Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak u was z iloscia bulw pod krzakiem? U mnie przy odmianie ricarda tylko po 1-2 duze ziemniaki pod krzakiem, co ciekawe zaczynaja malutkie sie pojawiac.. Ile takie odmlody beda teraz rosly?

Opublikowano

zależy od odmiany.  ricardia tez słabo 3 pod krzakiem a nać ponad 1.5 metra.  irga , irys 10 - 15 pod krzakiem . wyjątkowo dużo ma catania 30 szt.  

zależy od odmiany.  ricardia tez słabo 3 pod krzakiem a nać ponad 1.5 metra.  irga , irys 10 - 15 pod krzakiem . wyjątkowo dużo ma catania 30 szt.  

Opublikowano

Kurkaaa wody trzeba na już a tu nie ma widoków... T3 w piątek i sobotę poszło, zdrowe aż normalnie niebieskie, tylko wody trzeba bo ciul z tego, na nowo zakwitły ostatnio po deszczach i teraz już zwija liście. Dopóki nie dowali z 15mm nie lecę z T4 chyba i tak przesadziłem z T3, można było jeszcze przedłużyć 

Opublikowano

U nas ostatnio podlało. Nie można żniw zacząć. 

49 minut temu, pedro2 napisał:

Kurkaaa wody trzeba na już a tu nie ma widoków... T3 w piątek i sobotę poszło, zdrowe aż normalnie niebieskie, tylko wody trzeba bo ciul z tego, na nowo zakwitły ostatnio po deszczach i teraz już zwija liście. Dopóki nie dowali z 15mm nie lecę z T4 chyba i tak przesadziłem z T3, można było jeszcze przedłużyć 

Ile masz mm w lipcu?

Jakie macie sposoby na podniesienie skrobi?

Opublikowano (edytowane)

Kuras 15-20 pod krzakiem, innovator 6-10 ( już bardzo duży), Albatros 7-9 bulw, Zuzanna 15-20 bulw, Gala 20. Dziś w nocy i rano cały czas drobniutki spokojny deszcz,w sumie 7 mm , nawet troche przesiąkło, po łodygach wleciało w głab spękanych redlin,  ale to za mało, potrzeba  2 x 20 mm w odstępie tygodnia aby były fajne plony. Jade t5 Plexus: fluazynam+cymoksanil, na kurasa pójdzie jeszcze raz na t6 cabrio duo z mocznikiem na podtrzymanie zieloności. Aby była skrobia , plantacje trzeba utrzymać zieloną zdrową do przełomu sierpnia/września do tych chłodnych nocy a słonecznych dni no i podstawa to nie przesadzić z azotem pod korzeń.

Edytowane przez Daro44
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Daro20 napisał:

U nas ostatnio podlało. Nie można żniw zacząć. 

Ile masz mm w lipcu?

Jakie macie sposoby na podniesienie skrobi?

Deko ponad 50mm. Ale ostatni deszcz ponad tydzień temu. 

Złotego środka nie ma, zdrowo prowadzić plantację i odpowiednio nawozić, odżywiać. Dostasowywac dawki do odmian. 

@cinek1808 🤣🤣

Na wiosnę nayebie 1,5t kornkali i nie bede pryskał 😏 niech nabierają. 

My możemy wiele zrobić, ale prawidłowy rozkład opadów i ilość słonecznych dni robią robotę. 

Opublikowano

Heh czerwiec 8mm lipiec 15mm te co 5 razy podlane po 25 litrów, jeszcze żyją, z wyjątkiem innovatora który zaczyna dojrzewać, oczywiście bez plonu bo za ciepło i nie rośnie.Kolor  zachaczajacy o niebieski to nie zdrowy ziemniak tylko oznaka suszy, w ubiegłym roku tak mi zasechł Markies na stojąco .... plony na chwile obecna poniżej 20 ton. Jeśli kolejna fala upałów dojdzie do nas z zachodu to koniec większości odmian. 

Opublikowano

U mnie pierwsze dni czerwca 44l i teraz w lipcu ostatnich kilka dni 72l. Leżały od suszy pod koniec czerwca i początek lipca a jak dostały wody to wróciło do normy. Zobaczymy co urośnie, nawiozanych w niektórych odmianach jest tylko 2-4szt. a np. Albatros 14-22szt.

Opublikowano

u mnie najmniej Mieszko 10 bulw dość duże a najwięcej Glada 25-30 szt wiadomo krzak krzakowi nie jest równy. Deszczu deszczu bo u mnie w lipcu jak 10 l spadło to góra...

Opublikowano

Panowie, pytanie do doświadczonych... Czy jest sens dać jakieś t5, skoro na t4 było Cabrio Duo 23 lipca. Krzaki  zaczynają się pokładać, w większości obrzeża liści robią się brązowe. 

Jeżeli dać coś to co..

Opublikowano

Spadło 14mm, dalej Sahara, ale poszło T4 wczoraj mankozeb. T3 cabrio duo i teraz totalnie nie wiem co dać na T5...

Jak zacznie padać w końcu to trzeba utrzymywać jak najdłużej plantację, normalnie na ostatni zabieg Banjo. Ale raczej to pójdzie na T6. Więc co doradzicie na T5?