Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, maniekc360 napisał:

Niewierny Tomasz...

20t na mokro niby dużo, ale na poletkach coboru Rambo dało w kilku lokalizacjach ponad 20t suchej.

https://topnasiona.pl/kukurydza/brv2604-rambo/

15t mokrej na jednym z moich pól już widziałem. Może 16 w tym roku będzie, bo wydaje się ładniejsza.

22 godziny temu, Bolek96 napisał:

Wierzyć nie musicie  ale u mnie P8834 siew co 15cm  klasa 4a/b oddała śr. z 5ha 18,460kg z ha przy 26% wilgotności co dla mnie jest rewelacją i małym nie dowierzaniem ale takie są realia, ale warunki jej sprzyjały cały sezon :)

22 godziny temu, Raptus902 napisał:

Z tymi poletkami to różnie bywa trzeba u siebie sprawdzić i wtedy wszystko wiadomo.

więc realne pytanie dlaczego nie siejecie samej QQ tak jak ja ???  nawet nie marzę o takich plonach średnio z gospodarstwa a co dopiero średnio za lata a jednak taki cienias jak ja sieje 20 lat QQ non stop -dla mnie liczy się efekt ekonomiczny -nie interesuje mnie ile ton ale ile dochodu w danym roku przyniesie mi QQ a jestem obłędnie dokładny np wolę mieć wilgotność 14,7 czy nawet pod 15 i potrącenia (0,1wilg to 0,2 z ceny bo każda wilgotność poniżej 14,5% to strata (np 1% przy 1000t to 10 t =9000 zł darowane 

Edytowane przez v11
Opublikowano
5 minut temu, v11 napisał:

więc realne pytanie dlaczego nie siejecie samej QQ tak jak ja ???  nawet nie marzę o takich plonach średnio z gospodarstwa a co dopiero średnio za lata a jednak taki cienias jak ja sieje 20 lat QQ non stop -dla mnie liczy się efekt ekonomiczny -nie interesuje mnie ile ton ale ile dochodu w danym roku przyniesie mi QQ 

plony są tam gdzie padało, 20% kraju co co plonów nie mają to tu nie piszą a ty się produkujesz RU trochę luzu potrzebujesz jak nasi chłopacy 

Opublikowano

padło konkretne pytanie po uj sieją pszenżyto z plonem 5t jak QQ daje ponad 15 t to się nie klei a to że na najlepszych kawałkach sypie nic nie daje bo liczy się średnia i to co na grzęzawiskach i na ekstremalnych piachach 

Opublikowano
54 minuty temu, zetorr6441 napisał:

W ubiegłym roku z 8834 miałem 17.5t na mokro 

Na ścierne gnojowica , wiosna obornik i liczyłem conajmniej na powtórkę a tu 15 z groszem 26%

A przed tym 17,5 miałeś jakis ciekawy poplon pod tą kukurydze ? 

Opublikowano

Może tak może nie -jeżeli słomę i zboże można kupić to nadal ekonomia mówi co innego - mam kolegę który uparcie uprawiał zboża a kilka lat temu zaczął zabawę z QQ i stwierdził że w końcu ma dochód z pola a plony około 11t 

Opublikowano

tak pół żartem cała polska ma problem sprzedać zboże a niektórzy mają problem kupić? - dla mnie problemem było by sprzedać rolnikowi bo to za mokre za suche za pomarańczowe -to jest problem bo nie jest za darmo dwa dni temu musiałem dokupić kilkadziesiąt balotów słomy -nawet nie pytałem o cenę tylko o średnicę zeby do pieca weszło -do 160 cm 

Opublikowano
27 minut temu, v11 napisał:

Może tak może nie -jeżeli słomę i zboże można kupić to nadal ekonomia mówi co innego - mam kolegę który uparcie uprawiał zboża a kilka lat temu zaczął zabawę z QQ i stwierdził że w końcu ma dochód z pola a plony około 11t 

zeby jeszcze taki sredni plon byl to by bylo dobrze

tutaj w poprzendim roku na 5 klasie zbior byl okolo 6-7 ton, na lepszym kolo 10

ale ten to na 5 klasie od 2 do 4 ton, a na 3 klasie srednia wyszla 7.800

wiec qq tez nie daje oplacalnosci

a kws almondo calkiem d*pa z qq

Opublikowano
37 minut temu, mirekcich napisał:

A przed tym 17,5 miałeś jakis ciekawy poplon pod tą kukurydze ? 

Od 2015 na tym kawałku ciągle qq na ziarno bardzo dobra ziemia ale małe nieforemne kawałki i sieczkarnia tam nie wjeżdża. 

Opublikowano
43 minuty temu, v11 napisał:

Nie tak do końca z tym kupnem słomy. To jest coraz bardziej towar deficytowy. 

