Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dołączam się do pytania. O ile w oziminach stosuję od dawna o tyle w jarych chcę zastosować pierwszy raz i to będzie pszenica durum dla Lubelli. Przedsiewnie lepiej czy może np tydzień po siewie zanim skiełkuje?

Opublikowano

panowie troszkę wiedzy o azocie rsm zawiera 50% formy amonowej ( mocznikowa) która w kontakcie z ziemią  i ureazą zawartą w ziemi przekształca azot w formę lotną amoniakalną straty wynoszą nawet do  80 % dlatego albo stosujemy inhibitor ureazy albo mieszamy RSM przedsiewnie z ziemią lub czekamy na pewny deszcz po zabiegu . więc błędem jest stosowanie na glebę krótko po siewie i w trakcie wschodów  oczywiście opieramy się o ograniczenie strat azotu 

Opublikowano

Chłopie pisałem że straty są zawsze ale mogą być 2% a mogą być 80% wpływ:wilgotność temperatura wiatr i to wszystko w ciągu pierwszych 5-8 dni

Opublikowano
21 godzin temu, RU68 napisał:

panowie troszkę wiedzy o azocie rsm zawiera 50% formy amonowej ( mocznikowa) która w kontakcie z ziemią  i ureazą zawartą w ziemi przekształca azot w formę lotną amoniakalną straty wynoszą nawet do  80 % dlatego albo stosujemy inhibitor ureazy albo mieszamy RSM przedsiewnie z ziemią lub czekamy na pewny deszcz po zabiegu . więc błędem jest stosowanie na glebę krótko po siewie i w trakcie wschodów  oczywiście opieramy się o ograniczenie strat azotu 

Jesteś teoretyk czy praktyk? 

Lałem już w takich warunkach że teoretycznie powinienem mieć po plonach a zbierało się ponad 5t rapsu, czy 5t owsa gdzie dawki jednorazowe ponad 100N grubo.

Nigdy by mi się nie chciało jeździć przed siewem jarych i lać rsm, być może przy nowym opryskiwaczu z gps, ale też trzeba najpierw uprawiać bo szkoda kręgosłupa i maszyn żeby skakać po skibach.

Stosowałeś RSM z ureaza? Bo dla mnie odradzają podobno bez efektu.

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, RU68 napisał:

coś ci się pomyliło  stosuje od ponad 10 lat i niechce widziec saletry leje na rzepak pszenice i buraki i jest ok

Opublikowano

Inhibitor uerazu stosowałem z 3 razy i to jest nie potrzebne wyrzucanie pieniedzy według mnie. Kupowałem osobno i dodawałem. 

Na buraka w tamtym roku lałem w czasie deszczu i zero przypaleń, inspektor nie wierzył jak zobaczył. 

W tym roku namówili mnie na saletrosan, na pierwszy raz, na cześć  i więcej nie kupie stałego nawozu. Siewnik mam porządny a jednak miedzę posiane lub nie dorzucone, o rogach nie wspominając. 

Opublikowano
17 godzin temu, tomek73 napisał:

Inhibitor uerazu stosowałem z 3 razy i to jest nie potrzebne wyrzucanie pieniedzy według mnie. Kupowałem osobno i dodawałem. 

Na buraka w tamtym roku lałem w czasie deszczu i zero przypaleń, inspektor nie wierzył jak zobaczył. 

W tym roku namówili mnie na saletrosan, na pierwszy raz, na cześć  i więcej nie kupie stałego nawozu. Siewnik mam porządny a jednak miedzę posiane lub nie dorzucone, o rogach nie wspominając. 

inhibitor ma niewiele wspólnego z przypaleniami

18 godzin temu, monix napisał:

coś ci się pomyliło  stosuje od ponad 10 lat i niechce widziec saletry leje na rzepak pszenice i buraki i jest ok

napisz konkretnie co pomieszałem?

18 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jesteś teoretyk czy praktyk? 

Lałem już w takich warunkach że teoretycznie powinienem mieć po plonach a zbierało się ponad 5t rapsu, czy 5t owsa gdzie dawki jednorazowe ponad 100N grubo.

Nigdy by mi się nie chciało jeździć przed siewem jarych i lać rsm, być może przy nowym opryskiwaczu z gps, ale też trzeba najpierw uprawiać bo szkoda kręgosłupa i maszyn żeby skakać po skibach.

Stosowałeś RSM z ureaza? Bo dla mnie odradzają podobno bez efektu.

Ja piszę o ulatnianiu i stratach azotu a ty chyba o przypaleniach bo  zamiast  100 można dać 80 i efekt podobny o tym piszę . A ten raps to z opolskiego?😋

Opublikowano

nie uprawiam zbóż ale doradzam w uprawie na poważnych obszarach z nawożenia bym nie rezygnował ale przygotował bym się gdy się ociepli na zastosowanie trineksapak etylu (modus lub generyk) w życie cena do zaakceptowania a powinien w tym sezonie potanieć  

Opublikowano
25 minut temu, robertmoczko napisał:

Jeśli chodzi o inhibitor ureazy to którego producenta polecacie? 

do zeszłego roku agrotain w tym próbuję Limus Basf ale wszystko z rozsądkiem i dostosowane do warunków pogodowych 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, RU68 napisał:

do zeszłego roku agrotain w tym próbuję Limus Basf ale wszystko z rozsądkiem i dostosowane do warunków pogodowych 

Rozmawiałem handlowcem odnośnie tego rsmu z inhybitorem ureazy. Mówił że rozmawiał z mądrą głową i powiedziała, że ten i.u. też musi przejść proces hydrolizy pod wpływem odpowiednio  wysokiej temperatury. Przynajmniej tak zrozumiałem.  Ty twierdzisz że i.u. zaczyna działać przy kontakcie z wodą.  Gdzie można znaleźć jakieś info potwierdzające jedną lub drugą opinię? 

Edytowane przez Taurus83