Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, kr9292 napisał:

Od kiedy Wojtek ma IGP?

A no ma :D 

8 godzin temu, MKrajes napisał:

Biorę od Wojtka towar i kukurydzę z saaten union mi proponowali o IGP nikt nie wspominał.

Słabo się interesowałeś :P W przyszłym roku również będzie miał IGP :) 

@zetorr6441

No ja do niego mam rzut beretem, pewnie nie więcej niż 3km, znamy się długo, pamiętam jak zaczynał, ale wtedy to ja gówniarz byłem ;D 

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

a ja na podkarpaciu mieszkam i boję FAO powyzej 250. Raz zasiałem 270 we wrzesniu przyszedł przymrozek i kukurydza w listopadzie miała 36%

W uprawie na ziarno ja mam podobne doświadczenia z tym że na wschodnim Mazowszu. Dość często już końcem sierpnia w nocy potrafi pójść przymrozek że kukurydza zamiera nie łapiąc fazy czarnej plamki. Później przez to ziarno nie chce dosychać, przy wilgotnej jesieni kolby łapią fuzariozy i pleśń czyli mikotoksyny. Ale koledzy chyba bardziej piszą o uprawie na kiszonkę to oczywiście dłuższe FAO jest nawet lepsze, albo zapomnieli że nie wszystkie jesienie są tak ciepłe i suche jak w ostatnich dwóch latach 😉

Opublikowano
9 godzin temu, MKrajes napisał:

Biorę od Wojtka towar i kukurydzę z saaten union mi proponowali o IGP nikt nie wspominał.

ASZv3 sąsiad może będzie miał w ofercie ?

Co do siewu pod folią to porażka. Znajomy ściągnął firmę z pokazami i coś ok 70 ha posieli u różnych rolników różnych odmian. Szału nie było na ziarno plon wychodził 1,5-2,5t wiecej niż bez folii ,w dodatku ta folia przykryta ziemią wcale się nie rozłożyła. Najbardziej wkurzeni byli ci którym źle dobrali odmiany i kukurydza nie chciała folii przebić i biegali po polach z nożykiem i nacinali a potrafiło ok 40% się nie przebić. Co jeszcze mogę dodać zanim nie przebiła folii rosła jak wściekła i była ogromna różnica we wzroście ale jak się przebiła i wypadły dwie zimne noce to gorzej zniosła stres i dłużej się zbierała niż siana tradycyjnie. Rolnicy którzy posieli na kiszonkę nie widzieli kompletnie różnicy.

W tym roku 2 siało fao 300-320 i kukurydza była rewelacyjna dużo lepsza niż zalecane dla regionu fao 240. Region Pogranicze powiatów Wysokomazowieckiego i Zambrowskiego.  

Saaten Union oczywiście tak. IGP dogrywam jeszcze tematy.

Co do folii to na żywo nie widziałem ale w tym roku przecież nie było przymrozków z tego co pamiętam  to i nie zrobiło różnicy... co do wilgoci to np u nas dosłownie od 3 kwietnia do 15 maja zero opadów stąd siew 15 kwietnia niezbyt by pomógł, a siewy w maju wyszły super.  Co do rozkładu to może  są różne rodzaje jak z wszystkim. U nas kilku klientów ma na to chęć, zobaczę może na żywo to będę mówił coś konkretnie ;)

Opublikowano
29 minut temu, baksik napisał:

W uprawie na ziarno ja mam podobne doświadczenia z tym że na wschodnim Mazowszu. Dość często już końcem sierpnia w nocy potrafi pójść przymrozek że kukurydza zamiera nie łapiąc fazy czarnej plamki. Później przez to ziarno nie chce dosychać, przy wilgotnej jesieni kolby łapią fuzariozy i pleśń czyli mikotoksyny. Ale koledzy chyba bardziej piszą o uprawie na kiszonkę to oczywiście dłuższe FAO jest nawet lepsze, albo zapomnieli że nie wszystkie jesienie są tak ciepłe i suche jak w ostatnich dwóch latach 😉

Wóz albo przewóz, jak lata sprzyjają to każda urośnie, ale sam widzisz co się dzieje z roku na rok... Coraz gorzej. Trzeba kombinować i mi osobiście chodzi o kiszonke, na cały areał nie potrzebuję tak długich fao, ale około 30% powierzchni to są naprawde dziadoskie ziemie i nawet gdyby miałaby to być totalna zielenica to mi to nie przeszkadza, czymś trzeba zapchać te woły...

