Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w tamtym roku sialem ms 29. Bardzo dobra odmiana ziarna było średnio 14.3 t/ha na klasie ziemi 3/4. Jedyny mankament który mi w tym roku nie pasuje to to że jest dosyć późna odmiana.
W tym roku zakupiona odmiana odilo optiplus.
Znajomy miał kosil na samym początku zbiorów w 2016 r qq to wilgotność była 26 % przy 13.8 t/ha.
. Cena tej odmiany po rabatach 415 netto zł za 80 tys. w Agrosimex Lublin.

Edytowane przez leszek88888
Opublikowano

na jaką wysokosc rosnie wam Rosomak ?

chce posiac kukurydze na kiszonke na 5 klasie i zależy mi aby było dużo ziarna w kiszonce, tzn nie chce aby kuku rosła po 4 metry tylko żeby urosła na 2.7-3 metra ale za to miała dużo ziarna i dużo szerokich zielonych lisci

co polecacie, rosomak zda egzamin ?

Opublikowano (edytowane)

jakieś opinie o pionierze p7923 i p 7631 na ziarno?

Czy jest jakaś zachodnia odmiana na ziarno z grupy średnio wczesnych co by wyszło 80 tys ziarnen w okolicach 300 zł?

Edytowane przez solek01
Opublikowano

na jaką wysokosc rosnie wam Rosomak ?

chce posiac kukurydze na kiszonke na 5 klasie i zależy mi aby było dużo ziarna w kiszonce, tzn nie chce aby kuku rosła po 4 metry tylko żeby urosła na 2.7-3 metra ale za to miała dużo ziarna i dużo szerokich zielonych lisci

co polecacie, rosomak zda egzamin ?

LG 30.275 spelni Twoje wymagania w 100%

Opublikowano

Sial ktoś kiedyś drima i Vitrasa?, jak plonuja?

sialem obie odmiany, drim bardzo szybki wczesny wigor, odmiana bardzo dobrze ulistniona, witras ok pol metra wyzszy, mam nawet zdjecie obu odmian obok, rok 2015

Opublikowano

Można skosić wyżej, ale to trochę bez sensu, bo na wytworzenie nadmiaru masy kukurydza zużyła więcej nawozu zamiast przekształcić go w lepszy plon ziarna. 4 m mnie by nie cieszyły, poważnie.

Opublikowano

Niby tak, ale nie zawsze tak jest ze niższa kukurydza ma lepsze parametry. Ja z 3-3,5m kukurydzy, zachodnie odmiany mam tylko 32 % skrobi a mój sąsiad z takiej 4m ma 38%. Przyznaje, że to dla mnie też jest zaskoczeniem. Poza tym kukurydza to nie tylko skrobia chociaż ta jest najważniejsza. Łatwo ją można uzupełnić. Druga sprawa to powierzchnia gosp. w stosunku do obsady. Ja np nie wyobrażam sobie, żeby mi kukurydza urosła niższa niż 3m.

Opublikowano

Saxxofon 214zl placilem.Ok metr wyższa więcej masy ,ale kutra miała więcej ziarna w masie,ktura miała lepszom strawnosc ,ktura dala wiecej energi???Ciekawi mie to,ze kazdy pisze ze tamta byla wyzsza metr od tamtej ale czy na pewno cały metr a może 80 centymetrów??Wysokość jest ważna ,ale np na zachodzie wolom odmiany średniej wielkości np Niemcy czy Holandia ,więc coś to chyba znaczy,procho ile placiles za saxxofon i xxilo???W tym roku może i ja polatam z metrowkom po polu hehe.

Saxxofon z mesurolem 290 zł xxilo z mesurolem 310 zł plus worek gratis
Opublikowano (edytowane)

Możesz podesłać ?

drim ten nizszy,

rok wczesniej mialem drim san i glejt, i drim wypadl najbardziej kozystnie, ladnie ruszyl z wiosny, odrobine wyzszy niz san i glejt, przy w miare kozystnym roku mial 2.8 -3.0 m dlatego posialem tez go w kolejnym roku, ale przy ulanie i witrasie wypadl slabo 2.5 - 2.7 m przy suchym 2015 roku.  

Można skosić wyżej, ale to trochę bez sensu, bo na wytworzenie nadmiaru masy kukurydza zużyła więcej nawozu zamiast przekształcić go w lepszy plon ziarna. 4 m mnie by nie cieszyły, poważnie.

duze rosliny nie wykluczaja ladnej kolby, czesto tu widze twierdzenie ze jak duza kukurydza to slaba kolba, bzdura,  poprzednim roku na slabej glebie mialem subito, ulan i witras, wszystkie 3 odmiany wyrosly ok 3.5 metra, do tego kolby naprawde piekne, operator sieczkarni pytal co za odmiany, powiedzial ze lepszej kukurydzy w tamtym roku nie kosil,  bardzo duzo masy, i az zolto od ziarna w kiszonce. Rok wczesniej mialem ulana obok drim, na koncu pola gdzie jest piasek, ulan wyrosl ladnie, drim nie bylo co kosic, na slabych glebach nie ma co kombinowac, trzeba sie cieszyc z masy, jesli kolba bedzie slabsza , zawsze mozna dokupic ziarna i uzupelnic kiszonke... ale jesli nie bedzie nawet masy, wtedy moze byc problem. Nie kazdy rok bedzie tak kozystny jak poprzedni.

post-62120-0-71949700-1489607979_thumb.jpg

Edytowane przez nightmare
Opublikowano

Panowie doradzcie jakąś kukurydzę na ziarno do FAO 240? jakąś zachodnią sprawdzoną, co dużo nie kosztuje. Bo czytam i przeglądam i mam dość, jakby policzyć to tych odmian z 500 będzie i każdy swoje chwali.

Opublikowano

Ja zawsze koszę na te 30- 40 cm czasem wyżej a niektórzy to najchętniej z korzeniami by powyciągali 

To pojedź sobie na zachód Europy, np.do Holandii, tam wszędzie kukurydza jest koszona tuż nad ziemią, u siebie w okolicach nigdzie nie widziałem aby tak nisko było ścięta.

A takie myślenie że im wyżej to więcej białka itp. w kiszonce to tylko u nas wynik działań marketingowych firm sprzedających nasiona.

Zastanów się, dlaczego tak nisko koszą...a przecież rolnictwo Holandii jest jednym z najbardziej rozwiniętych na świecie. 

Opublikowano

Panowie doradzcie jakąś kukurydzę na ziarno do FAO 240? jakąś zachodnią sprawdzoną, co dużo nie kosztuje. Bo czytam i przeglądam i mam dość, jakby policzyć to tych odmian z 500 będzie i każdy swoje chwali.

Rosomak, Eduardo, Danubio, Sudrix. W kolejności od "najtańszej" ;)