Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bartku, tak samo jak Ty napisałeś o Ziutku, tak mogę napisać o Tobie, a poproszony o argumentację napiszę, że z koniem nie ma sensu się kopać. Także, jakbyś mógł rozwinąć swoją myśl i jednak odpowiedzieć to byłbym wdzięczny bo bardzo chciałbym to przeczytać 😉
Opublikowano

Bo prawda jest taka że potrzeba lat i pracy u podstaw aby zmienić sytuacje na rynku. Bierzcie przykład z takich firm jak np: pronar, wielton do niedawna solaris bo tak się buduje polskość w europie. Nie narzekaniem i walką z wiatrakami. Współpracujemy z polskimi firmami w miarę możliwości kupujmu polskie produkty. Każda nawet najmniejsza polska ubojnia to krok w dobrą strone i tak po kroku do sukcesu.

Zgadzam się z Wami co do beznadziejności izb rolniczych i do presji jaka trzeba wywrzeć na ministrze rolnictwa.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma się co oszukiwać. Trend jest jeden, małorolni mają iść do roboty w mieście,  bo brakuje rąk do pracy,  a do produkcji mają być prywatne kołchozy produkujące dużo żywności niekoniecznie dobrej jakości. Już pomału przykręcają śrubę, a po wyborach to już będzie jazda bez trzymanki. Wszyscy dostaną po tyłku, ale wtedy na zjednoczenie będzie za późno.  Ceną za jego brak będą opustoszałe wsie z średnią wieku >50 .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Chciał bym oficjalnie spytać kogo reprezentuje Agrounia?

Kto za nią stoi?

Sama koncepcja ruchu zbudowanego jak by na młodych rolnikach jest ok.

Chodzi o powiązania starych wyjadaczy zslowskich, tfuu

Jak teorie przekuć w czyny? Wszyscy muszą interesować się dalej niż czubek nosa po za oborą...

Nie bierzcie tego do siebie, nie chce nikogo obrażać.

Prawo własności na własnej ziemi !!!

Nic o nas bez nas!!!

Ot i tyle Pozdrawiam wszystkich którym nie jest obojętne.

Opublikowano
Powiązań z PSL nie ma i nie będzie. Stoją rolnicy i rolników mają reprezentować. Kolego @Kazik80. Masz rację, do tego to zmierza, ale rąk do pracy byłoby wystarczająco, gdyby rządzący nie kupowali głosów darmozjadów. W moim mieście powiatowym jest mnogość ludzi, którzy do pracy nie mają zamiaru iść a ciągle im mało pieniędzy jakie otrzymują. Sami nie dają nic od siebie. To jak to ma funkcjonować? Są ludzie, którzy naprawdę potrzebują pomocy, ale założę sie, że dzieci osób, które żyją tylko z socjalu, w 90% przypadków postępować będą tak samo😐
Opublikowano

Nie ma rąk do pracy, bo płace są jakie są... za 12 zł/h natyrać się jak głupi i wielkie gó..no z tego mieć, to nie ma się co dziwić, że ludzie wolą wyciągnąć ręce po socjal. 

To jak ktoś ma 3 dzieci weźmie 500+, rodzinne 300+ i co tam jeszcze jest to z automatu ma już większą "pensję" aniżeli średnia wypłata na produkcji w moim mieście. 

A co do tego co Damian pisał to ma jak najbardziej rację. Ci najbogatsi nie biadolą bo myślą, a jak myślą to robią pieniądze. Czasami to mi się wydaje, że ci którzy najwięcej pier**lą to najmniej wiedzą i potrafią. Płacz na wsiach bierze się stąd, że duże gro osób najzwyczajniej przeinwestowało - czyt. nie myśleli na kilka lat  do przodu tylko na już bo cena jest, zwiększając produkcję trzykrotnie w kilka miesięcy bez odpowiedniego zaplecza finansowego i wiedzy. 

Tylko taki biznesmen siedzi i myśli jak wyjść z opresji a rolnik pójdzie i będzie narzekał bo go oszukały. 

Opublikowano
Czyli propagowane jest nieróbstwo. Wg mnie takie programy socjalne powinny otrzymywać rodziny, w których jeden z rodziców pracuje. Bo sobie zrobili sposób na życie ( wiem, co to za życie, ale o sam fakt chodzi, że ktoś się musi natyrać a drugi za frajer dostanie te pieniądze). Wiadomo, że rozwijać trzeba się z głową i mierzyć siły na zamiary. Ale ktoś tu napisał, że trzeba produkować dużo i tanio😉 Żeby produkować dużo i tanio, to trzeba mieć odpowiedni sprzęt i technologie. Żeby to mieć trzeba inwestować, no i tak w koło macieju i koło się zamyka.
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, danielursus3p napisał:

Nie ma rąk do pracy, bo płace są jakie są... za 12 zł/h natyrać się jak głupi i wielkie gó..no z tego mieć, to nie ma się co dziwić, że ludzie wolą wyciągnąć ręce po socjal. 

To jak ktoś ma 3 dzieci weźmie 500+, rodzinne 300+ i co tam jeszcze jest to z automatu ma już większą "pensję" aniżeli średnia wypłata na produkcji w moim mieście. 

A co do tego co Damian pisał to ma jak najbardziej rację. Ci najbogatsi nie biadolą bo myślą, a jak myślą to robią pieniądze. Czasami to mi się wydaje, że ci którzy najwięcej pier**lą to najmniej wiedzą i potrafią. Płacz na wsiach bierze się stąd, że duże gro osób najzwyczajniej przeinwestowało - czyt. nie myśleli na kilka lat  do przodu tylko na już bo cena jest, zwiększając produkcję trzykrotnie w kilka miesięcy bez odpowiedniego zaplecza finansowego i wiedzy. 

