Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz78 napisał:

no na pogodę nic nie poradzimy ,straty sa ,ale żyje się dalej ,moze kolejny rok wynagrodzi straty

ale masz porównanie dwa krańce polski  jedna firma i jakie rozbieżności cenowe 

damian ja nie myśle o suszarni  ,co ty nie przy moim areale  ,ciekawił mnie koszt  jako usługa

ja bym wolała sprzedać 8 ton po 600 zł jak 11 po 340 albo 360 

tylko wipasz u was musiał walczyć o towar bo nie jest sam a u nas monopol ma wipasz  to co mu zależało  

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Tomasz78 napisał:

damian ja nie myśle o suszarni  ,co ty nie przy moim areale  ,ciekawił mnie koszt  jako usługa

10 zł za tono procent. Ale minimalna wilgotność od której zaczynamy naliczać to 22%. Czyli gdy będziesz miał tylko 19% towar to i tak zapłacisz suszenia jak za taki 22%.

A jaki masz areał, tylko z uprawy pospolitych roślin się utrzymujesz czy jakieś działy specjalne?

Jestem pełen podziwu dla ludzi którzy z niczego osiągają tak wiele. Zastanawiam się czemu mali rolnicy którzy nie chcą zrezygnować ze swojej profesji, to tylko nieliczni szukają innych nieszablonowych rozwiązań. Znam kilka takich. Jedn robią sery to kolejka aut z miasta na drodze dopiero się kończy tak do nich ludzie walą po ser jak po rarytasy. Drugie produkują jaja od z wolnego wybiegu ale z prawdziwego zdarzenia jedna kura na kilka m2.

Chyba że ciekawi cię koszt a w zasadzie przychód jaki można uzyskać na usłudze suszenia i nie pytasz pod kątem gospodarstwa, lecz firmy usługowej.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
5 minut temu, maniek20 napisał:

ja bym wolała sprzedać 8 ton po 600 zł jak 11 po 340 albo 360 

tylko wipasz u was musiał walczyć o towar bo nie jest sam a u nas monopol ma wipasz  to co mu zależało  

tak jak pisałem wcześniej,o mleku teraz znalazło to pokrycie  w qq, nam dołożyli a wam zabrali  ,wyszli na swoje  kosztem rolnika

damian pytam  bo korciło mnie suszyć,bo wilgotność byla niska ,choc zdaje sobie sprawę ze największe koszty to  dosuszenie ponizej 17%

ja mam 20ha  i nie ma opcji aby gdzies kupic czy wydzierżawić,u nas każdy kawałek jest uprawiany ,a jak ktoś rezygnuje to z rok na przód trzeba go przekonywać aby oddal mi  choć by 0,5ha , 

ale z samej ziemi sie nie utrzymuje ,mam dodatkowa działalność

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Skoro twierdzisz że żyje ci się dobrze, to nie popierasz inicjatywy strajku?

I jeszcze dodaj że utrzymali finanse na plusie tylko dlatego że w zdecydowanej większości  nie ponosili kosztu zakupu i utrzymania drogich maszyn wręcz oszczędzali na tym, korzystając z usług. Zaoszczędzony czas i pieniądze skupiali na optymalizacji żywienia i dobrostanie zwierząt.  

A jeśli mieli maszyny to nie na własny użytek, tylko na usługi jako odrębna działalność.

Pytam czy ogólnie tak to tam wygląda? Mam rację?

I w sumie na jedno wyszło

Opublikowano

Dziwny kraj ta Polska. Jak jednego oszukują to sie drugi z niego smieje. Jak jednemu ciut lepiej to drugi by go za psi grosz sprzedał. Zagraniczny kapitał dmucha rolnika - dobrze bo prędzej zdechnie. Państwo dmucha obywatela - dobrze, aby nie mnie. 

• Like 2
Opublikowano

Wyśmiewanie się jeden z drugiego,cała mentalność polskiego chłopa,obecnie też w trzodzie przy sprzedaży 1szt dochodzi do różnicy 70 groszy na kg,wszystko zależy od tego jaki teren ile podmiotów skupujących,też mogę wyśmiać cenę kuku  750 darmoszka, odbiór z gospodarstwa 830 netto,ale wszystko zależy ilu napalęńców  potrzebuje na gwałt towar,a kupno i chów trzody na Podkarpaciu trzody ,genialna propozycja w momencie gdzie w regionie były przypadki ASF u trzody

Opublikowano

Rolnik1973 napisał:

