Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Xd ale wysryw. 😁😁😁 Idź do sklepu i przy lądzie powiedz coś na t4 i czekaj na rozwój wydarzeń. 

Jak zmądrzejesz to i się dowiesz co dać na t4. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ja tam na T4 dam kopaczkę lub kombajn przynajmniej na wczesnych bo się klient trafił i ....
szkoda że na T3 poszedł Cabrio... bo po mandipropamidzie by krótsza karencja była a tak i Revus mi został i kopanie o tydzień opóźnione

tak po prawdzie to ten klient tak trochę na siłę bo pole potrzebne pod zimową cebulę a to co miało pod nią być wcześniej planowane opryskałem tym g,,wnem z sarzyny na glifosacie tylko świnie SL nie podali i zgodnie z ichnimi zaleceniami gó..niano podziałało bo trzeba było podwójne dawki wszak zawiera 180 SL a nie 360 jak byle jaka inna podróba Roudup-a i można sobie naplanować harmonograma i zmianowania gdy trafi się jakim badziewem popryskać i gdy się wyda że to badziew to już po plantacji
zwłaszcza w przypadku fungicydów.
Nie da się precyzyjnie zaplanować zwłaszcza ochrony przed chorobami bo najwięcej pogoda ale i los dużo decyduje
Z grubsza nawet bo co rok to inna sekwencja zabiegów innymi środkami

pytanie postawione nazbyt precyzyjnie jak na spektrum możliwych odpowiedzi nawet gdyby @tobago w swojej "szklanej kuli" i całą historię plantacji poznał to odpowiedź nie mogła by być jednoznaczna i można by odpowiedzieć - a czym chcesz byle miało zarazę i najlepiej jeszcze alternariozę w spektrum zwalczania

Cabrio Duo
Karencja; ziemniak - 7 dni, ogórek - 1 dzień
kolejna "perła logiki" zaleceń oficjalnych :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Cabrio Duo
Karencja; ziemniak - 7 dni, ogórek - 1 dzień
kolejna "perła logiki" zaleceń oficjalnych :D

Dokładnie to samo zauważyłem przed chwilą bo pryskałem pomidory 🤦 masakra.

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek0406 napisał:

Reszta to zwykłe trole (jak choćby np. @GABBER85 czy @tomek84pl) chcesz błysnąć jeden z drugim to wykaż się wiedzą a nie błazenada.

dziekuje za wyróżnienie i nominację.

PS. przeczytaj ze 2 strony  tematu to sie dowiesz co dajo na T4, albo mogleś dopisać co DAJECIE na t4

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

dziekuje za wyróżnienie i nominację.

PS. przeczytaj ze 2 strony  tematu to sie dowiesz co dajo na T4, albo mogleś dopisać co DAJECIE na t4

Napisałem tam wcześniej że miało być "co dajecie na t4" ale słownik w telefonie nie ogarnoł.Panowie żeby było jasne to nie pytałem dlatego że nie wiem co dać tylko żeby wymienić się doświadczeniami. Ja na t1 dałem diprospero + makler T2 kunshi+ tires T3 Armetil (kupiony w tamtym roku) t4 2h pewnie będzie revus ale na kolejne 2 chce już coś dać po taniości lub wcale sobie odpuścić widząc aktualna sytuacje na giełdzie 

Edytowane przez Tomek0406
Znowu literówka się wkradła tores nie tires
Opublikowano
6 minut temu, Roki212 napisał:

Pierwsze objawy zarazy gdzieniegdzie widoczne czym lepiej wykonać zabieg... do wyboru Carial Star, Banjo Forte, Drum 45 WG

druma bym ładował , revusa zeby jeszcze podtrzymac ze 3 tygodnie zielone

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie, jutro robię ostatni już zabieg. Idzie po raz drugi Carial Star bo akurat mi zostało na jeszcze jeden oprysk a nie chcę go trzymać bo termin ma tylko do grudnia więc za rok będzie już do utylizacji. I chciałbym do tego dodać wspominany tu wcześniej Tytanit. Zakupiłem litr. Tam niby dawka jest od 0.2l do 0.4l na hektar. Czy słuchajcie jak dam wszystko to może coś się stać? Nie chcę zostawiać 0.2l tylko nie wiem czy jak wrzucę 0.5l/h to sobie nie zaszkodzę. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Tytanit w tak późnej fazie niewiele już da. Jego działanie trwa do kilku tygodni a wiec ziemniaki wtedy będą już na umarciu. Nawet na etykiecie jest napisane ze ostatni zabieg gdy jest 40-50% masy bulw. Raczej nie zaszkodzi ale na efekt „wow” bym nie liczył. 

@dysydent co Ty na pomysł kolegi który drugi raz daje difenokonazol w pyrki? ;) 

Stoje przed podobnym dylematem. 😎

Opublikowano
7 godzin temu, tobago napisał:

@dysydent co Ty na pomysł kolegi który drugi raz daje difenokonazol w pyrki? ;) 

jak zobaczyłem kartoflinie na odm Jurek to nawet żałuję że tam porządna dawka albo dwie jakiego triazola nie poszła
Po nocnym deszczu ich jeszcze nie widziałem ale wyobrażam sobie że mostem leżą bo trochę z wiatrem zlewa poszła i teraz co? tiazol by nieco bodaj skrócił no i od ew zagniwań łęty by może zabezpieczył

może i dla co niektórych odmian ten difen... i dobry?

Opublikowano

Łęty niech tam sobie będą i mniejsze ale co z tym co pod ziemią? Czy teraz nie przyrasta najbardziej? 

Jutro parówa w całym kraju to oprysków nie będzie ale środa/czwartek trzeba myśleć. 
Sam nie wiem. Odpuszczę alter to mogę potem żałować ze poszło tylko Infinito. 

Opublikowano (edytowane)

co znaczy odmiana odpowiednio dobrana do stanowiska
oczywiście sadzone po kolei tzn jednej odmiany sadzeniaki wyszły wsypaliśmy drugą
nie jest moim zamiarem reklamy ani antyreklamy odmianom tu robić bo tylko chciałem pokazać że odmiany trzeba do stanowiska dobierać a co i jak to już w opisach odmian do wyszukania
no i nie miałem gdzie fotki wrzucić ad hoc aby "Takiemu Jednemu" pokazać :)

tak po prawdzie to przede wszystkim to drugie :P

tej po prawej wręcz nie wolno na zbyt dobrych stanowiskach sadzić bo wybuja i albo mało pod krzakiem nawiąże albo dużo drobnych po czym wylegnie i... nać zegnije a wykopki będą samych sadzeniaków
ta po lewej z kolei na dobrym stanowisku da wielokrotnie wyższy plon niż ta po prawej na dla niej właściwym czyli tym własnie co widać.

DSCN0479.JPG

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Mogę się pochwalić jakie są wyniki z eksperymentu stosowania chwastox.  Komosa zaczęła siadać ale przez deszcze odbiła , dziki wyryły irysa. Irga tam gdzie pryskane słaby plon tam gdzie nie pryskane dużo większy 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 26.07.2022 o 15:37, dysydent napisał:

co znaczy odmiana odpowiednio dobrana do stanowiska

miałem gale i lilly na kl.5-6 piaski, jeszcze nie zakwitły to alter na liściach do 25%

Opublikowano
4 godziny temu, cinek1808 napisał:

Mogę się pochwalić jakie są wyniki z eksperymentu stosowania chwastox.  Komosa zaczęła siadać ale przez deszcze odbiła , dziki wyryły irysa. Irga tam gdzie pryskane słaby plon tam gdzie nie pryskane dużo większy 

Przyjrzyj się z bliska liściom ziemniaków pryskanych chwastoxem to będziesz wiedział dlaczego są słabsze niż te bez zabiegu.