Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Ciekawe ilu byłoby tych młodych rolników, gdyby nie podzielone wielkie gospodarstwa w celu wyłudzania dopłat unijnych. Sytuacja z życia wzięta: weekendowe zajęcia w szkole rolniczej, przyjeżdża 3 ludzi: matka, syn i córka nowym Audi Q5, wszyscy troje przyjechali na zajęcia. Syn i córka w tygodniu chodzą na zajęcia na politechnice, ale odkryli w sobie, że jednak rolnictwo jest tym, co ich pociąga i postanowili się przebranżowić, i zostać rolnikami :) . Takich mamy młodych rolników w kraju, przykłady mogę mnożyć, ale po co?

Opublikowano
2 minuty temu, Szczepanitoo napisał:

sumek666 👍

Słucham? Ja za tydzień w niedzielę jadę na mszę do Torunia się zapisać. Przynajmniej cel tej partii jest jasny i klarowny. Jebać, jebać i się nie bać hajs trzeba ro***bać :D

@Kazik80 to akurat nic złego nie jest bo jest zgodne z prawem. Sam Miałem kiedyś takie podejście ale to się zmieniło. 

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

We wsiach nie ma zgrania a co dopiero mówić na większą skalę nawet tu na forum jest kilka świń które z chęcią by wyrrzneły innych aby tylko partia nie była krytykowana. 

Masz na myśli siebie?

Opublikowano
1 minutę temu, Kazik80 napisał:

Ciekawe ilu byłoby tych młodych rolników, gdyby nie podzielone wielkie gospodarstwa w celu wyłudzania dopłat unijnych. Sytuacja z życia wzięta: weekendowe zajęcia w szkole rolniczej, przyjeżdża 3 ludzi: matka, syn i córka nowym Audi Q5, wszyscy troje przyjechali na zajęcia. Syn i córka w tygodniu chodzą na zajęcia na politechnice, ale odkryli w sobie, że jednak rolnictwo jest tym, co ich pociąga i postanowili się przebranżowić, i zostać rolnikami :) . Takich mamy młodych rolników w kraju, przykłady mogę mnożyć, ale po co?

Jak wiesz że wyłudzone to dlaczego nie zawiadomsz prokuratury? Czyli największym złem są dopłty z Ue czemu nie domagacie się opuszczenia UE?

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Masz na myśli siebie?

A kto tak murem za PIS em stoi? Ja czy ty !

I nie krytykuje autora temu tak jak wy psiorki za to że chce coś dla Polskiego rolnika wywalczyć. 

Gość marekfarmer
Opublikowano
23 minuty temu, Kazik80 napisał:

Skoro na wsi są takie dobre pieniądze wg polityków, to dlaczego rolników ubywa? Nie ma chętnych na wszelkie dopłaty bezpośrednie, suszowe i nowe ciągniki, w których jest wygodniej niż miastowym w samochodach? Jak mówili w telewizji, idźcie na politechnikę, bo inżynierów brakuje - poszli, idźcie na uniwersytet medyczny, lekarzowi nigdy niczego nie będzie brakować- poszli, idźcie na prawo, prawnik to prestiż i pieniądze - poszli. Na wsi też czekają miliony i chętnych dużo mniej, dlaczego?

Gdzie  aż  tak  ubywa  rolników  dramatycznie ??? Chyba  że  masz na myśli  całą  rzesze  Chłoporobotników  to  się  zgodzę  że  Rolników  jest  coraz  mniej. Gospodarstwa  gdzie  Mąż  z żoną  utrzymują  swoją  rodzinę z pracy na roli   jest  coraz  mniej, bo coraz  częstszy jest  scenariusz  że  żona  pracuje na etacie  a mąż  w gospodarstwie  lub oboje  pracują  na etatach i gospodarstwo jako dodatek  lub  hobby. 

Nie ma chętnych   na dopłaty i nowe ciągniki   gdzie ty żyjesz ???   każdy nabór w ARIMR    masz  więcej  chętnych  jak  pieniędzy.

Opublikowano

Ja za nikim nie stoję ale jedynie PiS wspiera rodzinę a nie aborcję i rolnicy też nie mają powodu do narzekań bo walczą o każdy kawałek pola czemu to robią jak się nic nie opłaca?

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Słucham? Ja za tydzień w niedzielę jadę na mszę do Torunia się zapisać. Przynajmniej cel tej partii jest jasny i klarowny. Jebać, jebać i się nie bać hajs trzeba ro***bać :D

@Kazik80 to akurat nic złego nie jest bo jest zgodne z prawem. Sam Miałem kiedyś takie podejście ale to się zmieniło. 

Napisałem, że popełnili przestępstwo? Nic z tych rzeczy, ale takie zagrania śmiało można nazwać wyłudzeniem, mimo że w świetle prawa są całkowicie legalne. Przecież te pieniądze, które idą na wieś z UE np. w ramach programu Młody Rolnik, państwo  i tak oddaje do kasy unijnej, tyle że w innej formie. 