Opublikowano
30 minut temu, ahten napisał:

zeby jeszcze taki sredni plon byl to by bylo dobrze

tutaj w poprzendim roku na 5 klasie zbior byl okolo 6-7 ton, na lepszym kolo 10

ale ten to na 5 klasie od 2 do 4 ton, a na 3 klasie srednia wyszla 7.800

wiec qq tez nie daje oplacalnosci

a kws almondo calkiem d*pa z qq

to jest rzeczywistość a nie opowiadania braci Grimm z mchu i paproci w polsce średni plon QQ  to coś koło 6 t ale na tych co koszą 20t przypada 10 co zbiera po 4 t?

4 minuty temu, zetorr6441 napisał:

U mnie 80zl za 130cm z pokosu 

weź nie strasz mnie to wychodzi taniej zbożem palić -trzeba budować piec atomowy bo nie udupię w przyszłym roku a tak łyżeczka uranu na 10 lat 

Opublikowano (edytowane)

A mi się udało kupić IV za 62/ha  z KOWRU  po wywoławczej obok mojego dużego kawałka reszta skapitulowała albo nie chcieli starego w-kur... bo było kilka tel czy będę  to kupować 

Edytowane przez v11
Opublikowano

U mnie w tym roku podobnie jak w poprzednim średnia z 7 ha wyszła 12t, miałem dwie odmiany RGT Bonifoxx i SY Calo z tym że ta druga sypała i wyglądała lepiej. Wilgotność 26-27%. Szczerze liczyłem na trochę więcej bo wody nie brakowało ale nie ma co narzekać

Opublikowano
Dnia 27.09.2024 o 16:29, krawiec88 napisał:

Jaki region? Jakie opady? Jakie nawożenie? U mnie oddała 10,5 t/ha 21% na 3/4 klasie. Ale susza sporo widać zabrała patrząc po plonie u Ciebie. Widać jest potencjał w tej odmianie i pewnie ją wezmę też na przyszły rok.

Północne mazowsze - WML. Jako takiej suszy to nie było tylko ten deszcz w Czerwcu przyszedłem o dwa tygodnie za późno ale kukurydza była siana na mocnej działce, która okresowe niedobry wody wytrzyma, szkoda tylko, że mam takiego pola 5 ha. Pole gdzie był wcześniej 20 lat TUZ, dwa lata pszenica po tej łące oddawala 7-8t/ha, niski i bardzo niski potas tam. Na jesieni kurzak slomiasty, talerzówka i zostawione tak do wiosny, a na wiosnę jeszcze dołożyłem obornik od swoich opasów, talerzówka i orka. Przed siewem 200/kg/ha soli i mocznik 250kg/ha. Dwa razy odchwaszczana - Adengo i później zmieszałem coś po taniości na jednoliscienne, dwa razy dokarmiana nocą dolistnie i tyle. Odmiana DKC 3788 zauważyłem, że tym się wyróżnia, że odsłania liście kolby dość wcześnie i fajnie oddaje wodę bo sąsiedzi na piaskach i mieli podobna lub wyższa wilgotność. 

Uważajcie tylko, przy mulczowaniu bo ja ostatnio z racji, że nie mam takiej maszyny to myślę, wezmę kosiarkę dyskowa i potne te resztki bo idzie na to kurzak i pszenicę trzeba siać. Chwila nieuwagi kamień, iskra, silny wiatr i spaliło się jakiej 0,3ha... 

Opublikowano (edytowane)

W kujawsko pomorskim, powiecie żnińskim wyszło tak:

- Pioneer 9241 11,490 t/ha przy 23-24%

- Farmoritz z Farmsaat 11,1 t/ha przy 25%

Z relacji innych:

Calo rosło na jednym polu z MAS 23M, na słabszej klasie ziemi: Calo oddało ok 7,0 tony a 23M ok 6,3 t

Pioneer 8834: pole gliniaste, gdzie późno wschodził i nierówno rósł dało ok 9 t/ha, pole obok z luźniejszą glebą ale zasiany w obsadzie 60 tyś dało 8,1 t/ha (rok temu dało tu 12 ton)

Kokuna: 7,7 t/ha przy 27%

Farmrock z Farmsaatu 10,2 t/ha i wilgoć 30-35% (gospodarz siał saletrzak w sierpniu )

Barington - ok 8,2 t/ha przy 26-28% (zawsze trzyma wysoką wilgotność)

Kukurydze w regionie wyglądały rożnie w całym okresie wegetacji. Dostały też rożną ilość opadów ze względu na  punktowe występowanie burz.

Można uznać, że kto dobrze zbilansował nawożenie, odpowiednie przygotował pole, dobrał odmianę, zasiał we wczesnym terminie to u niego kukurydza wydała przyzwoity plon pozwalający wyjść na "+"

Kukurydze plonowały od 5 ton do 12 ton. Najczęściej słyszany wynik to 8-10 ton. Wilgotności jaki występowały, prosto z pola, to od 16% do 35%.

Edytowane przez LeF
Opublikowano

i to jest rzeczywistość a nie bajanie o 20 tonach- gdzieś placowo są wysokie plony ale nie jako średnia z gospodarstwa za lata co jest odzwierciedleniem ekonomi uprawy