Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, mausik1234 napisał:

A jakie dajesz 3 zabiegi i potem  desykcje ? 

9 minut temu, racyl napisał:

w tym roku to samo ci uschnie, będzie naturalna desykacja

właśnie, najlepszy skuteczny i tani oprysk na pierwsze opryski

Te trzy to tak sobie można planować bo tu pogoda i presja grzyba dyktuje warunki. W zeszlym sezonie starczyło dwa zabiegi. Pierwszy leci jak wyżej pisałem. Potem jak nadal jest presja alternariozy idzie Pyton (nwm. co w nim złego). Często też stosuję Revus i Infinito. Może mało zabiegów, ale w odmianach wczesnych zwykle wystarcza. A że idzie desykant zwykle pod koniec lipca/początek sierpnia to też znacząco skraca okres ochrony. 

Opublikowano

na wczesny. dobre pytanie bo wczesny to już jest.

wszystkie co sa na alternalioze to zwalczają zarazę . 3 to w sam raz wystarczy

Ja tam nie robię desykacji bo jak mam pryskać to wolę częsciej zmieniać na materiał kwalifikowany

Przy vienecie to jest nie uniknione

Kiedyś miałem tego peytona i nfinito i nic to nie dał ten peyton. jak mam to kupić to wolę 3kg dać armertilu i jest efekt lepszy

minimum co 2 tyg. to 3 zabiegi można w ciemno zaplanować. ja zaczynam jak się pojawia na vinecie.

na tej odmianie idealnie widać alternaliozę. a jak pryskam vienete to i pozostałe

Jaki koszt desykacji na 1ha ?

Opublikowano

Tanio nie jest, nie pamiętam. Ale desykuję z tego powodu że mi jadalny jest niepotrzebny, szczególnie przy tej cenie. W tym roku wcześnie rozpocznę ochronę z powodu wystąpienia tej alternariozy. Dziwi mnie że niektórzy walą w ciemno na zaraze i to na późnych odmianach. Ba już chcą jechać z drugą dawką. Nwm, ale mnie uczono że występowanie zarazy jest monitorowane w poszczegolnych obszarach i ochronę rozpoczyna się od początku występowania jej na odmianach wczesnych. W moim rejonie zarazy jeszcze nie ma, bo nie ma warunków do jej występowania. 

Co do sadzeniaka to też się w pełni zgadzam. 

Opublikowano

ja mam tylko jadalne na detal bo za te 0,30-040 groszy nie będe zdrowia marnował

to się zgadza z tą teorią tylko są nie które odmiany które są wyjątkowo wrażliwe jak np vineta. zrobisz oprysk na vinete to i zaraz jedziesz na pozostałe

wcale to nie jest wcześno. alternalioza potrafi vinetę dosyć szybko łapać nawet w 3 tygodniu maja

na vinecie już miałem 2 tygodnie temu kropki to musiałem pryskać. jutro robię 2 oprysk.

jak zaczniesz zabiegi na alternaliozę to już tego nie przerwiesz. a opryski są jednocześnie i na zarazę

Opublikowano (edytowane)

Nie wszystko co zwalcza alternariozę zwalcza zaraze dziwne teorie masz Racyl.

ZYLA, pyton jest dobry jak niska presja zarazy, infinito podobnie, zeszły rok pokazał co warte są te środki, zdecydowanie nie warte swojej ceny. Zaleta pytoba jest tylko taka że fenamidon chroni przed alternarią, ale w tej cenie zdecydowanie lepszy jest carial star

Edytowane przez Daro44
  • Like 1
Opublikowano

Na Bellarsie też ładnie alternariozę widać. U mnie na Vinecie jeszcze było czysto a Bella już dolne liście w kropki. I tak jak piszecie Vinete najlepiej co 2 lata wymieniać, w trzecim już jest spora różnica w plonie.

Powiedzcie mi czym prysnąć stonkę? Poszedł Mospilan, a stonka się ze mnie śmieje. Nie wiem może za wysokie pH wody? W kranie jest pH 8, zbiłem do 6,6 siarczanem potasu ale dla insektycydów może to jeszcze za wysoko? Ktoś coś poradzi?

Opublikowano
2 minuty temu, k00789 napisał:

Na Bellarsie też ładnie alternariozę widać. U mnie na Vinecie jeszcze było czysto a Bella już dolne liście w kropki. I tak jak piszecie Vinete najlepiej co 2 lata wymieniać, w trzecim już jest spora różnica w plonie.

Powiedzcie mi czym prysnąć stonkę? Poszedł Mospilan, a stonka się ze mnie śmieje. Nie wiem może za wysokie pH wody? W kranie jest pH 8, zbiłem do 6,6 siarczanem potasu ale dla insektycydów może to jeszcze za wysoko? Ktoś coś poradzi?