😁😁😁

Screenshot_20181214-083641.jpg

Screenshot_20181214-083658.jpg

A TOP Agrar to co? Też jest w Niemczech tańsze niż w Pl A niewiem czy wiecie że całe to wydawnictwo PWR należy do związku niemieckich rolników. Zauważcie że nigdy tam złe słowo na zachód nie padło Przykład wczorajszy Czasopismo Farmer podało na fb że pod rawą mazowiecką z jednej z zatrzymanych przez rolników ciężarówek która przyjechała z zachodu wyciekły jakieś płyny z środka naczepy (prawdopodobnie flaki i inne zepsute podroby) a TOP agra ani słowa tylko wzmianka o proteście i blokadzie s8 Dlatego ja już z tej szwabskiej gazety w której narzucają nam swoją wolę i światopogląd rezygnuje wolę bardziej obiektywnego Farmera

Opublikowano

Trzeba napisać ładnie maila z zapytaniem do której bramki grają. Każdy im wyśle maila z zapytaniem czy lubią swoją pracę i chcą dalej mieć prenumeratorów ;)

Jak dostaną chociaż ze 100-200 maili to im ds do myślenia. Tylko wszystkie o równej treści. 

Opublikowano
I tu cytat z farmer: Jak informują protestujący, rozmowy z dyrektorem zakładów Food Serwice okazały się bezcelowe. Rolnicy usłyszeli jedynie groźby, iż żaden z nich swoich tuczników do ubojni w Rawie Maz. nie odstawi. ******* Taki cwaniak z niego Minister jest chętny do rozmów. Proponuję naciskać na przeprowadzenie dokładnej kontroli. Najlepiej przez kogoś z Głównej inspekcji weterynaryjnej i to kilku dniową Odechce się zachodniego szmelcu
  • Like 1
Opublikowano

A czemu miałaby nie polecieć ? Bronią swoich interesów w przeciwieństwie do naszego rządu.

Opublikowano
6 godzin temu, Yoda napisał:

I to że jeden ma taką cenę a drugi inną to wina rządu? Ma być jak za komuny że cena jest taka jaką ustali pierwszy sekretarz?

Lepiej wyśmiewiać się z kogoś że sprzedał dużo taniej a jak napisałem cena produktu na danym terenie zależy od wielu niezależnych od rolnika czynników

Opublikowano

Czy my mamy na podkarpaciu dalej XIX wiek że "zasięg" przeciętnego chłopa wynosi tyle ile jest w stanie przez dzień przejść pieszo? Ja śrute słonecznikową zamawiam na telefon i nastepnego dnia paleta stoi przed domem. Odległości 100-200 km to żadne odległości chyba że ktoś ma 500kg ziarna i musiałby te km zrobić władymircem.

• Like 1
Opublikowano

I o to chodzi w blokadach. A nie podejście typu - "nie wolno dróg blokować bo kierowcy się denerwują".

Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

@Pioagri a ty masz Internet?

Biedronka poleca belgijska czekoladę. Ciekawe czy również polecają belgijska wieprzowinę? 🤔

Taaa polecają i wciskają. Liczy się tylko to co tańsze a na jakość nikt nie patrzy, w Polsce naklei się etykietę, że nasze i jest git malina. Jak tak dalej pójdzie to nawet wódki Polskiej nie będzie😑😑😑, co najwyżej kostka brukowa przed sklepem. 

😣

Opublikowano

Nie wiem jak w całym kraju ale u mnie na wschodzie tradycja pędzenia bimbru jest tak duża że na pewno wódka jeszcze długo będzie polska ;)

5 godzin temu, sumek666 napisał:

Krzysztof Tołwiński o liczbie gospodsrstw i ASF na Białorusi 

https://www.facebook.com/groups/2022842437975620/permalink/2241311926128669/

Akurat tego Tołwińskiego to znam i tylko dobra gatka więcej nic , książkę mógłbym napisać o jego wyczynach i dam rękę uciąć że rolników to wykorzystuje tylko do tego aby zabłysnąć , 

Opublikowano

A no bimberek bimberkiem to taka swojszczyzna 😂

Apropo bimbru to zamiast sprzedawać kuku po 340, nie lepiej było pędzić podkarpacką whisky??? Oryginalny produkt regionalny 😂😂

Taka susza i po..... 340 zł. Są internety i firmy skupujące w całym kraju. No nic tylko się n...... 

A no bimberek bimberkiem to taka swojszczyzna 😂

Apropo bimbru to zamiast sprzedawać kuku po 340, nie lepiej było pędzić podkarpacką whisky??? Oryginalny produkt regionalny 😂😂

Taka susza i po..... 340 zł. Są internety i firmy skupujące w całym kraju. No nic tylko się n...... 

• Like 1