Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No wiec parch czy przewrazliwienie? Bardzo bym chcial zeby bylo to drugie wyjscie :) Ziemniak nie wyglada zbyt dobrze z tymi kropeczkami i zastanawiam sie czy to zaraza atakuje czy parch czy cos innego. Ma ktos podobny problem?

Opublikowano

Pomocy forumowicze. W zalaczniku zdjecie materialu kwalifikowanego ktory kupilem. Tata zwracal wtedy uwage ze pojedyncze sztuki maja parcha. Czy to normalne w materiale kwalifikowalnym? Dodatkowo na plantacji pojawily sie drutowce, na polu 10 lat nie bylo ziemniakow, moze i wiecej wiec jak to mozliwe ? Czy parch na zdjeciu tutaj co ten sam co oare postow wyzej ? Czy ktos sprzedal mi wadliwy material kwalifikowalny i stad te problemy? Pole bylo wapnowane 2 lata temu. 

Screenshot_2023-08-22-09-11-41-190_com.whatsapp.jpg

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, korbolix88 napisał:

Pomocy forumowicze. W zalaczniku zdjecie materialu kwalifikowanego ktory kupilem. Tata zwracal wtedy uwage ze pojedyncze sztuki maja parcha. Czy to normalne w materiale kwalifikowalnym? Dodatkowo na plantacji pojawily sie drutowce, na polu 10 lat nie bylo ziemniakow, moze i wiecej wiec jak to mozliwe ? Czy parch na zdjeciu tutaj co ten sam co oare postow wyzej ? Czy ktos sprzedal mi wadliwy material kwalifikowalny i stad te problemy? Pole bylo wapnowane 2 lata temu. 

Sadzeniaki ziemniaka w stopniu kwalifikowany uznaje się za porażone parchem zwykłym jeżeli w partii występuje co najmniej 5% bulw z objawami parcha na 1/3 powierzchni sadzeniaka. Czyli wszystko co ma mniej parcha niż 1/3 powierzchni jest ok. Jeżeli miałeś jakieś obiekcje mogłeś zlecić ocenę cech zewnętrznych w zakupionej partii sadzeniaków i była by podkładka do reklamacji, zwrotu czy rekompensaty. Można poczytać jak mają wyglądać sadzeniaki, tabelka nr 3  https://piorin.gov.pl/download/gfx/piorin/pl/defaultstronaopisowa/435/11/1/34_ocena_polowa_sadzeniakow_ziemniaka.pdf

Edytowane przez mikad
Opublikowano

Zaczeliscie kopać, jakie plony? jakie ceny detal/hurt? u nas cieniutko, jedynie Tajfun okolice 25-28t/ha, a Soraya , Sgitta ponizej 20t/ha, kl5-6, warunki były dobre, bardzo słabo w okolicy mocno bez rewelacji, chyba bedzie ziemniak w cenie

Opublikowano

Skończyłem właśnie kopać Michalinę. U mnie  na slabszej klasie sam drobny. Uschły po prostu. Kopanie masakra. Popiół nie ziemia. Plon ogólny około 40 ton, ale połowa sadzeniak

Opublikowano (edytowane)

ja sprzedaję detal 3zl/kg. do lokalnego warzywniaka po 27/ 15kg. Dolnośląskie. W lokalnej " hurtowni " jest po 2.9zl/kg więc nie ma co schodzić z ceny !!

Edytowane przez grzybu1
  • Like 1
Opublikowano

Wczoraj kopałem Gwiazdę. 

Masakra.. po prostu.  Tak słabego plonu to ja nie pamiętam sięgając pamięcią wstecz jakieś 20 lat. Ten rok dał popalić chyba każdej uprawie.. chociaż mogłem się tego spodziewać bo dosłownie przez miesiąc ziemniaki stały prawie non stop zalane wodą przez te ciągłe deszcze ale nie myślałem że będzie az tak źle:( 

Rok temu Michalina areał ten sam co teraz mam Gwiazdę a plon x2 był :(

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, grzybu1 napisał:

ja sprzedaję detal 3zl/kg. do lokalnego warzywniaka po 27/ 15kg. Dolnośląskie. W lokalnej " hurtowni " jest po 2.9zl/kg więc nie ma co schodzić z ceny !!

cena bardzo dobra , jeśli teraz taka cena to co bedzie w styczniu ?  A jakie ceny będą w "Lidlach" , Pamietam jak był woreczek po ~10zł, a w "lidlach" 2,6/kg...

Opublikowano

U nas w sklepach po 2 zł, tak że nie wszędzie taka cena... zaraz jeszcze taniej będzie. Wykopki są 

Opublikowano

Chciałbym zasiac poplon pod ziemniaki do wyboru jest groch gorczyca i rzodkiew oleista pytanie czy się coś nadaje i czy zdąży urosnac przed mrozami i orka zimową próbował ktoś ogólnie groch testowałem ale miał więcej czasu

Opublikowano (edytowane)

Siej gorvzyce z rzodkwia. Jak masz wilgoć i będzie to jeszcze zielonej masy nabuduje. 

Ja w tym roku posiałem peluszkę bo miałem w uprawie głównej. Ładnie rośnie, ale już ledwo zipie bo u nas sucho strasznie.

Edytowane przez ZYLA