasu chodziła,najedzona ,zaproszona itd.Ale jak wypisujecie tutaj takie głupoty że dobrze im tak ,teraz zobaczą itd .to jesteście zwykłymi kretynami których łatwo manipulować i napuszczać na innych .Ardziu mówi że myśliwi to zło i nie układa sie współpraca,ale wp***dol rolnicy dostali jak protestowali a nie PZŁ bo nie strzela.Ruszcie czasem tymi pustymi łbami i pomyślcie ,czapy poodchylać niech wleci tam trochę wiadomości ! Ja od czasu do czasu staram się tak robić bo inaczej cały czas bedziemy głupimi wsiokami

• Like 8
Opublikowano
11 godzin temu, sumek666 napisał:

to zabrać tym co dostają dopłaty do krów. zaraz byście na ulicy stali. i jeszcze większą akcyzę. to wy tu jeteście kolejny raz grupą uprzywilejowaną!!!

To zaorać i spok0j

Opublikowano

A agencja nie bedzie się burzyć,  toż i ja mogę pile zrobić, a że tam wymoknie to hvj, posiane posiane zboże a że mie sprzyjały warunki to nie moja wina.

Co trzeba zrobić by pastwisko w pole przekształcić?

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

To własnie efekt przelewów w rolnictwie!!!!!. Nie wierzyć nikomu nawet tzw. stałym odbiorcą tylko gotówka albo przedpłata inaczej tak będzie zawsze. złodziei coraz wiecej a państwo nie działa.

Opublikowano
15 minut temu, sumek666 napisał:

😅

Zależy co masz wspisane w rejestrze gruntów. Najlepiej zapytaj w biurze powiatowym 

Nie ma znaczenia co masz w wypisie jeśli niejest to natura 2000 to możeszorać

Opublikowano

Dokładnie z łakami  jak nie jest w naturze albo w jakimś parku to można zaorać. 

To głupi pomysł ministra , mieszczuchy wezmą talerzówkę dwa razy z talerzuja i złoszą jako grunt rolny orny odłogowany, i po problemie a prawdziwy rolnik który narazie nie chce kasować łaki dopłat nie dostanie

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To i ja mam kawałek takiej i to daleko i przez las co kombajn by nie dojecjał

Ale mam koło domu 3 ha i tam można mieć pole tyle że pod lasem.

Jak to prawnie wygląda z pastwiska zrobić pole?

Też myślę o wyoranie takiej łąki, tyle że to torfowe i jedna jest dość wilgotna bo melioracja do kitu ale jak bruzdy zrobię przy miedzy to na końcu mam rzeczkę i może osuszę, tylko czy zboża mi tam ursną? No i mam jeszcze 2 lata kwiatków to muszę poczekać.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jak widać idiotów nie sieją, sami się rodzą.

Powiedz co Ci ten okropny zachód takiego zrobił, że pałasz taką nienawiścią? Mógłbym tu wstawić jeszcze kilka uszczypliwości i byłyby one z pewnością zasadne, ale mieszkamy w jednym kraju, naszym obowiązkiem jest razem pracować na to by Polska jak najlepszym miejscem do życia więc się powstrzymam.

Zacytowany wpis pokazuje dlaczego wielu z nas ma kompleks małego ch*ja i namiętnie porównuje nas do "zachodu". Tam rolnicy potrafią ze sobą współpracować, natomiast u nas jeden drugiego w łyżce wody by utopił.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Miejmy nadzieję że ten pomysł ministra nie przejdzie.

Wystarczy że na suszowym do łąk uje🤐ał, 

Panie Minister jeśli to czytasz a wprowadzisz ten głupi projekt to na wybory prezydenckie mego głosu i domowników  nie dostaniecie, 

Pozdr.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@misio3p co sie dziwisz polacy sa zawistni i jeden drugiemu zazdrosci wszystkiego i jak powiedziales utopilby jeden drugiego w lyzce wody ale taka prawda jak moja znajoma z miasta mowi ze u niej w bloku jedn sasiad drugiego by zabil o zlotowke a jak powiedziala ze jak cos ktos kupi sobie to niewiadomo co sie spodziewac bo zaraz cos chca popsuc rozwalic zeby ktos nie mial wiecej niz oni

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, misio3p napisał:

Jak widać idiotów nie sieją, sami się rodzą.

Powiedz co Ci ten okropny zachód takiego zrobił, że pałasz taką nienawiścią? Mógłbym tu wstawić jeszcze kilka uszczypliwości i byłyby one z pewnością zasadne, ale mieszkamy w jednym kraju, naszym obowiązkiem jest razem pracować na to by Polska jak najlepszym miejscem do życia więc się powstrzymam.

Zacytowany wpis pokazuje dlaczego wielu z nas ma kompleks małego ch*ja i namiętnie porównuje nas do "zachodu". Tam rolnicy potrafią ze sobą współpracować, natomiast u nas jeden drugiego w łyżce wody by utopił.

Kolego ja powiem  tam. Może i galan ostro zareagował i emocjonalnie, ale prawda jest taka że nie było jedności w naszych grupach i tu na forum też przez ostatnie lata, dało się to odczuć jak mieliśmy te problemy co wy teraz z ASF. Do wielu z nas nie dotarło jeszcze że ta choroba jest wykorzystywana politycznie i biznesowo, mają nas gdzieś.

My musimy zrozumieć że  mniejszy czy większy rolnik, mamy się trzymać razem i w razie potrzeby pomagajmy sobie, wyciągajmy wnioski, nie opluwajmy się, walczmy o swoje jeśli trzeba razem bo nas zniszczą. Wielu rolników czuje to co Galan, ale myślę że mimo wszystko jeśli trzeba będzie się organizować zbierajmy się i pokazujmy swoje problemy tam gdzie trzeba, mam nieduże gospodarstwo jeszcze i jak trzeba to będę wspierał rolnictwo czy to będzie na zachodzie czy na wschodzie.

Niebawem wielu z nas usunie się z branży rolniczej więc pamiętajcie że bedzie nas co raz mniej przy takiej polityce jak jest obecnie.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v