Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hehe biznesmenie za dyche ale najwięcej stracili rolnicy. Zwykli konsumenci akurat na tym zyskali bo spadły ceny wszystkich tych surowców . Ty chyba myslisz ze jak Rosja przestała brać to ta produkcja została wygaszona?? Jeśli już to w bardzo małym procencie porostu te towary musiały być sprzedana na innych rynkach z dużo niższej cenie  pośrednicy przetworcy swoje wzięli cały ciężar poszedł na zwykłych rolników poprzez niskie ceny skupu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, KARGO napisał:

Chłopie w koło to samo majaczysz. Dla własnego dobra powinniście poprzeć protestujacych rolników dla tego że jeden hoduje bydło mięsne i  niech tylko połowa z tych trzodziarzy przedstawi się na wołowinę i uśmiech zniknie z twojej gęby jak cena pójdzie o 1zł w dół bo będzie nadprodukcja. Drugi cwaniak zboże i kukurydzę sieje i kto to kupuje?? W większości idzie na pasze i to czego nie zjedzą tuczniki zostanie na rynku i co się stanie A no to samo co w pierwszym przypadku. Masz się chłopie za orła biznesu jedna głupia decyzja rządzących i Leżysz i kwiczysz...

Wtedy my z bydła i kukurydzy przestawimy się na trzodę, albo zbieranie mirabelki. Co to mnie przyspawali do pola. Już powiedziałem w tym temacie, że gdy opłacalność mi spadnie nie do zniesienia wydzierżawię pole lub sprzedam i otworzę np. linię do produkcji majtek.

Czy to takie trudne do zrozumienia że nam nie chodzi o jakieś poronione sentymenty że ja dla zasady muszę być jakimś nawiedzonym rolnikiem. Dla nas liczy się kasa i dobrobyt od niej uzależniony, szczęśliwa rodzina nie utyrana po łokcie bo tradycja rodzinna tego wymaga. A gdzie i jak produkujemy $ to bez znaczenia. Aby dużo szybko i łatwo.

Dlatego nie tolerujemy takich zachowań że ktoś czegoś od kogoś za darmo wymaga bo mu nie pykło a mimo to on uparcie nic nie zmieni bo dziadek pasł świnie, ojciec pasł świnie to i on musi paść świnie za wszelką cenę i trzeba mu dopłacić aby nie zbankrutował.

Powtarzam że tak samo będzie z mlekiem za kilka lat. Weź to sobie do serca. Bo dzisiaj masz dobrze rozwinięte gospodarstwo, ale ci na autostradzie identycznie myśleli kilka lat wstecz.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, KARGO napisał:

Hehe biznesmenie za dyche ale najwięcej stracili rolnicy. Zwykli konsumenci akurat na tym zyskali bo spadły ceny wszystkich tych surowców 

Zapytałeś kto stracił to ci napisałem jak dużo ludzi. Każdy stracił stosunkowo tyle ile % udziału miał w tym obrocie.

Ja nie jestem biznesmenem za dychę tylko ty jesteś zatwardziałym tradycjonalistą topiącym się w szambie o nazwie kapitalizm i głowiącym się gdzie jest koło ratunkowe które do tej pory zawsze miałeś przy sobie gdy pływałeś w szambie socjalizm.

Po za tym moje zdanie że gospodarstwo to czysty biznes podzielają rolnicy którzy doją po 200 szt. i mają inwestycje w grubych milionach. Liczą się z ryzykiem jakie wzięli na siebie.

Opublikowano

Łatwo się Ci się mówi tak teraz bo możesz np. zrezygnować z gosp i zając się w pełni firmą. Jeżeli ktoś ma np. trzodę i bydło to też jakoś łatwiej przestawić się na jedno lub drugie ale nie piszmy głupot że cena trzody spada to przerabiamy chlewnie na oborę i jazda

Opublikowano

To ty nie pisz głupot że mi się łatwo sprzeda od tak kombajn który jest na PROW i nie mogę go sprzedać przez 5 lat a nawet jeśli to weź od ręki sprzedaj kilkuletni kombajn w dobrych pieniądzach, weź od ręki sprzedaj suszarnie i silosy które są przy betonowane do ziemi. A wszystkie te moje maszyny i urządzenia kosztowały podobnie jak nie kiepska nowa obora.

i za uzyskaną kasę  postaw kurnik czy kup kilka ciężarówek.

