Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z 97 to jeszcze są czytelne bo dzisiejszych za 10 lat nikt nie odczyta

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Pod koniec lat 90-tych zdarzało się, że świnie byly ponad 5zł za kg, a oni teraz non stop gadają o drogim surowcu, paranoja

4 godziny temu, kopin napisał:

ja mam faktury z 97 r po 5,2 i 5,4 mało czytelne już ale super pamiątka-a teraz ciule będą płakali że drogo muszą kupować

Zakłady są bezczelne, gdy my dokładaliśmy do produkcji ponad rok to śmiali się z nas, że sprowadza sobie tanio z DE itp. A teraz płaczą, że muszą dokładać bo markety nie chcą dać im więcej. Też pamiętam takie ceny 20 lat temu, a jakie wtedy były koszty to każdy wie i tu dopłaty bezpośrednie wiele nie pomogły. Tłumaczą, że konsumenci nie dadzą więcej za wędliny - a jakie kwoty ludzie zarabiali 20 lat temu a jakie teraz - wzrost o jakieś 400-500 %, idąc tym tokiem to tucznik obecnie powinien kosztować przynajmniej 10 zł za kg i ludzie nie powinni narzekać bo te 20 lat temu jakoś kupowali kiełbasę po ponad 20 zł ( spożycie było wtedy nawet większe niż teraz ) zarabiając kilka razy mniej niż teraz. Dlatego niech nie wciskają kitu, że to za drogo w dzisiejszych czasach - rolnicy też chcą godnych cen i życia - to nie średniowiecze, wielu z nas ma ukończone studia a traktują nas jak głupków, których można ciągle kiwać. 

• Like 5
Opublikowano
11 godzin temu, raul7031 napisał:

Zakłady są bezczelne, gdy my dokładaliśmy do produkcji ponad rok to śmiali się z nas, że sprowadza sobie tanio z DE itp. A teraz płaczą, że muszą dokładać bo markety nie chcą dać im więcej. Też pamiętam takie ceny 20 lat temu, a jakie wtedy były koszty to każdy wie i tu dopłaty bezpośrednie wiele nie pomogły. Tłumaczą, że konsumenci nie dadzą więcej za wędliny - a jakie kwoty ludzie zarabiali 20 lat temu a jakie teraz - wzrost o jakieś 400-500 %, idąc tym tokiem to tucznik obecnie powinien kosztować przynajmniej 10 zł za kg i ludzie nie powinni narzekać bo te 20 lat temu jakoś kupowali kiełbasę po ponad 20 zł ( spożycie było wtedy nawet większe niż teraz ) zarabiając kilka razy mniej niż teraz. Dlatego niech nie wciskają kitu, że to za drogo w dzisiejszych czasach - rolnicy też chcą godnych cen i życia - to nie średniowiecze, wielu z nas ma ukończone studia a traktują nas jak głupków, których można ciągle kiwać. 

Jakieś 7 lat temu na spotkaniu integracyjnym dostawców trzody H. Stokłosa powiedział że przeciętny polski zakład nie ma szans w starciu z zachodnimi sieciami handlowymi, niby zakład ma zapewniony zbyt i pewną kasę ale w przypadku wzrostu cen surowca na sklepy musi sprzedawać po wcześniej określonych cenach i sieć guzik to obchodzi że zakład ponosi straty,obecnie zakłady próbują kosztem rolników utrzymać rentowność , ale długo to nie potrwa dziś pierwszy zakład prawdopodobnie wypada z gry:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/16005-zaklady-miesne-henryk-kania-na-skraju-bankructwa

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Jakieś 7 lat temu na spotkaniu integracyjnym dostawców trzody H. Stokłosa powiedział że przeciętny polski zakład nie ma szans w starciu z zachodnimi sieciami handlowymi, niby zakład ma zapewniony zbyt i pewną kasę ale w przypadku wzrostu cen surowca na sklepy musi sprzedawać po wcześniej określonych cenach i sieć guzik to obchodzi że zakład ponosi straty,obecnie zakłady próbują kosztem rolników utrzymać rentowność , ale długo to nie potrwa dziś pierwszy zakład prawdopodobnie wypada z gry:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/16005-zaklady-miesne-henryk-kania-na-skraju-bankructwa

Dlatego powinny być małe zakłady sprzedający towar w swoich sklepach

Opublikowano

Panowie Henryk Kania upada bo jakaś firma krzak mu nie zapłaciła, a właściciele krzaka zasiadają w radzie nadzorczej  Kani. To klasyczny transfer pieniędzy. Mówiąc wprost oszustwo i okradzenie wierzycieli. 

Firma padnie potem jakaś inna firma krzak kupi linie produkcyjną za 1/4 ceny i logo  Kani i będzie działać dalej.

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Chińczyk

To pakuj kabana do wieswagena i zapierdal.. do Chin.  Małe i średnie zakłady nie wysyłają mięsa do Chin. Zbyt wysoka cena spadnie spożycie w kraju i te małe zakłady najbardziej odczują to   . Dla mnie cena powinna byc w granicach 4,5 -5  .  Jak ktoś poważnie myśli o hodowli to ta cena jest zupełnie opłacalna .

Opublikowano (edytowane)

Cenę którą podałeś jest w pełni opłacalna przy cenie zboża na poziomie 500 zł, sa dostępne wyliczenia że przy obecnych cenach i zakupie warchlaka zarabia się ok 80 , przy cyklu zamkniętym ok 150 zł więc szału nie ma

Edytowane przez ws71
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Cenę którą podałeś jest w pełni opłacalna przy cenie zboża na poziomie 500 zł, sa dostępne wyliczenia że przy obecnych cenach i zakupie warchlaka zarabia się ok 80 , przy cyklu zamkniętym ok 150 zł więc szału nie ma

Ja mam 70 loch własne zboże tylko niewielkie ilości jęczmienia kupuję  i Ja by ktoś zaproponował mi 4,5 zł przez najbliższe 10 lat biorę w ciemno . Wolę taką cena niż chwilę po 6 A później znowu 3,5 .  Wysokie ceny świń A niskie ceny zboże prędzej czy później doprowadza do zwiększenia produkcji świń i spadku ceny . Do tego spadnie konsumpcja wieprzowiny na rzecz tańszego drobiu. 

Opublikowano (edytowane)

Ty srasiu jesteś naprawdę głupi udostepniasz artykuł A przeczytałeś go?  ,,Okazuje się, że białe mięso - takie jak kurczak - może podnosić poziom cholesterolu we krwi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku mięsa czerwonego."  Mięso czerwone to mięso że świń i bydła.   W tym artykule piszą że tylko dieta bez mięsa nie podnosi cholesterolu!!!

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano
mikcom20 napisał:

tak mam dwie, tak z tą samą datą. Jak zrobisz np z 001 do 002 to po chwili powinna być propozycja złożenia dokumentu i potwierdzasz tą propozycje i gotowe

odezwij się do mnie,mam parę pytań na priv

Opublikowano

jakieś niedopracowane jest te wysyłanie wiadomości tu na af,taka sprawa zgłaszam z siedziby 1 do siedziby 2 przemieszczenie i jak nie ma tej propozycji to jak zrobić przyjedzie tych świń w 2 Siedzibie?,bo raczej nie idzie żnow zrobić przemieszczenia z 2 do 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v