Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To kiedy czas  na robotę będziecie mieć jak za socjalem chodzić bedziecie?

Tam konkurencja duża, jeszcze który po pysku wystrzela jak bez kolejki wejdzie 😁

Od przyszłego roku do socjalu uchodźcę w pakiecie dają  - bierzecie?  

Opublikowano (edytowane)

Mojej żony kuzyn ma na wsi taka rodzinę co nie ma czasu chodzić do roboty -> 6 dzieciaków czy więcej. A nie ma czasu bo od OPS, do arimr, do komunalki po drewno na opał, a to węgiel przywiezie gmina a caritas ciuchy dla dzieci a to szlachetna paczka zima itd. No po prostu nie ma czasu na robotę 

A no i jak już to drewno przywiozą to Pan domu idzie pod sklep po lokalnego mecenasa sztuki brukowej żeby mu to drewno porąbał. 

Zapomniałem wspomnieć o 500+ 

Edytowane przez sumek666
  • Haha 1
Opublikowano

Pies ogrodnika sam nie zje i drugiemu nie da. Weź się jeden z drugim za hodowlę i nie jęcz, będziesz miał raj

dlaczego jak wyliczacie wasze zyski/straty z hektara to wszędzie obowiązkowo remonty maszyn, amortyzacja a co jak przy zwierzątkach traktur jeździ to na powietrze i się nic nie zużywa? Dają to trza brać. 

Opublikowano

Nie wiem, nie mieszam u każdego na pewno inaczej zależy czym i co miesza. Przecież nie jest to tylko mieszanie paszowozu, trzeba go załadować podgarnianie, obornik, odśnieżanie, przy pryzmach robota. Uzbiera się 

Opublikowano
20 minut temu, sumek666 napisał:

Nie chodzi mi o to żeby nie brać jak dają tylko ciągle mało i mało. 

@pedro2 ile zużywa się paliwa na przygotowanie 1 paszowozu? Mniej więcej oczywiście. 

To nie tylko paszowoz. Koszenie trawy.przetrzasanie zarabianie.belowanie.owijanie zwożenie bel obornik  dowożenie trawy gnojowica

Opublikowano

Dobra dobra przy bydlę opasowy też są te same czynności polowe co przy mlecznym. Tak samo przy przodzie jak ktoś ma na ściółce to jest mnóstwo roboty. 

Znowu pisiorki podzieliły rolników na tych z przywilejami i bez. Jakie to polskie... od razu mi się kojarzą przywileje szlacheckie i podział dzielnicowy.

Opublikowano

Jakie o połowę? Tyle że dość nie trzeba.i nic więcej.reszta roboty to samo

Opublikowano

Gorsze dziadostwi to preferowanie hodowców w przetargach ofertowych . To czy maja większa akcyzę mi wisi , niech maja . Ale ja prowadząc produkcje roślinna mam mniejsze szanse na wygranie przetargu niż hodowca i to już jest przegiecie

Opublikowano

coś wam zacytuję co ostatnio mi się przewinęło o zwrocie akcyzy:

---------------------------------------------------------------------------------

Zgodnie z projektowanym przepisem art. 3b ustawy, zwrot podatku nie przysługuje producentowi rolnemu (bez względu na formę – przyp. PG), jeżeli w okresie 60 miesięcy poprzedzających bezpośrednio złożenie wniosku o zwrot podatku, organ podatkowy wydał w stosunku do tego producenta, decyzję ostateczną określającą zobowiązanie podatkowe z tytułu podatku akcyzowego lub podatku od towarów i usług, kwotę zwrotu różnicy podatku, kwotę zwrotu podatku naliczonego, lub różnicy podatku dotyczącą oleju napędowego, lub innego paliwa silnikowego, od których nie został zapłacony w należnej wysokości podatek akcyzowy lub podatek od towarów i usług.

Konsekwencją brzmienia art. 3b ustawy jest również zmiana polegająca na dodaniu art. 5 ust 1a. Zgodnie z jego brzmieniem decyzja w sprawie zwrotu akcyzy będzie mogła zostać wydana wyłącznie po uzyskaniu informacji (w przedmiocie wydanych dla producenta rolnego decyzji określających) od właściwego dyrektora izby administracji skarbowej. Powzięcie powyższych informacji postrzegać należy zatem w świetle projektowanych przepisów jako warunek wydania decyzji przez wójta, burmistrza, prezydenta.

---------------------------------------------------------------------------------

Czyli będziemy dymać do Dyrektora KAS (izby) po zaświadczenia które będą załącznikiem do wniosku? Bo czegoś tutaj nie rozumiem. Dyrektor nie wyda pewnie tej decyzji od ręki a na złożenie wniosku o zwrot jest chyba 30 dni.

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Gorsze dziadostwi to preferowanie hodowców w przetargach ofertowych . To czy maja większa akcyzę mi wisi , niech maja . Ale ja prowadząc produkcje roślinna mam mniejsze szanse na wygranie przetargu niż hodowca i to już jest przegiecie

Nawet mi nie mów nic na ten temat. Przegrałem przetarg o 0,3 pkt bo nie mam zwierząt. Chamstwo!!!

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

To kiedy czas  na robotę będziecie mieć jak za socjalem chodzić bedziecie?

Tam konkurencja duża, jeszcze który po pysku wystrzela jak bez kolejki wejdzie 😁

Od przyszłego roku do socjalu uchodźcę w pakiecie dają  - bierzecie?  

NIe  będziem robić jak jest socjal bo po co??Z góry trzeba przyjąć ,ze nie urośnie i modlić się o grad jak co niektórzy .Potem w kolejce po pieniążki z ubezpieczenia i może jakaś pomoc wpadnie i tak do kolejnego sezonu

9 minut temu, sumek666 napisał:

Nawet mi nie mów nic na ten temat. Przegrałem przetarg o 0,3 pkt bo nie mam zwierząt. Chamstwo!!!

a ja wygrałem bo jako jedyny miałem zwierzęta.CHAMSTWO😉

• Haha 1
Opublikowano

Jak zawalą KAS fakturami do weryfikacji, to będą jaja jak berety, zwrot za 2019 będzie w 2021

Chodzi o to, że KAS ma możliwość zweryfikować, czy od faktury, którą przedstawiasz do zwrotu paliwa opłacono akcyzę i podatek VAT

Opublikowano (edytowane)

Powiem inaczej. Może bym się tak nie wkur... jakby ten gość to uprawiał. 

Sytuacja wyglądała tak. 20-25 lat dzierżawił to jeden typ. Zmieniły się przepisy i że względu na wiek nie miał szans wygrać to wydzierzawil 1 ha swojej ziemi jakiemuś krewniakowi co miał krowy. Okazało się, że ma "30 krów na 1 ha, który dzierżawił od wujka" no i miał najlepszy wynik DJP to są wydzierzawil dodatkowe 20 ha od KOWR bo 30 krów na 1 ha nie utrzyma. k**wa parodia. No i zgadnijcie kto te ziemię uprawia teraz? Wiadomo wujek. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

To prawie jak wyłudzenie z Twojej strony. Nie miałeś skrupułów uczestniczyć w przetargu.😁

Opublikowano
16 minut temu, sumek666 napisał:

Powiem inaczej. Może bym się tak nie wkur... jakby ten gość to uprawiał. 

Sytuacja wyglądała tak. 20-25 lat dzierżawił to jeden typ. Zmieniły się przepisy i że względu na wiek nie miał szans wygrać to wydzierzawil 1 ha swojej ziemi jakiemuś krewniakowi co miał krowy. Okazało się, że ma "30 krów na 1 ha, który dzierżawił od wujka" no i miał najlepszy wynik DJP to są wydzierzawil dodatkowe 20 ha od KOWR bo 30 krów na 1 ha nie utrzyma. k**wa parodia. No i zgadnijcie kto te ziemię uprawia teraz? Wiadomo wujek. 

Skoro zależało mu na tej ziemi to czemu po prostu nie przedłużył umowy? Z resztą to kiedyś wystarczyło 1,5DJP na 1ha aby mieć max punktów za zwierzęta. Ja wygrałem ze względu na wiek - dyskryminacja w pracy ze względu na wiek jest chyba karalna? Był też jeden młody, ale chciał dojeżdżać 20km - jakim prawem ktoś mu zabronił?

Opublikowano

Teraz jest z góry ustalona cena i są brane inne kryteria jak wiek, DJP czy odległość gospodarstwa, ilość wydzierżawionej ziemi z KOWR czy zalegasz z płatnościami itp. 

Ogólnie te 22 ha było za ok 9-10 tyś roczni3 

Nie mógł przedłużyć bo zmieniły się przepisy.