Nigdzie nie jest  łatwo się przestawić nagle, wszędzie jest ryzyko, trzeba być tego świadomym przy obliczeniach jaką kasą na szybko mogę odzyskać z posiadanego majątku w trakcie przebranżowienia, a jaka kasa się po prostu utopi bezpowrotnie.

Opublikowano

Człowieku nie masz pojęcia o czym piszesz UE to taki sam socjalizm jak komuna przynajmniej wszystko zmierza w tym kierunku. Jestem za zebraniem w całej unii wszystkich dotacji do rolnictwa i do innych działów gospodarki  i  zlikwiduje te wszystkie głupie przepisy które są lobbowane przez wielki kapitał tylko po to by wyeliminować innych z rynku wtedy zobaczymy kto  przetrwa.

Opublikowano

Oj Damian nerwusie, czyli sam potwierdzasz że NIE tak łatwo się przestawić na jak to napisałeś: produkcje majtek.

Kończę udział w tym temacie. Rolnictwo nie jest i nie będzie jednością nigdy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Bartek933   Niestety prawdziwe to i smutne 

Do zjednoczenia rolników potrzeba kogoś z ogromną charyzmą , poświęceniem i prawdziwie chcącego dobra polskiego rolnika , a na razie kogoś takiego niema , 

Do podziału doprowadzili politycy bo to jest im na rękę aby mieć poparcie przed wyborami a po wyborach rolnicy nie mając prawdziwych swoich reprezentantów olewani są totalnie i pozostaje tylko wku..ienie i wyścig szczurów po dotacje unijne itp. ażeby pokazać sąsiadowi że to ja mam racje i oczywiście moja partia przy okazji , w ten sposób pogłębiając podział pomiędzy rolnikami

Edytowane przez Marecki2922
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

29 minut temu, Bartek933 napisał:

Oj Damian nerwusie, czyli sam potwierdzasz że NIE tak łatwo się przestawić na jak to napisałeś: produkcje majtek.

Kończę udział w tym temacie. Rolnictwo nie jest i nie będzie jednością nigdy

Nie zdenerwowałem się ;)

Odpisałem tym słowem którego Ty  użyłeś  ,,nie piszmy głupot,, widzisz ja to od Ciebie odebrałem to z dystansem a ty ode mnie już nie i myślałeś ze naskakuję na Ciebie. :D

Ale oczywiście nie naskakiwałem i nie miałem zamiaru, użyłem tego słowa jako Twoje słowo ;)

Oczywiście nie jest łatwo się przestawić, ale trzeba być świadomym że kiedyś możemy być zmuszeni do tego. 

Więc od pierwszego dnia trzeba pamiętać zasadę: ,,trzeba być tego świadomym przy obliczeniach jaką kasą na szybko mogę odzyskać z posiadanego majątku w trakcie przebranżowienia,, 

33 minuty temu, KARGO napisał:

Człowieku nie masz pojęcia o czym piszesz UE to taki sam socjalizm jak komuna przynajmniej wszystko zmierza w tym kierunku. Jestem za zebraniem w całej unii wszystkich dotacji do rolnictwa i do innych działów gospodarki  i  zlikwiduje te wszystkie głupie przepisy które są lobbowane przez wielki kapitał tylko po to by wyeliminować innych z rynku wtedy zobaczymy kto  przetrwa.

I to nas różni. Ty się zastanawiasz jak zdefiniować UE, dla mnie nie ma to znaczenia, ty się łudzisz że tak jak stoisz dzisiaj nie zmieniając nic, cudem przetrwasz ciężkie czasy do momentu aż wszystko wróci na stare tory z lat 80', ja żyję chwilą i nie myślę o jutrze bo może mnie nie będzie albo będę robił coś nowego na drugiej półkuli świata,

Mimo to że masz świadomość swojej niemocy w kwestii zmiany prawa, nadal jesteś za czymś tam co sobie wymyśliłeś pod GS-em i będziesz robił wszystko na przekór panującym zasadą a gdy pętla się zaciśnie wyjdziesz na drogę i powiesz że ty byłeś przeciwny temu i to nie twoja wina że nie postępowałeś jak kazali i teraz masz kłopoty, w zawiązku z tym żądasz parasola ochronnego.

