Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepisuje się z pozwoleniem ?? a nie ma tak że przepisujesz budynek jak  już stoi skoro nowy inwestor nie jest rolnikiem ??

Opublikowano (edytowane)

Dobra , a gdzie ja naprowadziłem na zły trop , że jakieś żale do mnie . Napisałem że najpierw zacząć trzeba od sprawdzenia zagospodarowania przestrzennego w gminie . Cała reszta zależy od tego .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

To czy z pozwoleniem to akurat teraz nie wiem ale tak mozna bylo 

Jest to najprostsza droga a to czy to komus akurat pasuje to inna sprawa ... Ale przepisanie dzialki na ktorej syn czy corka nie dostanie pozwolenia a chce sie budowac raczej nie ma sensu .....wiec zalatwiamy te sprawy na siebie a potem przeisujemy bo na dzialce rolnej nie ma praktycznie prostszej drogi .....wiec koniec kropka 

Opublikowano

Nie wiem, ja załatwiałem budowę na działce budowlanej, wtedy to cały koszt był około 6/7 tysi, mapek,  papierków i etc

Myślę że jako rolnik budujesz na rolnym - [inwestorzy to nie oficjalnie młodzi] i potem może cyk przepisujesz chałupę B|

Opublikowano

No nie wiem czy rolnik może budować  na polu ornym bez prawa zabudowy. 

Ja postawiłem na pastwisku z prawem zabudowy a to duża różnica. 

Jak dla mnie  temat całkiem bez sensu,  tylu znawców wypowiada, a założyciel tematu  to najpierw idzie się do gminy i pyta czy można tam cokolwiek postawić a potem myśli jak przepisać.

Ale ma pytanie do znawców. Czy można postawić garaż 12x18 na dwóch  działkach.

Opublikowano (edytowane)

Jesli cos jest bez prawa zabydowy to chyba wiadomo ze nie 

Tak samo jak trzeba spelnic  inne wymagania dla zabudowy zagrodowej zeby dostac pozwolenie 

A czy ktos teraz najperw buduje a potem zalatwia papiery ?...sprawa chyba jest oczywista ze bez wizyty w UG sie nie obejdzie bo to UG okresla  warunki zabudowy 

Wiec udaj sie do UG gminy a sie dowiesz tak jak poradziles autorowi tematu haha

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Można budować na gruncie ornym pod warunkiem że w planie przestrzennego zagospodarowania działka  ujęta jako możliwa zabudowa, wtedy rolnik nie płaci za przeklalfikowanie działki rolnej na działkę  budowlaną.

Jak by przepisał tą działkę synowi, który nie jest rolnikiem to wtedy syn płaci przeklalfokowanie działki.

Opublikowano

jesli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to sie buduje na warunki zabudowy tzw wuzetke- gmina wyda zezwolenie za x lat, a wtedy przepisy znow moga sie zmienic i okaze sie ze zadne zezwolenie nie bedzie potrzebne:D, u nas to trwa ze 2 lata, planow gminnych uchwalili juz 3 w ciagu 10 lat-kazdy byl zaskarzany, wiec teraz robia po jednej wsi-tam gdzie jest najmniej problemow z ochrona srodowiska-park krajobrazowy daje w kosc- do mnie dojda w nastepnej kadencji-pod koniec oczywiscie.....

jesli przepisy sie ostatnio nie zmienily to rolnik na ziemi rolnej moze postawic zabudowania mieszkalno-gospodarcze jesli dzialka posiada minimum 1 ha .

znalezienie przepisow to pare sekund....

https://www.mgprojekt.com.pl/blog/budowa-domu-dzialce-rolnej/

https://www.morizon.pl/blog/budowa-domu-na-dzialce-rolnej-krok-po-kroku/

kto buduje bez zezwolenia- my budujemy w terenach na ktorych jest bezwzgledny zakaz budowy- i nikt sie nie czepia jesli nie masz sasiadow ktrzy uprzejmie doniosa, widzialem dom ktory zostal zburzony-raczej rozebrany- i za pare lat w tym samym miejscu i z tych samych materialow odbudowany legalnie, znajomy rozebral kurnik i go za rok odbudowal-sasiedzi ach sasiedzi :P,

Opublikowano

No ale kary za samowolę są dość wysokie chyba ? Moim zdaniem szkoda kaszy . Nie dość że kara , to i rozbiórka .

Opublikowano (edytowane)

Wiele gmin nie ma opracowanego planu i to jest w sumie wygodne bo mniej ograniczen 

Buduje sie na pozwolenie a nie na warunki zabudowy bo te sa wstepem do uzyskania pozwolenia 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

kara wynosi 50 tys niezaleznie czy postawiles wille czy szope, jak zaplacisz masz legalizacje jesli nie to rozbiorka, 

z tego co sie orientuje w okolicy na chwile obecna do rozbiorki jedna nadbudowa domu[co ciekawe wlascicielka w gminie pracuje9_9. druga niedokonczona -polozony pokrok 2 lata temu i poprzykrywane plandekami, jeden murowany plot i boksy dla psow rozebrane[sam gruz wywozilem] jeden blaszak rozebrany a garaz murowany w trakcie postepowania- to na przysiolku gdzie jest z 15 domow ale wszyscy ci ludzie to obcy ktorzy kupili domy i miedzy soba wojuja.     ojciec sasiada z kosa gonil a on mu 4 kola u wozu przebil ale zeby na kogos donosic to nie my-dzisiaj od niego pole dzierzawie......           

Opublikowano

Sąsiad zapłacił 1500 zeta za samowolkę - garaż murowany 6/5 + koszty mapek i musiał robić plan, lub rozbiórka i ta sama kara.

Opublikowano
1 godzinę temu, bukat82 napisał:

Nie wiem, ja załatwiałem budowę na działce budowlanej, wtedy to cały koszt był około 6/7 tysi, mapek,  papierków i etc

Myślę że jako rolnik budujesz na rolnym - [inwestorzy to nie oficjalnie młodzi] i potem może cyk przepisujesz chałupę B|

Miałem tak stawiać chlewnię gdzie tata załatwia sobie wszystkie pozwolenia i w momencie zalania części fundamentów przepisuje mi  prawa do działki jak i budowy. Jeżeli dziecko któremu chcesz przepisać jest kawalerem/ panną to nie ma US ale jeżeli chciałbyś przepisać na małżeństwo to zięć czy synowa musi odprowadzić podatek do US, ale żeby było taniej to przepisujesz na dziecko a dziecko dopisuje do majątku, nie wiem czy w przypadku działki taki myk ma sens bo wartość nie duża.

Ale jak koledzy pisali udać się do UG lub do bystrego budowlańca i wszystko wytłumaczy jak najlepiej zrobić, bo tak to każdy doradza ale prawo się zmienia a przypadki są różna np. staw, rzeka itp i nie można domu stawiać w odległości 100 metrów.

Na pierwszym miejscu co miała stanąć chlewnia okazał się las (kilka drzew ale w mapach jako LAS) i lokalizację trzeba było zmienić.

Opublikowano

Chore jest to że z działki sami wciągną Ci las w papiery, a potem nie odkręcisz tego tak sobie ¬¬

Opublikowano

Nie jedną budowę na ziemi rolnej już zrobiliśmy. U nas w gminie nie ma mpzp i rolnik ma prawo postawić budynek, zaczynasz budowę i wtedy przepisujesz. Jeżeli jest wysoka klasa ziemi to trzeba jeszcze zapłacić odrolnienie.