Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to czekaj az się coś wydarzy ,

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

bajki srajki, to jak zrobie zdjęcie sąsiadowi jak kwiatki podlewał to też do ubezpieczyciela że truł pszczoły? jak udowodnisz czym pryskał i że to przez jego oprysk pszczoły padły?

no troche myślę ,w dodatku jak czytam co napisałeś wyzej w zacytowanym poscie

piszesz o ciemnych ludziach a co malo takich ,i stad moje przestrogi ,kolega zakładający temat pyta  i jakie ma odp. pierwszy Bartek wprowadzający w bląd 

kontrola z prion  ciśnie na dobra praktyke rolniczą  i choc nigdy nikomu nic nie zatrułem to mialem okazję sie tłumaczyć przez kogoś innego wiec wiem jak to sie odbywa 

Opublikowano

I o to się pytał kolega który założył temat. Pięknie wprowadziłem go w błąd wg, Ciebie Jeżeli ktoś ma trochę w głowie i kojarzy pewne fakty to nie musi trząść majtkami przed każdym kto się spogląda na jego prace w polu.

Opublikowano
Ja osobiście olewam ciemnych ludzi z którymi nie da się normalnie porozumieć, niech se robią co chcą ale nie dam sobie wcisnąć kity że komus coś otrułem, a pszczoły szanuje. Z tego co zauważyłem to jest taki bum na rolników dużych rozwojowych żeby takiego udupić, bo ten owy pszeczelarz który zaszedł mi za skóre czepiał się mnie i spółdzielni większej ode mnie a już truskawkarzy i malibiarzy którzy w dzień kwitnące rośliny pryskają już nie zwracał uwagi a najprawdopodobniej tam powinien szukać padniętych pszczół ale jeśli ktos głupi to ja mu pomagać nei będę
Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Jeżeli masz czas i możliwość to najlepiej pryskać po oblocie pszczół, jeżeli nie możesz sobie na to pozwolić a na etykiecie nie ma żadnych przeciwwskazań to możesz i w południe. Ojciec był raz zatrzymany przez pseudo-pszczelarza, dał mu etykietę do poczytania i facetowi zrobiło się głupio. 

8 godzin temu, Bartek933 napisał:

To niech sobie dzwoni do organów, jeżeli na etykiecie nie ma przeciwwskazań a wieczorem jest rosa to Ci skoczyć może

8 godzin temu, Bartek933 napisał:

Aż się uczepił. Zawsze coś zabijemy ale nie porównujmy np kwitnącego rzepaku, kwitnącego sadu do kilku listnej pszenicy

I to nie tak że każe jechać kiedy nam się podoba  czy robić na złość pszczelarzowi bo zabijając pszczoły sami sobie szkodzimy. Możemy jedynie minimalizować szkody wynikające z oprysków, a moim zdaniem oprysk pszenicy jeżeli obok nic nie kwitnie to akurat nie wymorduje całej populacji w okolicy 

zminimalizować ?,mozemy nie szkodzić wcale ,to tak jak by tobie ktos zniszczył 1ha pszenicy  a masz 20 to minimalne straty  ,tak do tego podchodzisz?

żelkow masz racje najwięcej trują sadownicy  ,i u nas tak wyszlo ale rolnicy szli pierwsi na odstrzał ,kontrole

Opublikowano

tak ale nie pożyteczne pszczoły  ,przelot pszczoły  nad polem opryskanym  juz ja dyskwalifikuje w ulu ze wzgledu na zapach  zostaje zabita ,wystarczy ze ma loty nad twoim polem do ula ,

wiesz ile km pokonuje na żer?wiesz ile szt nad nim przelatuje na min jak masz obok pasieke?

wiesz ze pszczoła sie nie chroni przed deszczem i on tez ja zabija ?

Opublikowano

Wiem tyle ile trzeba, Wg Ciebie to musiałbym pryskać w nocy i najlepiej bez świateł żeby czasami ktoś nie zauważył.

I startując w pole, nawet Ty po oblocie pszczół jestem pewien że jakieś pojedyncze sztuki jednak zabijesz. A co do mojej odpowiedzialności to możesz porozmawiać z moimi okolicznymi pszczelarzami czyli trzy osoby: dwóch profesjonalistów i jeden pseudoekolog z dwoma ulami.