Opublikowano
11 godzin temu, Zawisza napisał:

To był pierwszy rok na rynku, rejestrację ma do użytku jako ziarno i kiszonka. 

Duże fao na słabe stanowiska ma po prostu większą szanse powodzenia, wystarczy że złapie jeden lepszy deszcz więcej w fazie, gdy pozostałe będą strzelać, no i ziarno typu dent również pasuje na takie gleby.

U mnie w tym roku niższe FAO było lepsze

Opublikowano
5 godzin temu, Zawisza napisał:

A no ma :D 

Słabo się interesowałeś :P W przyszłym roku również będzie miał IGP :) 

Dzisiaj się pytałem i faktycznie ma. Dzięki za podpowiedź bo ich przedstawiciel mnie pod Siemiatycze wysyłał po nasiona

Opublikowano
11 godzin temu, baksik napisał:

dzięki za wyjasnienie

Opublikowano

No raczej bardziej na ziarno , Moja o Fao 270 koszona 9 istopada miała 22 %wilgotności, a ta sama odmiana koszona 26 pażdzienika 25%. To dużo zależy od konkretnej odmiany. Chociaż widzę w badaniach że w ostatnich lata różnice w plonowaniu są niewielkie lub ich nie ma pomiędzy odmianami średniowczesnymi a średniopóźnymi.

Opublikowano

Mowa o kiszonce i to nie na całym areale a na słabszych stanowiskach, gdzie szybciej wody brakuje i roślina wcześniej zasycha.

Opublikowano
15 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Mowa o kiszonce i to nie na całym areale a na słabszych stanowiskach, gdzie szybciej wody brakuje i roślina wcześniej zasycha.

Pisałeś że masz same piachy jak pamiętam. Wieksza roślina potrzebuje więcej wody .

Opublikowano

Tak, ale wcześniejsza szybciej wyrośnie i wykorzysta tylko to co ma. Dojrzeje zacznie padać, ale plonu to już nie zwiększy. Nie jest przesądzone, że ta z późnym fao da dużo większy plon. Liczę, że późna odmiana w kiepskich warunkach wyda podobny plon jak wczesna w sprzyjających. A o mokry rok się nie martwię, bo takiego jeszcze w okolicy  nie było. 

Opublikowano
Dnia 22.11.2019 o 10:05, jdteam5100 napisał:

Miał ktoś odmianę Kws keltikus ? Podobno na słabsze i suchsze ziemie 🤔

Miałem nie polecam jeśli gleba mocno przepuszczalna. Kolby lubią oblatywac przed zbiorem 

Macie jakieś sprawdzone odmiany na totalne piachy V / VI klasa? 

Opublikowano

Panowie jak to jest w tym roku z kukurydzą?Rozmawiałem z facetem który sieje kuku usługowo,ma też dużo swojej i powiedział że nie opłaca się kupować drogich odmian,chyba że masz naprawdę dobrą glebę.Pionner i kws na słabszych stanowiskach sypały do 8 ton,tyle co mi Rosomak, gdzie kuku miałem pierwszy raz i stanowisko też słabe.A jak wasze doświadczenia?

Opublikowano

Ja sieję na ziarno zachodnie kupowane w średniej cenie. Ostatnio trzymam się jednego producenta. Trzeba sobie wytestować na swoich polach co się będzie sprawdzać u siebie. Dużo zależy też od agrotechniki.

Opublikowano

Ja tez dzisiaj zamowilem FarmMoritz na ziarno 360zl za 50 tys. 

Co do polskich odmian to raz posialem na ziarno i wiecej tego błędu nie zrobie pisalem juz tu wielokrotnie. Na tym samym polu 3t w plecy w ubieglym roku kanonier do kws figaro. Zaoczczedzone 270zl na ha a strata 1500zl interes zycia😡

• Like 3