Ja natomiast nie tracę czasu na obrażanie się na ustawodawcę tylko szybko dostosowuję do panujących zasad i wybieram najlepszą dla mnie drogę prowadzącą do realizacji celu.

Opublikowano

Gówno koledzy!

Damian i inni eksperci od świń...

Policzyć ile trzeba świni np na europę, ile mogą wyprodukować chłopi równa się.(odejm) wyjdzie  ile mogą produkować korporacje. 

OBUDZCIE SIE WSZYSCY!!! CHŁOP nawet w dani nie jest twoim wrogiem.

Nigdy nie bedzie dobrze bez odwrócenia całkowicie logiki kołchozu... ze smutkiem powiem... na całym świecie

Opublikowano

ekspercie @lukbud  a niby o czym ja napisałem wyżej? Przypadkiem nie o tym że jeśli nie jesteś w stanie odwrócić logiki kołchozu to nie masz innego wyjścia jak tylko ją zrozumieć i wykorzystać do osiągnięcia własnego celu.

.

Opublikowano
Jedni się dostosowali inni nie. Dlatego nie ma jedności. Protestują ci co nie umieją się odnaleźć w tej rzeczywistości. A niestety tonacy brzytwy się chwyta. Są gospodarstwa co sobie radzą zarówno w mleku jak i w wieprzowinie czy w warzywach i oni są na te protesty wściekli, że oni maja dzięki sobie i temu że mają głowę na karku a inny chce się slizgac na pomocy rządu.
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)

Brawa za te słowa. Ostatnie zdanie prawda o całej Polsce i każdej branży.

Ci bez głowy jak nie strajkują to zazdroszczą i szydzą z tych co już osiągnęli. Typowe cebulaki.

Opublikowano

Tak sobie myślę , że jakby takich "doradców" było więcej , to jak hitlerowcy na Polskę napadli , to też głównie by twierdzili że najlepiej się przystosować , bo właściwie po co walczyć ? Po jakie licho było się bronić i swego dochodzić próbować ? Wiadomo było że prościej iść na ustępstwa i żądania spełniać jedynie .

Opublikowano

Mi jest przykro...

nie strajkuje dlatego ze sobie nieradze... 

chce poprostu aby moja ziemia była moją... ty tego nie czujesz... poprostu.

Niezgodzę sie żeby korporacja zawłaszczała TĄ ziemie... My byliśmy pierwsi i nadal musimy BYĆ.

Ja mam dzieci... I jesteśmy to winni tym którzy każdą skibę TEJ ziemi przewracali tyle pokoleń.

MOŻE TO NIEREALNE ALE CHCE POLSKI NASZEJ 

Opublikowano

Ktoś kto sprzeciwia się wwozeniu przeterminowanego itp mięsa jest cebulalakiem... właśnie straciłem wiarę w ludzi. I mówią to Ci którzy nie żyją z świń tym którzy chca coś zmienić na lepsze dla ogółu Polaków. Wstyd wstyd wstyd

Nie mogłem sobie darować

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Smutne to jest... ale wiem w ilu duszach ta nasza polskość jeszcze jest!!!

Dlatego nie zgineliśmy i nie zginiemy bo nie liczymy tylko pieniędzy.

Jest coś jeszcze... I w was to też jest tylko to zagłuszacie

TO                   POLSKA ...

Edytowane przez lukbud
  • Like 1
Opublikowano

w stanach statystycznie kazdy czlowiek 2 razy w ciagu zycia sie przebranzawia.tutaj dla wielu jest to nie do ogarniecia w ich malych mozgach.damianzbr tak myslacych jak ty jest gora 10 % wystarczy poczytac co pisza kretyni co maja problem bo ktos pocil bizona na zlom_ paranoja.ludzie ida po linji najmniejszego oporu najwiecej krzycza kredytowcy i tacy co nie sa w stanie nic innego robic poza tym co dziadek i ojciec.pisalem to jak byly te strajki 2 lata temu co debile z kartami "wlasnoc banku "pojechali na strajk.a ja sie pytam czy ktos zmuszal do kredytu??? czy ktos komu potlukli ciezarowke w calasis lata po drodze ??? ano nie!! inna kategoria ludzi. jedni to debile roszczeniowcy inni zaradni liczacy na siebie i liczacy sie z ryzykiem

Opublikowano

Kwiat rolnictwa normalnie . Nędzny handlazyna , żerujący na naiwności rolników .

