Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Średnia trzy razy mniejsza a Ty uważasz że nie ma się czego wstydzić? Do kogo równać? Do Rumunii? Czy może gospodarstwa jak sprzed wojny że tylko produkują tyle żeby rodzina z głodu umarła. Statystyka jest taka że 10%gospodarstw produkuje 90 %żywności w Polsce. Czyli co dziesiąte jest gospodarstwem rolniczym bo produkuje żywność. Reszta to dopłatowcy albo ludzie którzy powinni być na bezrobociu i szukać pracy a nie udawać że są rolnikami. To są twarde dane a nie domysły spod sklepowej ławki rozmyślań. A co do mięsa z zachodu. To mięso z czasów interwencji na rynku jak spadła cena. Rząd je kupił. Zapłacił za przechowanie i tak "uratował" rolnika bo cena wzrosła o kilka groszy. Dzisiaj to mięso zakład może oddać za darmo nawet bo już zarobił na tym że leżało w chłodni kilka lat. Ardanowski po proteście pojechał do Brukseli żeby może znowu coś kupić i przechować. Dlatego można dzisiaj na zachodzie Europy kupić mięso taniej niż cena wbc trzody. A nie teorie spiskowe że jakiś rząd dopłaca żeby do Polski to pchać. Po prostu nikt tego nie chce oprócz polskich marketów gdzie o tanie mięso się ludzie biją. Tak samo jest z mlekiem w proszku. Leży i czeka. Też chyba na to że jak cena spadnie do złotówki to wypchna na rynek żeby jeszcze bardziej stanialo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ludzie na jakim wy swiecie zyjecie i wierzycie w jakieś ideały a rzeczywistość jest inna Jeden by zjadł drugiego w majestacie tworzonego prawa dla elit nie dla plebsu Przykład donosy do Brukseli w imię własnych interesów

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

wojtal24 napisał:

a czesto jest tak jak pisales ze mieso jest z rezerw panstwowych zeby odswiezyc magazyn

Za Przechowywanie tego mięsa już zarobili więc mogą je nawet za darmo oddać. Niemiec do ust nie weźmie mięsa co leży mrożone już 10 lat. Ale polski biznesmen kupi bo i tak jak zrobi promocje to ludzie kupią i zjedzą. A co ma do tego krytyka dużych towarowych gospodarstw, że małym chleb od ust zabierają? Typowe bicie piany żeby ludzi mieć za sobą w wyborach. Idźcie do tematu o polityce tam dopiero mądrości można poczytać. A najgorsze że poparcie takie hasła mają wśród plebsu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Prawnie zabronione to jest w ramach UE. Dlaczego nikt tego nie zgłosi do komisji?

A dlaczego nasze stocznie upadły a niemcy swoje dotowali i Twoja komisja nie protestowała. Tak jest z wszystkim.  Każdy się zgodzi, że dopłaty jedynie psują rolnictwo ale ile dopłat jest po której stronie Odry?  U nas znów mniej i znów gdzie jest Twoja komisja?  Francuzi już zaczęli i znów rozniesie się na całą Europę jak kiedyś, w końcu. 

• Like 2
Opublikowano
A ten dalej swoje o wyborach 🤮 Myślę, że nasi konsumenci też by nie tknęli tego mięsa, no ale przecież nie wiedzą o tym, że to mięso ma 10 lat😉 Przecież jakby ktoś psa wkręcił w kiełbasę to też pewnie nikt by tego nie wyczuł, ale w ten sposób to jest tylko i wyłącznie perfidne oszustwo. A za takie oszustwo ten polski "biznesmen" powinien dostać taką karę, że na drugi raz by mu się odechciało oszukiwać. Ale dla Ciebie to jest przecież w porządku. Co do tej chlewni wydaje mi się mało prawdopodobne, że to "rodzinny biznes".
  • Like 1
Opublikowano
A polscy patrioci idą do niemieckiego sklepu po belgijskie mięso i narzekają że w kraju źle. Razem z polskimi rolnikami którzy na protest na Warszawę przyjechali zagranicznym ciagnikiem zamiast polskim z postulatami że od nich nie kupują świń tylko wolą zagraniczne. Narodowcy mieli taką akcję "swój do swego po swoje" ale nikt nawet tego nie słyszał pewnie. A takie coś rozwiąże problem tylko że "ja tego sąsiada złodzieja dorabial nie będę" jak to mówi Janusz nosacz.
Opublikowano
29 minut temu, Szczepanitoo napisał:

A ten dalej swoje o wyborach 🤮 Myślę, że nasi konsumenci też by nie tknęli tego mięsa, no ale przecież nie wiedzą o tym, że to mięso ma 10 lat😉 Przecież jakby ktoś psa wkręcił w kiełbasę to też pewnie nikt by tego nie wyczuł, ale w ten sposób to jest tylko i wyłącznie perfidne oszustwo. A za takie oszustwo ten polski "biznesmen" powinien dostać taką karę, że na drugi raz by mu się odechciało oszukiwać. Ale dla Ciebie to jest przecież w porządku. Co do tej chlewni wydaje mi się mało prawdopodobne, że to "rodzinny biznes".

A ile ma mieć jak maciora ma 11? To nie żadne oszustwo nie ma uczciwej reklamy tylko oszukiwać i kasę trzepać rolnik Polski nie jest nic lepszy widzę co ludzie sprzedają to gwarantuję że to z zachodu o niebo lepsze

Każdy pisze że czas kończyć ze świńmi a po cichu ruszta zakłada i rozbudowuje

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

doplacaja do exportu na zachodzie

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

a czesto jest tak jak pisales ze mieso jest z rezerw panstwowych zeby odswiezyc magazyn

Zdecyduj się czy są dotacje do eksportu czy jednak mięso pochodzi z rezerw. Bo widzę że sam nie wiesz co a piszesz aby tylko pisać.

48 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Ty sobie myślisz że konsumenci by nie tknęli, a ja nic  nie myślę tylko widzę jak się w sklepach zabijają o każdą promocję na mięsie.

I tym się różnimy, ty ciągle myślisz zazwyczaj bez sensu, a ja to widzę i nie muszę niczego się domyślać.

Opublikowano

To jeszcze temat o poprawie sytuacji w polskim rolnictwie czy porady biznesowe właściciela dwóch tirów poleasingowych który uważa się za pępek świata? Mod już dawno powinien albo usunąć ten temat lub chociaż posprzątać te brednie.

Opublikowano

Partyzant i tu cię zaskoczę, jeden z nich to nówka prosto z salonu ;)

Jak widzisz nie ja jeden mam takie zdanie na obecną sytuację.

Opublikowano

Rolnictwo to powinno się ratować przed samymi rolnikami ......