Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

a coż można polecać jeśli wyboru nie ma?

rimsulfuon np w Titusie i jak ziemniaki niewrażliwe na metrybuzynę to na domieszkę i w ulotce titusa pisze co i jak no ale jeśli odmiana wrażliwa na metrybuzynę a masz komosy to masz problem bo ja nie wiem co oprócz mechanicznych metod doradzić.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Panowie pytanie od amatora: czy można bezpiecznie zrobić oprysk metrybuzyna + labrador w ziemniakach rzekomo niewrażliwych na metrybuzyne ale krzaki mają już około 15-20 cm, chwasty nie są jeszcze zakryte przez ziemniaki. Chwasty to głównie komosa i chwastnica.

Edytowane przez kikut104
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

jest pole do po-pisu  żeby zastpić czynnik matrybuzyne i prosulfokarb,

no dobra
i co dalej? bo post jakiś niekompletny  bo gdzie to "pole"?

a co do metrybuzyny z graminicydem ja akurat nie mam praktyki i nie wiem nic po za teorię i pytanie pozostawiam nadal otwarte
Może ktoś ma już praktyczne doświadczenia
z mojego stanu wiedzy było by to podpuszczanie do eksperymentu którego wyników sam jestem ciekaw

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pol dawki na chwstnice z jakiegos selectu/agila  + rimel 30gr +metrybuzyna 300gr taka mieszanica robilem powschodowo i dzialalo pieknie, potem poprawka 20gr rimel +200 gr metrybuzyna i pole czysciutkie do wykopkow. Trzeba bylo przejsc na doglebowke jak na wiekszosci pol zaczela sie pojawiac psianka czarna ktorej ta mieszanina nie rusza 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

no dobra
i co dalej? bo post jakiś niekompletny  bo gdzie to "pole"?

jest pole do popisu dla chemików BO na grzyba jest sporo środków a na chwasta dwulisciennego mało

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

aaa
bo ja myślałem że to miał być post jak marzenie w którym tylko nie dopisałeś że coś znalzłeś

a to było tylko samo marzenie :(

xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czy były by to pierwsze objawy zarazy odmiana bjelyjerozy 😂. A tak pozatym to stonka już sie pojawia, podypałem dzisiaj ziemniaki ostatni raz mają jakieś 15-20 cm z tym że komosa teraz jest pod ziemią gdzie sie pojawiała i pryskać już czy zaczekać aż wyjdzie co ma wyjść? Pewnie sencorem bede pryskał

IMG_20230610_130655.jpg

IMG_20230610_130650.jpg

Opublikowano

Rimel 60g z metrybuzyną 200g będzie ok, czy za dużo rimela? Na drugim kawałku chwastnice wywaliło na gęsto, trafia się i komosa, a zostało mi metrybuzyny to bym dosypał.  W tym roku doglebowka leży. Rimel mam z zeszłego roku, na resztę poczekam bo na razie nie widać, jak wyskoczy to może tego agila spróbuję 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, livebird napisał:

Czy były by to pierwsze objawy zarazy odmiana bjelyjerozy 😂. A tak pozatym to stonka już sie pojawia, podypałem dzisiaj ziemniaki ostatni raz mają jakieś 15-20 cm z tym że komosa teraz jest pod ziemią gdzie sie pojawiała i pryskać już czy zaczekać aż wyjdzie co ma wyjść? Pewnie sencorem bede pryskał

IMG_20230610_130655.jpg

IMG_20230610_130650.jpg

Gdzie tu zaraza? Te przejaśnienia na liściach? Ja takie miałem po Titusie w zeszłym roku. Prawdopodobnie za duże amplitudy dobowe. 

Ladne choiny skrzypu wyhodowałeś. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Rimel 60g z metrybuzyną 200g będzie ok, czy za dużo rimela? Na drugim kawałku chwastnice wywaliło na gęsto, trafia się i komosa, a zostało mi metrybuzyny to bym dosypał.  W tym roku doglebowka leży. Rimel mam z zeszłego roku, na resztę poczekam bo na razie nie widać, jak wyskoczy to może tego agila spróbuję 

40-50 gr powyzej tego moga byc przypalenia

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, tobago napisał:

Gdzie tu zaraza? Te przejaśnienia na liściach? Ja takie miałem po Titusie w zeszłym roku. Prawdopodobnie za duże amplitudy dobowe. 

Ladne choiny skrzypu wyhodowałeś. 

Nic mu nie poradze na drenach rośnie co roku...  A i na rogu pola glina i też rośnie

Opublikowano

Panowie, odmiana Lilly, duża wrażliwość na metrybuzynę. Po Arcade kupa komosy i rzepaku. Deszczu nie widać w najbliższych dniach. Pierwszy raz w historii mam taką sytuację. Mam coraz większą ochotę obredlić to wszystko, ale to chyba obecnie najgorsze rozwiązanie. Może pół dawki Titusa i ciut metrybuzyny? Co myślicie?

Opublikowano

@pedro2 popadało coś u Ciebie? Jak tam nowa odmiana Kuba? Bo u mnie jak na razie w wyglądzie krzaka przebija inne odmiany.

A jak tam przetrwały ziemniaki u tych co stosowali chwastox extra? 

Słyszałem o takim zabiegu w dawce do max 0,5l ale nigdy tego nie praktykowałem. Może warto byłoby próbę zrobić na przyszłość na paru arach zimniaków gdzieś daleko od drogi żeby nie było wstydu jak trąci ziemniaki 🤔🤷

• Haha 1
Opublikowano

Znam człowieka co rokrocznie leci Chwastoxem powschodowo. 
Równocześnie potępia używanie w odmianach wrażliwych metrybuzyny na liście.. 
Kazdy ma swoje metody i musimy być wobec wszystkich tolerancyjni. Jeden woli ogórki, inny ogrodnika córki.. 😉

A sami na własnych polach róbmy jak uważamy za najlepsze. 

4 dni temu u siebie dałem 100g metrybuzyny 700g/kg + 50g Titusa. Vineta żyje. 

Opublikowano
4 godziny temu, Daro20 napisał:

@pedro2 popadało coś u Ciebie? Jak tam nowa odmiana Kuba? Bo u mnie jak na razie w wyglądzie krzaka przebija inne odmiany.

A jak tam przetrwały ziemniaki u tych co stosowali chwastox extra? 

Słyszałem o takim zabiegu w dawce do max 0,5l ale nigdy tego nie praktykowałem. Może warto byłoby próbę zrobić na przyszłość na paru arach zimniaków gdzieś daleko od drogi żeby nie było wstydu jak trąci ziemniaki 🤔🤷

Gdzie tam, nic. jare 10cm i wiechę puszcza. 

Kuba to ogólnie wczesna odmiana z tych co mam więc wschody najszybsze i teraz gonią też fajnie. Na razie wszystko pięknie bo wilgoć zatrzymana, a i do tej pory mało co ciągnęły z gleby. Ale porządnego deszczu nie widać.

Też mogłem spróbować chwastoxu, nie pomyślałem. Ale nic straconego, nie wiadomo czy te 300g tuberonu zrobi robotę przy takiej suszy.

Opublikowano

Ja to się zastanawiam czym będzie się pryskać jak coragen przestanie działać.. 

Ja już dosłownie odliczam godziny go pryskania stonki bo widzę że coraz więcej młodej wyłazi. W pogotowiu mam właśnie coragen i jako drugi środek w razie "wu" mam apis.