Temperatura nie za wysoka ? Najlepsza jest actara lub proteus , zwalczy i zapewni ochrone na długo.

Opublikowano
6 godzin temu, Daro44 napisał:

Temperatura nie za wysoka ? Najlepsza jest actara lub proteus , zwalczy i zapewni ochrone na długo.

I kto tu dziwne teorie tworzy ?

petroidy mają działanie do 20c.

actara należy do grupy której stosowanie nie jest ograniczone temperaturą tak samo jak mospilan po prostu ona nie działa na stonkę i to już nie jednemu nie pdziałała w tej z etykiety dawce

Może jak da dawke kilka razy przekroczoną to możę i mu podziała tylko że to nie opłacalne

bo ta max z etykiety na 200l nie jest skuteczna. szkoda kasy na actarę. kupisz popryskasz i dalej będzie siedizeć.

kto by nie chciał  żeby mu działało 5 tygodni jak podają na etykiecie ale nawet nie wytruje tych co są na krzakach

apacz już bardziej jest skuteczny

Ja zaprawiam prestige forte i nic mi nie siada.

Jakbym miał pryskać od stonki to siegnąłbym po Kohinor 200 SL bo w nim jest imidachlopryd  ten sam składnik co w prestige forte odpowiedzialny za odstraszanie stonki

6 godzin temu, Daro44 napisał:

Nie wszystko co zwalcza alternariozę zwalcza zaraze dziwne teorie masz Racyl.

ZYLA, pyton jest dobry jak niska presja zarazy, infinito podobnie, zeszły rok pokazał co warte są te środki, zdecydowanie nie warte swojej ceny. Zaleta pytoba jest tylko taka że fenamidon chroni przed alternarią, ale w tej cenie zdecydowanie lepszy jest carial star

To że nie jest napisane na etykiecie wcale nie znaczy że nie ogranicza tej choroby. ten sam składnik w innym środku ogranicza to czemu ma nie działać  w danym

Po za tym większość ludzi nie odróżnia alternaliozy od zarazy

Troche i przekonałeś mnie na do wypróbowania carial star ale nie zrezygnuje z ridomila czy banjo forte

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

I kto tu dziwne teorie tworzy ?

petroidy mają działanie do 20c.

actara należy do grupy której stosowanie nie jest ograniczone temperaturą tak samo jak mospilan po prostu ona nie działa na stonkę i to już nie jednemu nie pdziałała w tej z etykiety dawce

Może jak da dawke kilka razy przekroczoną to możę i mu podziała tylko że to nie opłacalne

bo ta max z etykiety na 200l nie jest skuteczna. szkoda kasy na actarę. kupisz popryskasz i dalej będzie siedizeć.

kto by nie chciał  żeby mu działało 5 tygodni jak podają na etykiecie ale nawet nie wytruje tych co są na krzakach

apacz już bardziej jest skuteczny

Ja zaprawiam prestige forte i nic mi nie siada.

Jakbym miał pryskać od stonki to siegnąłbym po Kohinor 200 SL bo w nim jest imidachlopryd  ten sam składnik co w prestige forte odpowiedzialny za odstraszanie stonki

To że nie jest napisane na etykiecie wcale nie znaczy że nie ogranicza tej choroby. ten sam składnik w innym środku ogranicza to czemu ma nie działać  w danym

Po za tym większość ludzi nie odróżnia alternaliozy od zarazy

Troche i przekonałeś mnie na do wypróbowania carial star ale nie zrezygnuje z ridomila czy banjo forte

Tez zapraiwam Prestige forte i jakoś stonki od dwuch lat nie odstrasza... myślałem ze w tamtym roku wyplukaly te deszcze zaprawę, ale jednak d*pa z tego...

Opublikowano

mi też przed 2 poprzednie lata sie pojawiała w tym roku zrobiłem mocniejszą dawkę i stonki nie ujrzysz

stonka też się uodparnia

Opublikowano

U mnie Prestige z roku na rok coraz więcej przepuszcza stonki, ale mimo wszystko presja jest duzo mniejsza. Na vinecie najbardziej traci na skuteczności Irgę Catanię lepiej chroni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

U mnie Prestige z roku na rok coraz więcej przepuszcza stonki, ale mimo wszystko presja jest duzo mniejsza. Na vinecie najbardziej traci na skuteczności Irgę Catanię lepiej chroni. 

to prawda u mnie właśnie na vinecie pojawiała sie ta stonka a na denarze już nie

Opublikowano

ja miałem w poprzednich dwóch latach w tym roku jak dałem wiecej prestige to nie ma stonki

Opublikowano

Ile dajecie tego proteusa tak żeby podziałało ?

nie było do tej  pory stonki

Opublikowano

No jak ile ? Normalnie , drugie tyle niż zalecają i działa . Chodź też nie od razu . Na drugi dzień jeszcze stonka co niektóra się ruszała , no ale też poległa .:ph34r: