Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mi w Biardzkim też od nowości stukała ale problem rozwiązał się sam przypadkiem. 😁

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Pewno kupiec zabrał problem🤭

Po części zgadłeś.😂🤣

Opublikowano

Witam. Posiadam INSTRUKCJE obsługi większości opryskiwaczy/komputerów takich firm jak:

- Berthoud

- Hardi

- Evrard 

- Kuhn / Nodet 

- Blanchard

- Amazone

- Bravo 180/300

- Rau / Kverneland

- Tecnoma / Caruelle /Seguip

- Vicon 

- Teejet 844/860

- Pilmet / Unia

- Muller Electronic

- LH 4000

Więcej informacji na priv.

Opublikowano

Co sądzicie o pryskaniu na niskich ciśnieniach 1 lub 2 bary. Dalej walczę z wielkimi wydatkami z rozpylaczy i żeby osiągnąć np. 200 l/ha muszę schodzić bardzo  z ciśnienia do 1 bara i to na żółtych końcówkach tylko czy właśnie takie niskie ciśnienie nie odbije się na jakości pokrycia? 

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 21:13, thor1984 napisał(a):

Co sądzicie o pryskaniu na niskich ciśnieniach 1 lub 2 bary. Dalej walczę z wielkimi wydatkami z rozpylaczy i żeby osiągnąć np. 200 l/ha muszę schodzić bardzo  z ciśnienia do 1 bara i to na żółtych końcówkach tylko czy właśnie takie niskie ciśnienie nie odbije się na jakości pokrycia? 

Co jest nie tak, że na żółtych przy takim wydatku masz takie ciśnienie. Chyba że jedziesz z 2 km/h. Kolejna kwestia dysze przy 1 bar nie pyla tylko leją więc nie realne jest wykonanie oprysku na takim ciśnieniu 

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 21:13, thor1984 napisał(a):

Z jaką prędkością jeździsz? Sprawdź czy mieszadło nie masz zapchane. Jakie masz dokładnie końcówki? Może są już zużyte? Może zegar Ci źle pokazuje ciśnienie? U mnie na niebieskich, ciśnienie 2,8, prędkość 7km/h wychodzi 220l/ha.

Opublikowano

Dysze do wyrzucenia. Tam każda leje jak chce. Te plastiki nie trzymają żadnych parametrów a jeśli jeszcze były czyszczone nie szczoteczką to z 02 pewno bardziej 06 wyszło

Opublikowano
53 minuty temu, tomi1349 napisał(a):

Co jest nie tak, że na żółtych przy takim wydatku masz takie ciśnienie. Chyba że jedziesz z 2 km/h. Kolejna kwestia dysze przy 1 bar nie pyla tylko leją więc nie realne jest wykonanie oprysku na takim ciśnieniu 

Że coś jest nie tak to  już wiem od zeszłego sezonu bo tak się zaczęło robić. Żółte przy 1 bar i prędkości około 6 km/h wychodzi mi 200 l/ha a przy 1.5 bar 250 l/ha. Niebieski przy 2 bary i 6 km/h 400 l/ha

43 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Z jaką prędkością jeździsz? Sprawdź czy mieszadło nie masz zapchane. Jakie masz dokładnie końcówki? Może są już zużyte? Może zegar Ci źle pokazuje ciśnienie? U mnie na niebieskich, ciśnienie 2,8, prędkość 7km/h wychodzi 220l/ha.

Około 6 km/h. Końcówki to te od biardzkiego jak były od początku coś takiego https://allegro.pl/oferta/dysza-rozpylacz-03-mmat-opryskiwacz-7831371017?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22200845169&utm_keyword=&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbOtfZl0BnzM8KQULqiOA8RgV&gclid=Cj0KCQjw_dbABhC5ARIsAAh2Z-RtzxYyi1_LhzuA_CADjBYUdi0EUqh4q6FLeKMtH5kWZcT73vo_fGMaAomFEALw_wcB

https://allegro.pl/oferta/rozpylacz-standardowy-rs-110-02-zolty-mmat-17439797122?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22200845169&utm_keyword=&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbOtfZl0BnzM8KQULqiOA8RgV&gclid=Cj0KCQjw_dbABhC5ARIsAAh2Z-TSUN5svvv8zn3HybhBxSBJfdUpRbr21qg0oNHq3jL3Oye8u5wnqIMaAnNiEALw_wcB

Kupiłem to samo i poprawy żadnej. 

42 minuty temu, Agrest napisał(a):

Dysze do wyrzucenia. Tam każda leje jak chce. Te plastiki nie trzymają żadnych parametrów a jeśli jeszcze były czyszczone nie szczoteczką to z 02 pewno bardziej 06 wyszło

Teraz to został mi już tylko kawałek łubinu do do pryskania to jakoś przemęcze to. Na żółtych jest taki problem, że mimo filtracji potrafi się przytkać. 

Opublikowano

Raz opryskałem żółtymi i był to zabieg skopany. Teraz tylko niebieskie

Opryskiwacz już inny końcówki też, ale nigdy te najtańsze.

Na wkładki porcelanowe się nie zdecydowałem ale polimerowe już bardziej przyjazne dla kieszeni i zdecydowanie lepsze trzymanie parametrów.

Obowiązkowo na każdym wężu zasilającym sekcje zamontuj filtr seksyjny za 50zł. Zapomnisz o zatkanych końcówkach. 

Opublikowano

Mógł byś podrzucić link do takich końcówek? Woda z wodociągu, filtr przepływowy na rurze zasilającej i potrafi przytkać. Możliwe, że w opryskiwaczu krąży jakiś syf i i bez filtrów się nie obędzie tak jak mówisz

Opublikowano

@thor1984

1. Sprawdź filtr z mieszadła czy nie zapchany. (To taka bańkach przy rozdzielaczu). 

2. Sprawdź czy działa mieszadło (jezeli jest zapchane to większe ciśnienie będzie szło na dysze)

3. Sprawdź sam rozdzielacz czy w uja nie leci, pod zegarem jest membrana może dziurawa.

4. Nie dziaduj na końcówkach te najtańsze sezonu nie wytrzymują.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, thor1984 napisał(a):

Mógł byś podrzucić link do takich końcówek? Woda z wodociągu, filtr przepływowy na rurze zasilającej i potrafi przytkać. Możliwe, że w opryskiwaczu krąży jakiś syf i i bez filtrów się nie obędzie tak jak mówisz

Zainwestuj w filtry sekcyjne i dysze eżektorowe .

16 minut temu, Grzechooo napisał(a):

@thor1984

1. Sprawdź filtr z mieszadła czy nie zapchany. (To taka bańkach przy rozdzielaczu). 

2. Sprawdź czy działa mieszadło (jezeli jest zapchane to większe ciśnienie będzie szło na dysze)

3. Sprawdź sam rozdzielacz czy w uja nie leci, pod zegarem jest membrana może dziurawa.

1. Tam jest filtr tzw. samoczyszczący czyli cały syf idzie dalej a nie zostaje na filtrze. 

2. Jeżel zapchana dysza mieszadła to ciśnienie na bank wyższe będzie na lancach i na dodatek może rozwalić samo mieszadło jak to miało miejsce u mnie. 

3. Prawdopodobnie ale nie koniecznie. 

4. Ot to to. 

22 minuty temu, thor1984 napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/filtr-cisnieniowy-sekcyjny-liniowy-opryskiwacz-100-11273135824

https://allegro.pl/oferta/dysza-ezektorowa-do-opryskiwacza-antyznoszeniowa-0-3-031108ms-17309511646

Opublikowano
44 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

@thor1984

1,2 i 3 wykluczyłem a 4 to co racja to racja.

Jeszcze tak w opryskiwaczu sadowniczym tad len mam np. ustawione 5 bar  i obieg jest otwarty ale ciecz nie idzie na dysze i trzyma to ciśnienie 5 bar. Natomiast jeśli np. w biardzkim mam ustawione 3 bary to jeśli obieg jest otwarty ale nie idzie na dysze to ciśnienie bardzo rośnie do 7-8 bar. 

Opublikowano

@GRZES1545 chodzi mi o to, że w polowym i sadowniczym mam taki sam rozdzielacz i mieszadło. I w sadowniczym napełniam zbiornik, ustawiam ciśnienie np. te 5 bar , mieszadło miesza, ciecz nie idzie na rozpylacze a ciśnienie cały czas utrzymuje się 5 bar. W polowym sytuacja analogiczna mieszadło miesza, ciecz nie idzie na rozpylacze a ciśnienie gwałtownie rośnie. 

Opublikowano

Panowie opryskiwacz biardzki 2200l belka 15m Komputer COMMAND 190 ELITE + PANEL HYDRO pojawią się komunikat zwiększyć obroty a obroty w ciągniku kolo 2200  tak jak by nie było ciśnienia po zatrzymaniu ciągnika i wyłączeniu i ponownie włączeniu zaworo głównego problem znika na jakieś 200m po czym wyskakuje dalej komunikat

Opublikowano

Wogóle czemu tak piłujesz ciągnik. 1200 czy 1400 powinno wystarczyć do zabiegów.

Wychodzi że jest problem z napływem cieczy, więc pierwsze to sprawdzić filtry.

Kolejne czy nie łapie lewego powietrza,  najczęściej na zaworze trójdrożnym może ssać.

Kolejne pytanie czy dzieje się przy pełnej beczce czy gdy się kończy?

Sprawdzić stan głównego węża ssącego czy uległ rozwarstwieniu i go nie zasysa zmniejszając przepływ

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.05.2024 o 17:08, PRIMO napisał(a):

Mi w Biardzkim też od nowości stukała ale problem rozwiązał się sam przypadkiem. 😁

Jak?

Stukanie to najczęściej tłok powoduje... 

Oooo...skąd mi tak stary post..🤔

Edytowane przez 12Pafnucy