Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Gdzie bezpiecznie w ciągniku zetor 12145 mogę podłączyć przewody elektryczne od prasy case RBX453 żeby podczas awari przełącznika 12/24 nie spalił się komputer od prasy.

Opublikowano
Podłączysz pod jedno aku to będą problemy z ładowaniem. Zastosuj zabezpieczenie nadnapięciowe i tyle. Rozwiązań do czorta i ciut ciut włącznie z back-boostami na napięcie wejściowe 9 - 30 V. Wyjście wtedy cały czas ma napięcie projektowane. Najprościej to bezpiecznik i transil ale niewiem czy na tak małe napięcie znajdziesz. Dioda zennera tyrystor i bezpiecznik sprawdzi się na stówę.
Opublikowano
podłącz się do klem akumulatora ,tego którego minus jest podpięty do masy ciągnika ,z ładowaniem niebędzie problemu bo akumulatory podczas normalnej pracy są spięte równolegle
Opublikowano

Na moje oko to prawie nie ma szans na pojawienie się 24V nawet przy awarii przełącznika, musiało by przepalić wewnętrzne połączenie między zaciskiem 30 a 51. Podłącz się pod akumulator, który ma minus na budzie tak jak koledzy podpowiadają, to zlikwidujesz to ryzyko. Jaki jest pobór prądu tego komputera? Jak do ok. 1A to możesz dać stabilizator 7812, ale to będzie grzałka, przetwornica step down też może być ale w przypadku awarii klucza i tak puści całe napięcie na wyjście, aczkolwiek przy małym ryzyku takiej awarii przełącznika to jeszcze dodatkowo zwiększy poziom bezpieczeństwa. Ale wystarczy jak podepniesz się pod ten akumulator, chyba że koniecznie chcesz się piąć gdzieś w instalacje.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rzepakowiec
      Cześć, próbuje ogarnąć elektrykę w zetorze 8145. Posiada ktoś spolszczony schemat instalacji z opisem? w Googlach są tylko tak rozmazane zdjęcia, że nie można nic odczytać. 
    • Przez Massey26
      Jaka może być przyczyna że nie rozłącza mi pompy w massey ferguson 6180. I dzieje się to dopiero przeważnie jak ciągnik się rozgrzeje. 
      Rozdzielacz ehr po regeneracji. Różne ustawienia czujnika położenia ramion były próbowane. Może ktoś pomoże?
      Ciągnik massey ferguson 6180
    • Przez Decx
      Witam wszystkich. Mam dziwna sytuację. Pacjent Zetor 12011, wszystko działało prawidłowo, a tu nagle podczas pracy w polu na amperomierzu pojawiają mi się chyba zbyt wysoki amperarz. Zwykle na amperomierzu na niskich obrotach wskazówka lekko się wychylała, a na wysokich obrotach wskazówka dochodziła tak do 15A- 20A (amperomierz jest nowy i wyskalowany do 50A). Teraz na wolnych obrotach wskazówka dalej lekko się wychyla, ale gdy tylko dodam gazu, wskazówka amperomierza idzie prawie do 50A i tak się cały czas utrzymuje dopóki nie odpuszczę gazu. Jedyne co zrobiłem to porządnie naciągnąłem pasek. Kilka miesięcy temu wymieniony został regulator napięcia na nowy identyczny.
      Pytanie pozostaje czy grzebać przy tym czy zostawić i jeździć. Czy można jeździć cały dzień w polu z tak wysokim amperarzem? Może na mocno naciągnąłem pasek🤣. 
      Proszę o radę. Pozdrawiam.
    • Przez bartoszsola
      Witam! Zamieszczam oryginalne skany instalacji do Zetorów jak wyżej    Może komuś się przyda  `

• Gość
      Przez Gość
      witam, jak podłączyć 2 wskaźniki paliwa pod jeden wskaźnik? to rozwiązanie oryginalne. Są tu 2 przekaźniki które odpowiadają za przełączenie wskazania z pierwszego czujnika na drugi. Problem w tym, że ktoś kiedyś pchał rączki w instalacje przez co ciężko jest mi dojść co do czego. Po podłączeniu na którko 1 i 2 oba działają prawidłowo kwestia w tym jak to wpiąć w przekaźniki żeby pracowało tak jak powinno? w załączniki prowizoryczny schemat

• Dodaj nową pozycję...
v