Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Staszek nie budżetówka ale największą grupa zawodowa propo rywalizacji to tylko w Polsce w innych krajach robi się grupy producenckie itp a u nas tylko sąsiad czeka aż się noga powinie i cyk 70 tyś za hektar aby mieć więcej
  • Like 1
Opublikowano

Bo panie w Topazie i Dino (firmy polskie) zarabiają tyle ile zarabiają dlatego kuuflandy nie są zmuszone do podnoszenia stawek aby walczyć o pracownika z polskim sklepem.

Do puki społeczeństwa nie będzie stać na droższe zakupy, sklepy będą sprzedawać tanie śmieciowe jedzenie, nie zważając na jego pochodzenie, dla nich może być i polskie aby najtańsze bo klient tego oczekuje.

Wołowina jest tego przykładem działającym w odwrotną stronę. To PL zalewa Europę słabej jakości wołowiną nadającą się na mielonkę i zagraniczni rolnicy którzy utrzymują certyfikowane rasowe stada cierpią na tym.

Natomiast PL rolnicy utrzymujący certyfikowane bydło, dostarczający dobrej jakości wielkie jednorazowe partie bezpośrednio do odbiorców (zakładów uboju) zagranicznych dostają znacznie większą cenę niż chłopaki co po dojeniu rzucą parę garści swoim cielakom / opasom HF.

Opublikowano

Tyle zarabiają bo u nas są takie stawki. Szkoda, że nasz market nie może zrobić ekspansji na zachodnie rynki. Może by mógł, ale na to nikt tam nie pozwoli. Na to wychodzi, że taki stan rzeczy będzie cały czas. W tym momencie faworyzuje się lenistwo i rozdawnictwo pieniędzy za nic. Coraz mniejsza liczba pracowników pracuje na coraz większą liczbę beneficjentów, ludzi karze się za pracę i zaradność, więc jak ma być dobrze i społeczeństwo ma się bogacić 😐 Za długo to wszystko tak nie wytrzyma.

• Like 1
Opublikowano
To jak wpłynąć na obecną sytuację, prezesi izb rolniczych do dno, doradztwo ministra do dno. Wiele organizacji pro rolniczych to dno i dbają tylko o swoje interesy. To co robić? Iść na spotkanie z ministrem i siła coś wymusić. Bo ja już sam zaczynam wątpić skoro wszystkie propozycje są krytykowane.
Opublikowano
Izby rozwiązać. Jaki lament się zrobił jak Kukiz miał taki pomysł. Krzyczeli że bez izb polskie rolnictwo sobie nie poradzi. A do istniejących związków wybrać działaczy a nie wypasionych wieprzy co od lat nic nie robią tylko jeden drugiego po plecach klepie i wmawiaja rolnikom ile to oni nie robią.
Opublikowano
8 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Tyle zarabiają bo u nas są takie stawki. Szkoda, że nasz market nie może zrobić ekspansji na zachodnie rynki. Może by mógł, ale na to nikt tam nie pozwoli. Na to wychodzi, że taki stan rzeczy będzie cały czas. W tym momencie faworyzuje się lenistwo i rozdawnictwo pieniędzy za nic. Coraz mniejsza liczba pracowników pracuje na coraz większą liczbę beneficjentów, ludzi karze się za pracę i zaradność, więc jak ma być dobrze i społeczeństwo ma się bogacić 😐 Za długo to wszystko tak nie wytrzyma.

Jedź do właściciela DINO i przedstaw się jako inwestor który wykłada 20 mld. EURO.

Myślę że z taka oferta mogła by dać mu szansę na ,,ekspansję,, niemiec i francji przez markę DINO.

Opublikowano

Dostał by takie samo prawo jakie muszą respektować wszyscy w danym kraju.

Ta rozmowa staje się dziecinna, bo prawo to jest takie coś że właściciel DINO dysponujący luźnymi 20 mld. EURO nie miał by działu prawnego który badał by dal niego przepisy w danym kraju.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ziutek1234 napisał:

o czym ty mowisz chlopie, jestesmy je...ni przez ta cala unie

co za syf, jedz do niemiec i proboj cos sprzedac,

kolonie tak sie traktuje

Cały czas sprzedaje swoje usługi w niemczech holandi czy anglii. Nie mam z tym najmniejszego problemu, chętnie kupują moje tanie usługi zamiast rodzimych drogich usług. Dlatego wszyscy usługodawcy z zachodniej europy są wkurwienie na usługodawców z PL z mojej branży.

Ich rządy wprowadzają co róż to nowe obwarowania na usługodawców zagranicznych między innymi na Polskich i guzik im to daje.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ziutek1234 napisał:

jezdzisz tam na budowe to spoko

ale jedz tam sprzedaj produkty

Nie mam tam firmy budowlanej, ale to jest świetny kolejny przykład. Jak zalewamy ich tanią tanimi firmami budowlanymi, w mojej okolicy jest kilka kolesi którzy na brak kasy nie narzekają i zatrudniają po 50 - 80 osób, spawaczy kwasówki gdzie ogarniają tematy w po całej zachodniej Europie a nawet w Dubaju. Albo drugi co cały czas wygrywa kontrakty na wykończeniówkę osiedli w Norwegi.

A i jak niemcy wprowadzili obwarowania w mojej branży, to automatycznie  stawki za usługę poszły do góry. Nie znacznie ale na pewno to odczuli.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

No i z takim podejściem , to  w rolnictwie będzie dłuuuuuugo aktualne .

Opublikowano

to ze bartek lepiej bredzi w tym g..nie w ktorym zyjemy

i zdaje mu sie ze taki lidl,carfur, czy kaufland maja w kieszeni setki miliardow na zakladanie sklepu na sklepie

to nie znaczy ze tak jest

szkoda ze tego nie widzi i nie chce zmienic

• Confused 1
Opublikowano

Nie ma sensu dyskutować, zawsze będzie Ci źle i zawsze bedziesz poszkodowany, zawsze bedziesz widział wszędzie minusy. Jak to się mówi: z koniem nie ma sensu się kopać. Z całym szacunkiem kolego

Opublikowano

niestety nie zaproponowales nic ciekawego, piszesz o prowadzeniu powstania

mylisz troske, z ocena sytuacji

ale czy ja narzekam na moj los i na to co mam/lub nie mam? pisze tylko co sie stalo z tym krajem