Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

mam kws calixto. pierwszy i ostatni. mialem wszystko mas obsiac, ale kumpel mnie namówił ma calixto. niby fao 260, ale sadze ze wiecej. o wydajnosci napisze moze za tydzień.

Dzieki. Szukam opinii praktyków bo taka super na slabe gleby i mozaiki miałabyc. No ale w materiałach firm nasiennych zawsze wszystko super. Daj znać potem jak z wydajnością i wilgotnością.

Opublikowano
7 godzin temu, driver24 napisał(a):

Dzieki. Szukam opinii praktyków bo taka super na slabe gleby i mozaiki miałabyc. No ale w materiałach firm nasiennych zawsze wszystko super. Daj znać potem jak z wydajnością i wilgotnością.

Polecam Ci odmiany dkc od kilku lat sieje i nie maja problemu z oddawaniem wody i zawsze dobre plony , kiedyś też próbowałem z mas, kws i saatbau i nie dorównują dkc

Opublikowano
1 godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Polecam Ci odmiany dkc od kilku lat sieje i nie maja problemu z oddawaniem wody i zawsze dobre plony , kiedyś też próbowałem z mas, kws i saatbau i nie dorównują dkc

Dkc miałem tylko raz, nie wyszła. Ale wtedy był wybitnie suchy rok i wszystkie odmiany plonowaly tragicznie od 3-5t mokrej. 

Godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Dkc fakt dobrze oddają wodę,ale z plonem szału niema bynajmniej w mojej parafii,a ziarno to puch...

Ziarno dent jest lżejsze. Słyszałem takie opinie o nasionach Pioneera, że niektóre odmiany bardzo lekkie. Z kolei u mnie w tym roku akurat P9241 zaskoczył na plus, szczególnie wilgotnoscia. Wyszło 30-31%, plon 14t, koszona 10 dni temu. Kilka lat temu miałem tę samą odmiany i szału nie było 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Ksawery napisał(a):

4 lata z rzędu 3972 (FAO270) najlepiej u mnie sypiąca odmiana

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, driver24 napisał(a):

Kws nie są dobre w plonowaniu,i tez nie tanie,

Znowu dent jest lżejszy niż flint to i tak na wagę idzie,tylko kto suszy to dent szybciej i taniej się suszy niz flint,flint ogólnie słabiej plonuje niż dent,ale ma większą kaloryczność jako pasza,to tak bardziej na kiszonkę czy na paszę dla siebie.Na handel najlepszy dent.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Dkc fakt dobrze oddają wodę,ale z plonem szału niema bynajmniej w mojej parafii,a ziarno to puch...

Od kilku ładnych lat u mnie najlepiej plonuje dkc3969. Co do puchu: moja dkc i kolegi kws aldo ok.8% różnicy na korzyść dkc w tym samym zbiorniku kombajnu i na przyczepie. Mój kombajn i moja przyczepa.

Opublikowano

Polecam DKC 3788, w ubiegłym roku miałem pierwszy raz kukurydzę na ziarko, wcześniej tylko na kiszonkę, po namowie kolegi z okolic Ciechanowa wybrałem tą odmianę, zasiana na najlepszym polu w gospodarstwie, ciężka, zimna gleba IIb IIIa, plonowała 13,5 t/ha przy 22% na skupie. W tym roku brak ziarnówki, bo była pszenica na tym polu.

Opublikowano

mialem raz, dlatego slabe porownanie dkc i pioneera, nei pamietam odmian , fao okolo 240. pioneer oddal lepiej, a dkc mi sie wybitnie nie podobała. na tym samym polu obie stały. Porownanie tez z d*py, bo na polowie dkc byl wiekszy chwast, wiec nei ma sie co sugerowac. odczucie mialem ,ze dkc mniej mi sie podobalo. 

Opublikowano

oczywiscie, ja sie w ogole nie sprzeczam. na qq znam sie slabo, mam ja bo musze miec 3 uprawe, a na kawalkach krzywych i daleko od domu nic mi sie nie chce innego siac :) W tym roku pojdzie Wawel i Mas 23 M. Nie wiem dlaczego, ale jakis wielkich roznic w plonowaniu u mnie w okolicy nie ma. Jak jest rok daja po 13-15 ton, a jak nie ma dobrych warunkow 10-12. Zalezne od nawozenia obornikiem, azotem, itd. Sa tacy co zbieraja po 170-18 ton, ale oni zawsze maja wiecej, nawet jak im rzepak popekal od robali, polowa sie wysypala, dalej mieli 5 ton. Ich nie biore pod uwage. 

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, maniekc360 napisał(a):

W porównaniu do innych odmian duża jest różnica? 

Mega, miałem obok innej hodowli też niby 270 to przepaść 

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

4 lata z rzędu 3972 (FAO270) najlepiej u mnie sypiąca odmiana

W tym roku miałem jej 17 ton z ha wilgotność 26-28 procent , koszona przed wszystkimi świętymi, ale siana była wczesnie

• Like 1
Opublikowano

Jak pogoda dopiszę to dam znać porównanie Dkc 3888 i Pionier P9363 . Działka 8 ha połowa Dkc połowa Pionier. W z wilgotnościomierza Dkc 2-3% mniejszą wilgotność ma koło 30 się kręci czekałem na Pionier ale teraz już odwiozę wszystko tylko niech pogoda będzie. Rok temu P9363 wyszedł 16.4t przy 25% na dobrej glebie. Teraz handlowiec namówił mnie na Dkc. 

• Root Admin
Opublikowano
32 minuty temu, Ksawery napisał(a):

W tym roku miałem jej 17 ton z ha wilgotność 26-28 procent , koszona przed wszystkimi świętymi, ale siana była wczesnie

U mnie takich ekscesów nie było w tym sezonie, ale kombajnista mówił że od grona dzików i przepustów.