Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Szwagier też w tej cenie opyla takie ok 15kg, dla stałych odbiorców co brali nawet w grudniu i styczniu na przełomie 18/19 a tak na wolnym rynku ok 400zł  a pokazały się w okolicy ogłoszenia ok 450 zł,przed chwilą był wet obsługujący duże fermy i ich zarządcy obstawiają cenę w najbliższych miesiącach poza strefą 8-10zł waga żywa kg , ciekawe czy to jest możliwe,bo osobiście w to nie wierzę,a w strefie czerwonej min 6zł żywa

Poczekaj kolego trochę, i za jakiś czas zapytam gdzie to jest poza strefą👍 chyba że za Odrą.

Opublikowano

No to pany co robicie z takim zyskiem?

Odkładacie na czarną godzinę,  czy bierzecie kredyt na nowe większe chlewnie a potem spłacać ze świń po 4 + vat jak wyrosną w nowrj chlewni🤔

Bo niewiem ile udek nakupić w promocji?

• Haha 1
Opublikowano

No chyba nie do końca,... Tyle że roboty trochę jest. 

Po Ile u was takie kilowe kuraki? 

U nas w tym roku chyba po 7 za kilo byly.  Dobijasz do 4-5 i zostaje ze 2, 3 kilo mięsa  masz udka, skrzydełka, pierś no i podroby jak ktoś lubi..  Więc chyba wychodzi porównywalne, ale przynajmniej wiesz co jesz a nie trujesz się antybiotykiem. 

• Like 1
Opublikowano

Ale nie tak zdrowego jak swój😏 ,Twojego by trza drożej liczyć jeśli na własnej paszy bo to prawie ekologiczny

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Myślałem, nawet były hodowane, ale za te pieniądze co kupić małego, to co zjedzą przeliczyć na pieniądz to w promocji dużo więcej się kupi kilogramowo.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Poczekaj kolego trochę, i za jakiś czas zapytam gdzie to jest poza strefą👍 chyba że za Odrą.

Był na spotkaniu w Berlinie i tam stwierdzono że ASF przetoczy się przez cały świat także strefy to jest kwestia czasu prędzej czy później obejmie wszystkich,różni fachowcy tam stwierdzili że obecnie już wirus przybiera łagodną formę[stosunkowo wysoka przeżywalność zarażonych dzików] i z biegiem kolejnych lat straci swą zjadliwość jako przykład podawano Sardynię , gdzie świńki sobie wesoło hasają a prawie wszystkie zbadane miały przeciwciała wirusa, a propo kurczaków brojlerów w okolicy taki chowany dla siebie 4-5kg kosztuje ok 40zł i są chętni a prawdziwą furorę robią tzw indyki staropolskie po ok 100zł szt schodzi wszystko w parę godzin po ogłoszeniu

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Myślałem, nawet były hodowane, ale za te pieniądze co kupić małego, to co zjedzą przeliczyć na pieniądz to w promocji dużo więcej się kupi kilogramowo.

Rolnik ty widze ze najgorszy chłam wszamasz wazne żeby był tani. Człowieku ja zabiłem ostatnio 3 letnią kure bo kulała to co prawda gotowana 4 godziny ale smak mięsa i rosołu to rarytas z kupnymi kurczakami czy skrzydełkami. 

Jak Ci nie żal zdrowia jak nie swojego to swoich dzieci  co to za problem kupić coś i odchować w jakimś patyczku. a jak juz na tyle duże to puścić na dwór i niech sobie samo zbiera a w nocy posypać troszkę zwykłego ziarna. Ja mam kaczki francuzkie same się legną matki opiekuńcze  zero z nimi roboty . a smak niesamowity.

Kurde człowieku weż ty się w końcu do roboty  bo świń nie masz  , drobiu nie masz, bydła nie masz  aby szczóry hodujesz. 

Opublikowano
56 minut temu, kanalia36 napisał:

Kurde człowieku weż ty się w końcu do roboty  bo świń nie masz  , drobiu nie masz, bydła nie masz  aby szczóry hodujesz. 

To też mięso ,nawet samo się hoduje 😊

Opublikowano
Nowy81 napisał:

Ktoś wie czemu Zdziechowa tak zjechała minusem na maciorach? I ogólnie mój odbiorca też na 4zł.... po tym ognisku u dzika na zachodzie...

Dwa dni przed obniżka sprzedałem po 4,7.

Sprzedałeś po 4.7 dlatego że w Sławie nie było strefy. Tam jest ubojnia TG Nova, niemiecki kapitał. Danpol praktycznie wszystko tam wozil. A teraz ze jest strefa szkopy będą odbierać to mięso ale dopiero po wymrozeniu 30 dni a to robi koszty. No a przecież wiadomo od dawna że wszelakie koszty spadną na rolnika w myśl powiedzenia "Od myszy po cesarza..."

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Człowieku ja zabiłem ostatnio 3 letnią kure bo kulała

Takie coś to tylko w dołek się nadaje , a nie do jedzenia . Nie dość że chora to i stara . Jeszcze wytyka Ryśkowi .

Najpierw krzyczy że się nie opłaca , a teraz hodować innym każe . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
32 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

Sprzedałeś po 4.7 dlatego że w Sławie nie było strefy. Tam jest ubojnia TG Nova, niemiecki kapitał. Danpol praktycznie wszystko tam wozil. A teraz ze jest strefa szkopy będą odbierać to mięso ale dopiero po wymrozeniu 30 dni a to robi koszty. No a przecież wiadomo od dawna że wszelakie koszty spadną na rolnika w myśl powiedzenia "Od myszy po cesarza..."

Dziękuję o takie info mi chodziło.

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

prawdziwą furorę robią tzw indyki staropolskie po ok 100zł szt schodzi wszystko w parę godzin po ogłoszeniu

Bo to tanio,za indyka biore po 200 i klienci są 

18 minut temu, zetorki12 napisał:

Takie coś to tylko w dołek się nadaje , a nie do jedzenia . Nie dość że chora to i stara . Jeszcze wytyka Ryśkowi .

Wiesz jak mieszczuchy cieszą się z takiej kury? Toż to prawdziwa wiejska rosołowa

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, zetorki12 napisał:

Najpierw krzyczy że się nie opłaca , a teraz hodować innym każe . :D

Kolego kulawa bo lekko najachana na drapaka, dwa jak oskubiesz widzisz czy  ma rozwalone narządy czy nie, wiadomo ze jak w środku  Sajgon to wywalasz. 

A dwa co innego hodować na sprzedaż za pare zł w skupie a co innego  dla siebie.  A rolnik nie hoduje nic bo w promocji w lidlu jakieś swiństwo tańsze

Ja mam pare kurek, pare kaczek dla siebie  nie na sprzedaż idąc tropem Rolnika to nie warto trzymać bo porcje rosołowe są tańsze

Nawet sołtys mnie rozumie mimo że nie jest moim fanem))))

Edytowane przez kanalia36
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v