Opublikowano
1 minutę temu, marekfarmer napisał:

Gdzie  aż  tak  ubywa  rolników  dramatycznie ??? Chyba  że  masz na myśli  całą  rzesze  Chłoporobotników  to  się  zgodzę  że  Rolników  jest  coraz  mniej. Gospodarstwa  gdzie  Mąż  z żoną  utrzymują  swoją  rodzinę z pracy na roli   jest  coraz  mniej, bo coraz  częstszy jest  scenariusz  że  żona  pracuje na etacie  a mąż  w gospodarstwie  lub oboje  pracują  na etatach i gospodarstwo jako dodatek  lub  hobby. 

Nie ma chętnych   na dopłaty i nowe ciągniki   gdzie ty żyjesz ???   każdy nabór w ARIMR    masz  więcej  chętnych  jak  pieniędzy.

Marecek nie wyłapał ironii, tak jak nie potrafi zrozumieć w jaki sposób politycy piorą mało rozgarniętym ludziom mózgi. Chodzi mi o  zamożnych miastowych, dlaczego nie sprzedadzą mieszkań, kamienic, działek budowlanych i nie przeniosą się wieś, i nie zaczną uprawiać ziemi nowym ciągnikiem z siewnikiem z PROW, nie zaleją go paliwem bez akcyzy itd.  W końcu na wsi życie spokojniejsze, no i dostatek większy, bo co idą pieniądze z Unii, to praktycznie wszystko idzie na wieś. Dramat jakiś.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, marekfarmer napisał:

Rozejrzyj się chłopak po swoim gospodarstwie . Maszyny w większości starsze od ciebie . Gdzie ten luksus , o którym piszesz . Gdzie te nowe traktory i maszyny ? Życie z socjalu na wsi to nie zaszczyt .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

U mnie akurat jeden ciągnik tylko starszy jak 10 lat wszystko kupione bez grosza dotacji z UE

Opublikowano

A że tak zapytam Was patryiotów ile Polskich maszyn pracuje w waszych gospodarstwach?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, staszek131415 napisał:

U mnie akurat jeden ciągnik tylko starszy jak 10 lat wszystko kupione bez grosza dotacji z UE

To nawet nie chodzi o wiek maszyn , ale takie pierdzielenie że jest świetnie jest zwykłym kłamstwem . Z obietnic się nie wywiązują i to wnerwia . Nawet nie chce mi się pisać z jakich .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Nikt niemówi że jest świetnie ale w porónaniu z latami 90 tym to jest raj na ziemi

Opublikowano

Oczywiście że jest lepiej . Nawet w krajach trzeciego świata wszystko się zmienia . No ale moim zdaniem w złym kierunku to idzie .

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

A że tak zapytam Was patryiotów ile Polskich maszyn pracuje w waszych gospodarstwach?

U mnie połowa to polskie maszyny a druga to zachód używki tyleże tu maszyny zachodnie pracują na polskiej ziemi zarabiając na utrzymanie polskiej rodziny. 

Gość marekfarmer
Opublikowano
12 minut temu, Kazik80 napisał:

Marecek nie wyłapał ironii, tak jak nie potrafi zrozumieć w jaki sposób politycy piorą mało rozgarniętym ludziom mózgi. Chodzi mi o  zamożnych miastowych, dlaczego nie sprzedadzą mieszkań, kamienic, działek budowlanych i nie przeniosą się wieś, i nie zaczną uprawiać ziemi nowym ciągnikiem z siewnikiem z PROW, nie zaleją go paliwem bez akcyzy itd.  W końcu na wsi życie spokojniejsze, no i dostatek większy, bo co idą pieniądze z Unii, to praktycznie wszystko idzie na wieś. Dramat jakiś.

Poco   ktoś  kto  zamożnie  żyje  w mieście  jest  milionerem   ma  teraz   kupować  ziemie  na wsi  żeby  ją  obrabiać  kurzyć  się   zmagać  z pogodą  itd.   Ziemie nie kosztuje  1-2tyś/ha  tylko 60-70 tyś  więc  taki  miastowy  musi  mieć  sporo  mln  złoty  żeby  kupić  taką  ziemie  i  jeszcze  wykształcenie  do tego.   Nie wiem  czy  znasz  ale  przykład  takiego  Miastowego  masz na YT  Lubuskie angusowo lub  stratom na tym forum  kupił  ziemie  i  hoduje na niej  angusy świnie  kozy  i ptactwo.  

Zrozum że  PROW  nie starcza  dla  Rolników  a co dopiero  dla  miastowych. Dla mnie nie starczyło w 2016  roku  z naboru  D  na Nowy Ciągnik i Prasę  a dlaczego   bo  Sawicki zrobił  tak  że  Ciągnik = O  pkt.   

Opublikowano

Widzisz kupiłbyś wszystkie polskie ludzie by mieli pracę w kraju nie jechali by za granicę a tak kupują zachodnią żywność bo jest tańsza

Opublikowano
10 minut temu, staszek131415 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/hodowla-zwierzat/rolnik-bez-pieniedzy-za-wybite-stado/

Szykuj się na poważne inwestycje, bo ASF cały czas się przemieszcza... Jedno uchybienie i zostajesz bez świń, i kasy za wybicie ich...

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/walka-o-ziemie-rolnika-z-mlekpolu/?page=1#lead

Tutaj kilka słów o dobrej zmianie w KOWR.