Opublikowano (edytowane)

zetorki wymysl cos bardziej gornolotnego bo nedzny handlazyna bo bardzo prostackie i nie buduje jakos twojej pozycji

ps.nigdy nie wypowiedzialem sie ze nie jestem przeciwny sprowadzaniu zywnosci.natomiast pisalem wielokrotnie czego jestem przeciwnikiem.

u nas krzyk o zywnosc,na zachodzie krzyk o transport ,okna i meble co ida na  maxa z polski.taki swiat .taki handel.taka gospodarka.madry to rozumie ,glupi nie.

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tak sobie myślę , że jakby takich "doradców" było więcej , to jak hitlerowcy na Polskę napadli , to też głównie by twierdzili że najlepiej się przystosować , bo właściwie po co walczyć ? Po jakie licho było się bronić i swego dochodzić próbować ? Wiadomo było że prościej iść na ustępstwa i żądania spełniać jedynie .

A pewnie że należało przybrać skórę podstępnego węża i poddać się bez wali dzięki temu uratowane zostałoby tysiące istniej ludzkich.

Po uśpieniu czujności najeźdźców, zacząć budowę konia trojańskiego i to wewnątrz dziedzińca a nie za bramą.

A tak w ogóle to się nie należało wysadzać pociągów z amunicją jadących na front ruski. Niech tam by się wytłukli a nie na naszej ziemi.

23 minuty temu, lukbud napisał:

Mi jest przykro...

nie strajkuje dlatego ze sobie nieradze... 

chce poprostu aby moja ziemia była moją... ty tego nie czujesz... poprostu.

Niezgodzę sie żeby korporacja zawłaszczała TĄ ziemie... My byliśmy pierwsi i nadal musimy BYĆ.

Ja mam dzieci... I jesteśmy to winni tym którzy każdą skibę TEJ ziemi przewracali tyle pokoleń.

MOŻE TO NIEREALNE ALE CHCE POLSKI NASZEJ 

Chcesz jednego a robisz drugie. Samym chceniem i tradycjonalną postawą nie uchronisz naszej ziemi przed zagładą z zachodu.

Kurniki zrozumiały to dawno temu i zgładziły zachodni rynek ich własną bronią, czyli masową przemysłową produkcją żywca drobiowego.

1 minutę temu, Bartek933 napisał:

Gdyby okna były złej jakości a transport nie wyrabiał to nikt by ich nie zatrudnił, co nie?

Nie chodzi o jakość a o cenę.

Tak samo jak z duńskim czy litewskim mięsem.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Bartek933 napisał:

Wyciekajacym z naczepy...

Niemiec nie patrzy że Polak przyjechał starym autem z 2010 roku zamiast nówką actorsem. Nie patrzy czy w fabryce okien rosną tuje i spełnione zostały wszystkie przepisy BHP

Polskie firmy z powodzeniem stosują strategię obniżania kosztów, chociażby wykorzystując dostęp do tanich zasobów ludzkich dlatego zachód ma ciężko z nami konkurować w prostym przemyśle gdzie nie jesteśmy zmuszeni do inwestycji w drogie technologie których właścicielami są oni.

Bajka z wyciekającym mięsem z naczepy jest niewiarygodnie śmieszna.

Po pierwsze żadna firma transportowa nie załadował by nic trefnego gdyby w papierach na załadunku określano towar jako ,,świeżynka,, bo później na rozładunku nikt by nie przyjął towaru który wedle dokumentacji miał być świeży a po dostawie zrobił się stary. Przypominam za straty powstałe w drodze po między zakładami odpowiada przewoźnik i jego by posądzono że uszkodził towar.

Po drugie jaki to szrot naczepa musiał jechać żeby chłodnia dziurawa aż cieknie. Nie do uwierzenia. Po PL i ukraińcy już nawet takimi nie jeżdżą.

A jeśli faktycznie ciekło z naczepy np. po otwarciu to musi być to także w dokumentacji na załadunku że jakiś szajs załadowany, więc możecie poprosić prokuraturę aby sprawdziła co przewożono czy nie odpad.