Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pany jedno ważne pytanie czym i kiedy najlepiej odchwaścić ziemniaki ? Żeby było w miare czysto do zbioru. Myślałem doglebowo po uformowaniu środkami Arcade 4l/ha + Command 150ml/ha. Będzie dobrze ?? Odmiana Denar.

Opublikowano (edytowane)

Ziemia V klasa. Mi chodzi tylko o zwalczanie chwastnicy jednostronnej a Arcade jej podobno nie tknie i dlatego myślę dodać command który daje z nią rade...

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano (edytowane)

Z trawami w ziemniakach zawsze trzeba się liczyć z koniecznością zabiegów nalistnych czy to rimsulfuronem czy graminicydami. Doglebówka bywa zawodna jeśli pogoda nie dopisze np susza czy ulewy zmywające warstwę gleby. nie pamiętam co jest w tym Arcade i zanim coś napiszę musiał bym sprawdzić bo n lekkich, przepuszczalnych glebach dochodzi jeszcze ryzyko fitotoksyczności przez co trzeba dawki niższe co jeszcze bardziej wymusza czy to zabiegi powschodowe uzupełniające czy mechaniczne międzyrzędowe. Czasem się uda bez a czasem nie. Zależy od roku, pola

Chlomazon? tak, jest względnie bezpieczny dla ziemniaków choć ulewa między zabiegiem a wschodami i lubi pobielić ziemniaki przy dawkach wyższych od 200-250ml/ha np Commandu a czy z wpływem na plon? nie wiem, pewnie też zależy od dawki w relacji do przepuszczalności gleby jak i faktu... na im suchszą zabieg tym gorzej
owo zalecenie - "zaraz po obredleniu" ma wiele sensu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tak jak kolega też pisze ze wszystkich się zgadzam i nie wiedziałem, że chodzi o trawiaste. Faktycznie jak coś pogodowo nie będzie tak to będziesz musiał powschodowo ją walnąć. Ale chwastnica jak będzie mokro do wschodów też lubi wyjść i wtedy starczy np 1,5 l glifosatu.

Opublikowano (edytowane)

zbyt ryzykowne i ja wolę graminicyd l; one nie są drogie. Często wieloletnie dwuliścienne chwasty zmuszają na rimsulfuron i tak a on i trawy też parzy i można po wschodach ziemniaków
insektycydy fosforoorganiczne wycofane to mniej przeciwwskazań

znalazłem ten Arcade i on dany na maleńkie chwastnice powinien sporo poparzyć.
Glifosatu w roku uprawy ziemniaków nie stosuję choć dawniej... dużo by pisać dlaczego ale nawet jesienią na ściernisko unikam. Nawet jak plonu ziemniaków nie zniszczy to może obniżyć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chwastnica potrafi i później wyjść jak po suszy przyjdzie deszczowa pogoda. Lepiej zaczekać i rimusulfuronem polecieć. Chyba, że faktycznie przed wschodami będzie zielono to glifo... Aczkolwiek przy jego cenie 🙄 Jednego roku już prawie rzędy zwarły, wyskoczyła,60g rimelu i pięknie ją wyczyściło. Problem jest z dwuliściennymi zwalczyć po wschodach. 

Opublikowano (edytowane)

po wschodach w ziemniakach z dwuliściennych największy problem z komosą szarłatami, żółtlicą i ew psianką gdy na polu występuje bo tych rimulfuron nie bierze lub słabo i te trzeb przedwschodowymi. Pendimetlina, Bandur no i ta metrybuzyna czy to osobno czy w mieszankach u mni dwa z tych obowiązkowe a ew dodatki jak Racer command czy prosulfokarb (Boxer) to gdy inne chwasty wiem że wymagają. Trzeba znać co na danym polu wyrośnie z zapasów lat poprzednich.

Ziemniaki to łatwa do odchwaszczenia plantacja w porównaniu do fasoli że o cebuli nie wspomnę i kto m doświdczenie w motylkowych ten z ziemniakami nie m najmniejszego problemu w chwastach.

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

zalecaną w etykiecie  jeśli z dodatkiem comanda to max 4l/ha
jak pamiętam to Denary czyli nie zwlekać z zabiegiem n ostatnią chwilę przed wschodami a tak z 7-10 dni przed najpóźniej zwłaszcza z commandem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

tak

jeśli by same trawy tylko były to graminicydami też, taniej i n perz i inne wieloletnie trawy nawet skuteczniej bo po rimsulfuronie odrastają w kolejnych plantacjach a po graminicydach "perfect death" :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

najlepiej - jak to mówią - "za d..pą"zanim ziemia obsechnie

he. ja najskuteczniejszy zabieg doglebówek miałem jak pryskałem w deszcz co z góry wiedząc o co biega obniżyłem o 30% dawki a i to podziałało na 100%
co prawda w fasoli ale była tam i metrybuzyna i chlomazon i jeszcze pendi a w fasoli to 30% kartoflanych dawek bo więcej lubu popalić fasolę bo ile ona płycej od kartofli

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

byle za bardzo jej kartoflinie nie skryło no i się nie wykłosila. zwykle z pierwszą stonką na dolewkę mi wychodzi

o gdzieś w ty momencie
AM-JKLVngisYJCJJPkrBffjoBMz3Cye4INkcbdMN

już nie patrzmy na godzinę ;) xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

U mnie na lekkiej glebie w zeszłym sezonie poszło 2,5l Arcade i 0,1l chlomazonu. Pierwszy raz używałem tej mieszanki i takie proporcje podali mi ci co już używali u mnie. Wydawało mi się dosyć ubogo to 2,5l. 
Efekt był całkiem ok. Wyszło trochę komosy i rdestu powojowego ale bez wielkiej tragedii. Poprawiłem rumsulfuronem ale on średnio akurat na te chwasty choc trochę zahamował. 

Myśle czy w tym roku nie zwiększyć Arcade by może obyło się bez poprawki Titusem. 

• Thanks 1