Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi jaki pług będzie lepszy na ciężkie ziemię Do wyboru mam Lemken Opal 120 3+1 i Kverneland AB 100 4 skiby, Wiem że jeden jest obrotowy a drugi zagonowy ale chodzi mi głównie o to który będzie się lepiej sprawował na ciężkiej ziemi bo ma lekkiej to byle czym się nawet zaora. Ogólnie na razie pług będzie pracował z Ursusem 914 ale mam zamiar zmienić na 1224. Myślę że 4 skiby będą odpowiednie bo ursusem 914 będę orał 3 skibami a jak zmienię ciągnik to założę 4 skibę i po problemie.  Myślę że do 15000 coś znajdę.

Opublikowano

ja mam obrotowy Opal 90 i bardzo sobie chwalę ,sąsiad ma Opala 120 i też jest zadowolony a ziemia mieszana

kup nie wychychłany i nie popękany a będziesz zadowolony.z częściami też nie ma żadnego problemu 

Opublikowano
Kolego, polecam Tobie kv model f160 z racji tego, że możesz odkręcić korpus razem z częścią ramy, więc od razu kup 4 skibowy. Rozstaw 4x40cm do 1224 w sam raz. Ważne by była obrotnica 160, a nie jakiś składak. Lemkeny również bardzo dobre pługi. Jak rozumiem zabezpieczenia non-stop?
Opublikowano

A ja znam takiego jednego co sprzedał KUHN-a czwórkę obrotową i kupił zagonową czwórkę. 😄

Opublikowano

wiesz ,u mnie dziadek taki ma 3 obrotowa,jeszcze nie widziałem żeby była dobrze ustawiona bo co wjedzie w pole to cały czas kręci wszystkimi korbami,a potem obróci i znowu to samo,po 2 godzinach odwozi gówno i jedzie 4 zwykłą 😉

Opublikowano

całe życie kręcił kólkiem  ile idzie ,no i oczywiście cięgło po 10 obrotów w jedną albo drugą stronę,kiedyś mu pomagałem ale dałem spokój  po jakimś czasie 😉

Opublikowano
38 minut temu, robi57362 napisał:

zależy jakie ma sie pola jak waskie a dlugie to nie warto bawic się w obrót ale jak kliny kwadraty i inne ciezko orzace sie ksztalty to tylko obrót. znalazłeś cos na testy?

Nic nie znalazłem.

Co do zabezpieczenia to bym chciał na kołku zrywalnym bo podobno na zabezpieczeniu nonstop jak jest twardo to pług lubi wyskakiwać.

Opublikowano
Nie kupuj zagonowego bo pozniej bedziesz zalował. Trzeba isc do przodu a nie sie cofac. Jak orzesz obrotowym to masz rowne pole, żadnych bruzd i górek niezaleznie czy masz pola o regularnych ksztaltach lub nie. Kup tylko sprawdzoną maszynę kverneland, lemken, overum,rabe zadnych wynalazków bo ceny czesci kosmiczne, ich brak albo trzeba czakac 2 tygodnie.
Opublikowano
Przecież pod ziemię się dobiera odkładnie do pługa nie cały pług. Generalnie im bardziej zawięzła ziemia tym lepiej radzą sobie półśrubowe i śrubowe odkładnie ewentualnie ażurowe, a jeśli ziemia sypka (piaskowa) to lepsze są krótkie odkładnie jakieś kulturalne ewentualnie cylindryczne. Pozdrawiam
Opublikowano

witam tamtej zimy kupiłem lemkena 120 trójke troche waży ale robote robi a ciągam to zetorem 7745 a przesiadłem się z naszego radła dokupiłem kółko bo nie było dwie płozy piętke i kryje aż się chce orać

• Like 1
Opublikowano

gdy ja szukałem pługa rozglądałem się tylko i wyłącznie za zagonówką. Znajomy pożyczył mi KV AB 100 i wybór padł na niego. Na szczęście niedaleko mnie był KV 150b obrotowy fakt 3 skiby ale powiem szczerze że gdybym kupił wtedy zagonówkę to bym sobie strzelił w kolano. Nie powiem czy Lemken czy KV bo Lemkkenem nigdy nie pracowałem ale jeśli chodzi o KV jestem w stu procentach zadowolony i na pewno nie stawiałbym go na jednej półce z zagonówką bo zwyczajnie to są dwie różne maszyny jak i dwie różne roboty, jedni chwalą zagonówkę inni obrotówkę, ja jestem z tych drugich. Pozdrawiam

• Like 1