Tylko taki biznesmen siedzi i myśli jak wyjść z opresji a rolnik pójdzie i będzie narzekał bo go oszukały. 

Jak pszenica byla po 1000 to śmiech ze świnairzy, że kto to widział przy świniach robić jak mozna zboże opylić i leżeć i nic nie robić. Jak mleko było po 1,8 to nabrali kredytów na miliony a potem dramat bo mleko po 0,8 a bank o pieniądze woła. "Jak unia daje trzeba brać" sami na tym forum piszecie i kupują bez opamietania sprzęt który wiecej stoi niż robi. Ciekawe co będzie jak mercosur wejdzie w życie i bydło spadnie do 6zł/kg. Znowu wioskowi Janusze bedą krzyczeć że premier kazał to budowali tuczarnie jeden przez drugiego? Prosta sprawa z mojej branży. Jedni mają okólnik z wiatrołapem żeby nie było przeciągów i opasają nawet po 200-300 sztuk. Drugi bierze w banku kredyt, najpierw buduje tuczarnie za bańke a potem cielaki na kredyt w firmie.Który będzie głośniej morde darł jak cena spadnie?

• Like 2
Opublikowano

bartek nie obrazaj ludzi

a jak juz masz cos takiego do powiedzenia to z laski swojej moglbys odpowiedziec dlaczego tak myslisz

badzmy jak pronar?

firma ktora w 1988 sprzedawala na wschod bez ukladow i zaczela montowac mtz?

zejdz na ziemie

firma, ktorej kapital zakladowy wynosi 55 tys. zl?tyle co jedna przyczepa, albo krzesla w tej firmie?

wielton

https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/wielton-ma-term-sheet-z-bankami-ws,49,0,2417201.html

bierzmy milionowe pozyczki z ARP, BGK, tak?

jakim cudem?

ukladow? chcesz tak zyc to zyj

moim zdaniem chcesz pokazac, ze mimo zycia w takim g..nie jest fajnie, i ze sobie radzisz nie patrzac na reszte

• Confused 1
Opublikowano

Nikogo nie obraziłem. Ja widzę swiat realnie a Ty w czerni. Ja nie przekonam Ciebie a Ty mnie, jest kilka kwesti w których się zgadzamy ale w wielu się różnimy. Wyjście z Unii to byłby dla nas przysłowiowy gwóźdź do trumny

Opublikowano (edytowane)

mnie obrazasz, a jak uwazasz ze nie to nalezy ci sie wychowawczy plaskacz

--------------------------------------------------------------------------

o tym gwozdziu

Edytowane przez ziutek1234
Opublikowano

Ja nie mam zamiaru tu się kłócić. Chcesz mi dać plaskacza to jutro jestem w Poznaniu lub poniedziałek w Ostrowie Wlkp, na priv możemy się umówić. Chcesz zrobić to profesjonalnie to czwartek wieczoren na hali sportowej jestem.

Tobie ciągle jest źle, ktoś osiągnął sukces to zaraz złodziej i komunista

Opublikowano

To co  napisałeś @Yodato się sprawdzało w latach 90-do zeszłego roku obecnie wobec dyrektywy azotanowej będziesz zmuszony też do budowy wypasionej obory a od 20 roku dochodzą inspekcje zielonych także mam wrażenie że nie wiesz nawet o czym piszesz,ciekawi mnie to cięcie kosztów,skoro one rosną przez decyzje polityczne i na nie nie mamy żadnego wpływu a obecni reprezentanci mają to glęboko gdzieś

Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

A czego wyznacznikiem jest to że dzieci chodzą na korki z języków obcych?

Mam co prawda tylko jedna córkę ale uczęszcza na dodatkowy angielski i niemiecki. Jeśli ktoś myśli to inwestuje w dzieci żeby miały lepiej niż on sam.

Taka tępa ? Pewnie za tatusiem 🤔

Opublikowano
Wy tak na poważnie z tym biciem? Ja prdl😒 Dorosłe chłopy a jak dzieci. Tu na argumenty walczymy, o dobro nas wszystkich. A jak za dużo energii po robocie i nosi to na jakąś halę na piłkę albo siatkę 😁
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

ws71 napisał:

To co  napisałeś @Yodato się sprawdzało w latach 90-do zeszłego roku obecnie wobec dyrektywy azotanowej będziesz zmuszony też do budowy wypasionej obory a od 20 roku dochodzą inspekcje zielonych także mam wrażenie że nie wiesz nawet o czym piszesz,ciekawi mnie to cięcie kosztów,skoro one rosną przez decyzje polityczne i na nie nie mamy żadnego wpływu a obecni reprezentanci mają to glęboko gdzieś

Już wiadomo że dyrektywa to niewypał. Z punktu prawnego to bydło ma prawo być cały rok na pastwisku. U nas na zachodniej stronie są setki sztuk w ten sposób trzymanych i nikt nie będzie budował obor bo to nie sztuka wywalić milion na nikomu nie potrzebna obore. Płyty też były niby obowiązkowe a okazało się że był to niewypał urzędników.

Opublikowano

ws71 napisał:

Już wiadomo że dyrektywa to niewypał. Z punktu prawnego to bydło ma prawo być cały rok na pastwisku. U nas na zachodniej stronie są setki sztuk w ten sposób trzymanych i nikt nie będzie budował obor bo to nie sztuka wywalić milion na nikomu nie potrzebna obore. Płyty też były niby obowiązkowe a okazało się że był to niewypał urzędników.

Opublikowano

ws71 napisał: