Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, zetorki12 napisał:

Racja . Ale czy tylko ja mam wrażenie , że ta pomoc rozdmuchana jest głównie medialnie niemal do granic absurdu , a prawda jest zwykła i prozaiczna ?

No raczej.

Jakoś nie zwróciłem na to uwagi, bo mam nie ubezpieczone- u mnie też data wystąpienia szkody 1 kwietnia 🤣 Kto wtedy na Podlasiu miał posiane? Raczej nikt. 1 kwietnia to jeszcze topiłem się po oś. Celowe działanie.

Tak samo protokołów nie podpisują niby przez przeoczenie. Mój nie jest jedyny niepodpisany. A ja się kurna pofatyguje i pojade po podpis.

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Jeśli  masz   złożony  wniosek na  30-69 i   70  w zwyż   to od 26  wypłata  

9 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

I kolejny problem bo po poprawce protokołu który nie uznał suszy w ziemniakach błędna pieczątka podpisu protokołu, zapimnieli dać  z up wojewody, i jest tylko zastępca wojewody.

Niech jutro ogłoszą że dochód z ha wzrósł to 3000 zł to pożegnamy przy urnie dobrą zmianę,☹

Przecież  ty  ziemniaków  nie  masz     

A skąd wiesz  że  błędna  ???

7 godzin temu, damianzbr napisał:

Mareczek, nie pier**l... Tyle ci powiem. Sam byłem zadowolony z tego że PiS obaliło tych patałachów z PO i PSLu. Ale teraz wychodzi szydło z worka, pajacują w TV ile to kasy dla nas ma być a naprawdę  gówno dostaniemy.

Pszenicy sypała mi 2t/ha na 40 ha jestem w plecy ze 100 tys. . Ubezpieczenie mam, ale 50% dopiero na wiosnę bo w większej połowie sieję kukurydzę.

Nie wiem czy takie  g*wno   za  PO-PSL  było  400zł  obiecane  przy  ponad 50% ubezpieczonych  a wyszło  386zł/ha    

Ja  też  miałem  większość  Polis  z  Kwietnia   bo Rzepak mi odpadł    i  mi  przyjęli  wniosek   i  kwalifikuje się do 100%  płatności  

U mnie nie ma na wniosku  nic   że  susza  od 1.04.2018    nawpisywały  wam  komisje  bzdur   bo  nikt  z MRIRW  im  tego nie kazał pisać   to macie  

Druga   sprawa  to  to że  nie czytacie  najwyraźniej  co  podpisujecie   ja bym nie podpisał protokołu z taką bzdurą  

Opublikowano

Hi , hi . Kuźwa , chyba jedyny zadowolony , ale i tak wszyscy kłamią , a on jak zwykle najmądrzejszy !

Opublikowano
42 minuty temu, marekfarmer napisał:

Druga  sprawa  to  to że  nie czytacie  najwyraźniej  co  podpisujecie   ja bym nie podpisał protokołu z taką bzdurą  

I co, to przypadek że komisje z różnych krańców Polski wstawiają taką datę? Mi mówili że data wystąpienia suszy podana była odgórnie, a nie jaką kto sobie życzy. Bym nie podpisał i co dalej? To nic bym nie dostał.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie  wszystkie   bo u nas  tego  nie pisali    a gdyby było  odgurne  pisać  od 1.04  to ja bym  też  tak miał  unas  nikt  w komisji  o czymś takim nie słyszał    że  wpisywać od 1.04.  Gdybyś nie podpisał byś  miał czas  na  nagłośnienie  tej sprawy  bo protokoły  podpisywane był  w sierpniu  bynajmniej unas  

936006345_Suszaprotok.thumb.jpg.e4a2c2f2e749fc9425404ef9bf626a25.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Nie  wszystkie   bo u nas  tego  nie pisali    a gdyby było  odgurne  pisać  od 1.04  to ja bym  też  tak miał  unas  nikt  w komisji  o czymś takim nie słyszał    że  wpisywać od 1.04.  Gdybyś nie podpisał byś  miał czas  na  nagłośnienie  tej sprawy  bo protokoły  podpisywane był  w sierpniu  bynajmniej unas  

936006345_Suszaprotok.thumb.jpg.e4a2c2f2e749fc9425404ef9bf626a25.jpg

Jak będziesz miał kasę na koncie łącznie z ubezpieczeniem to wtedy napisz czy dobrze wpisali, bo to że przyjeli wniosek to o niczym nie świadczy, droga do banku bardzo krętna w polsce. 

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie Marek. Może to u ciebie jest błąd na wniosku i zapomnieli dopisać od 1 kwietnia. Do puki kasa ci nie przyjdzie to nie będziesz miał pewności jak jest.

Gość marekfarmer
Opublikowano
to nie mój pierwszy protokół suszowy zawsze tak było i było dobrze unas tak ma cała gmina więc. na pewno nie ma błędu
Opublikowano

W kujawsko-pomorskim nie pisano od kiedy była susza,w gminie Więcbork też nie widnieje od kiedy była susza,ale ponoć agencja dostała od górnie przykaz że ma być od 1 kwietnia w skali kraju i nie ma znaczenia jaka data widnieje na protokołach , ciekawi mnie co odpowie min. rolnictwa na list Rolnika1973

Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Hi , hi . Kuźwa , chyba jedyny zadowolony , ale i tak wszyscy kłamią , a on jak zwykle najmądrzejszy !

Ale chociaż  ma coś do  powierzenia-  a Ty  piszesz   i piszesz  a nic ciekawego  nie  wnosisz-  🤣

Opublikowano

Szymi40 napisał:

3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ale chociaż  ma coś do  powierzenia-  a Ty  piszesz   i piszesz  a nic ciekawego  nie  wnosisz-  🤣

robi tylko zamieszanie w temacie. twierdzi, ze nie skladal na suszowe, a tu udziela sie jakby wszystkie rozumy zjadl. do tego ten tvnowski jad na rzadzacych. nie pomagaja - zle, chca dac pomoc suszowa - jeszcze gorzej.

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

W kujawsko-pomorskim nie pisano od kiedy była susza,w gminie Więcbork też nie widnieje od kiedy była susza,ale ponoć agencja dostała od górnie przykaz że ma być od 1 kwietnia w skali kraju i nie ma znaczenia jaka data widnieje na protokołach , ciekawi mnie co odpowie min. rolnictwa na list Rolnika1973

To  ,,ponoć   agencja  dostała,, to  takie same  info  jak z tymi  fakturami   przy rozdzielaniu produkcji  roślinnej od  zwierzęcej  ?????

Ja wtedy pisałem jak będzie   i  tak  jest   

Sołtys  pisał wtedy że  mało wiem  jak widać  czas  pokazał  co  innego   

Dnia 8.09.2018 o 20:37, ws71 napisał:

Jak na razie  przy próbie odzielenia zwierząt od produkcji roślinnej coś nadają o braniu pod uwagę  wysokości  plonów z  5 ostatnich lat i ich udokumentowaniu a z  3 lat okazania faktur ze sprzedaży zwierząt? ,zbóż?  zaczyna się robić się kocioł,nikt nie jest w stanie udzielić rzetelnej informacji.Trzeba było nie robić medialnego szumu a nikt by się nie czepiał rządu

Dnia 8.09.2018 o 20:52, marekfarmer napisał:

Z tego co wiem  to nie będzie żadnych okazywania faktur  ani  nic  

Na protokole  masz  napisane  straty z produkcji Roślinnej    niżej  z obu  działów  produkcji  

Po napisaniu wniosku  wezmą pod uwagę   straty tylko z roślinnej  w ARIMR  i tyle  w temacie  

Dnia 9.09.2018 o 11:06, soltys48 napisał:

widoocznie mało wiesz , potwierdzam słowa @ws71

Opublikowano

W Wielkopolsce każą składać polisy z każdą datą, jednak nie mają jeszcze wytycznych jak interpretować datę wystąpienia suszy czyli "nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobisz".

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak samo od 1.04 do 10.06 wystąpienie suszy. U mnie to 1 kwietnia to padał śnieg pamiętam a tu susza już była ha ha, a zboże posiane pod koniec kwietnia,że o kukurydzy nie wspomnę.

Edytowane przez themrsakmejek
Opublikowano

Poczekam do środy jak się nic z polisami nie wyjaśni to co tu Pany robić? Składać jako nieubezpieczone ale to znowu nie będzie wniosek zgodny z protokołem, czy wysyłać w piątek pocztą jako ubezpieczone i będzie co będzie.

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

To  ,,ponoć   agencja  dostała,, to  takie same  info  jak z tymi  fakturami   przy rozdzielaniu produkcji  roślinnej od  zwierzęcej  ?????

Ja wtedy pisałem jak będzie   i  tak  jest   

Sołtys  pisał wtedy że  mało wiem  jak widać  czas  pokazał  co  innego   

Co pokazał jest coraz większy bałagan,różne wersje w różnych regionach kraju z fakturami też do końca nie jest jasne,w sąsiednim powiecie potrzebne były faktury w celu udokumentowania zbiorów z poprzednich lat a w sumie to się okaże po decyzji agencji,dziś w agencji powiatowej twierdzili że datą wystąpienia suszy dla naszego regionu jest 01.05 a wczoraj jeszcze nie było o tym mowy

Opublikowano

u mnie susza od 20.04, polisa chyba od 20.05 wiec niby po ptokach, zloze ze mam ubezpieczenie, ale raczej marne szanse. za rok ubezpieczam sie w styczniu albo wcale

Opublikowano

Nagłaśniać sprawę, do agrobiznesu tam minister szczyci się jaka to wielka pomoc codziennie prawie,  dziś też mówił, czym więcej osób będzie intetweniować to może zmienią na ubezpieczenie ważne przed zgłoszeniem szkody.