Opublikowano

Za kilka moze kilkanaście lat skończymy jak Chińczycy, gdzie na znacznym terenie kraju pszczoły już całkowicie wyginęły.  Z reszta Stany Ameryki też maja z tym duzy problem. Coraz większa populacja ludzi i przemysłowe gospodarstwa znacznie sie do tego przyczyniają.

• Like 1
Opublikowano

to porozmawiaj z nimi  w kontekście dzisiejszej dyskusji

co myslisz ze mi łatwo jest robić zabiegi jak pogoda nie sprzyja ? tez psioczę  bo wiatr, bo na burze sie ma  czy deszcz ,ale nie szkodzę  nie dlatego ze sie boje jak to zelkow pisze ,

Opublikowano

Nie ma sensu ta dyskusja, kolega podał konkretny przykład pryskania herbicyden pszenicy jesienią a Wy podciągacie to nie wiem pod co. Ja swojego pryskania jestem pewien, sąsiedztwa zresztą też, nikt nie ma sobie czegoś do zarzucenia. Pzdr

Opublikowano
22 minuty temu, Bartek933 napisał:

Wiem tyle ile trzeba, Wg Ciebie to musiałbym pryskać w nocy i najlepiej bez świateł żeby czasami ktoś nie zauważył.

Pisza to mam wrażenie i nie tylko chyba ja że ty wiesz swoje i koniec kropka a musisz zrozumieć że jak się wiedzy nie posiada to się nie wtrąca. Pszczoła w dzisiejszych czasach ważniejsza od zboża i od oprysków, i tego nie zmienimy. Pszczoła robi oblot do chyba 5km od ula. Pomyśl sobie co by było gdyby w każdej wiosce był gospodarz który by myślał w taki sposób że jak raz opryskam to się nic nie stanie? Owszem stanie się bo wystarczy 5-10ha powiedzmy gryki czy rzepaku gdzie prawie na każdej roślinie siedzi pszczoła i drugie tyle ich jest w powietrzu. Nie neguję cie za nic, tylko chce uzmysłowić niektórym jak bardzo jest to szkodliwe nie tylko dla pszczół ale i dla nas.  

Z drugiej strony jak pszczelarze wiedzą co robisz i z nimi to konsultujesz to akurat + dla ciebie. Wystarczy zadzwonić i sprawa jest z głowy.

Opublikowano

awantura o pryskanie herbicydami w dzień, a co rok czy dwa slyszy sie ze ktos w rzepak wjechał za dnia i skasował cale rodziny

a rano mozna czy nie mozna jechać? 

Opublikowano

Jurek321 napisał:

A może ktoś mi powie kiedy było więcej pszczół i pasiek dzisiaj czy 10-15 lat temu.

jak w kazdej dziedzinie rolnictwa. zostali tylko ci najwieksi, co maja z tego jakis grosz. rozlewnia miodu i takie tam. ci, co maja po 2-3 ule juz sie powykruszali. jedynie sobie maja po kilka sloikow rocznie.

Opublikowano
moj ojciec ma kilka uli. z obserwacji wiem, ze jest to dosc drogie hobby. i bardzo uczuciowe. czlowiek zzywa sie bardzo z tymi pozytecznymi latajacymi kudlatymi robalami. w razie stracenia choc jednej rodziny uczucie takie jakby stracilo sie kogos bliskiego. a jeszcze w tym roku mielismy przypadek ludzkiego zlodziejstwa/zlosliwosci.
Opublikowano
8 godzin temu, mariusz4321 napisał:

Najlepiej jechać po 20 i wtedy można mieć spokojne sumienie.:)

Jak się ma z 1-2 H to może by się udało a co jeśli ktoś ma kilka H i na dodatek mały opryskiwacz?Na napełnienie też trochę czasu schodzi.😉

11 minut temu, Bananek napisał:

moj ojciec ma kilka uli. z obserwacji wiem, ze jest to dosc drogie hobby. i bardzo uczuciowe. czlowiek zzywa sie bardzo z tymi pozytecznymi latajacymi kudlatymi robalami. w razie stracenia choc jednej rodziny uczucie takie jakby stracilo sie kogos bliskiego. a jeszcze w tym roku mielismy przypadek ludzkiego zlodziejstwa/zlosliwosci.

Kolego jak macie takie duże doświadczenie to opisz nam dokładnie z waszych obserwacji jak to jest z tym oblotem.

Nie ma co się kłócić temat powstał ze względu na dogadanie się między Rolnikiem a Pszczelarzem.