Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie. Za to ciekawe pismo Ze gmina  żadnej raty podatków rolnikom nie umorzy bo arimr  przewidziała wsparcie dla rolnikow i 3 punkty

1. Rolnik może wziąść kredyt z dofinansowaniem państwa - czy nie wstrzymali oprocntowania zadam pytanie ?

2. Rolnik może wnioskować o umorzenie krusu - zadam pytanie , wtedy jak umorza nie liczy się do lat skladkowtch ?

3. Rolnik może wnioskować o umorzenie czynszu dzierzawnego - ale jak w tym roku przdlyzasz dzierżawy to najpierw musisz zapłacić ? 

I co Wy na to ?

Opublikowano
47 minut temu, Apacz13 napisał:

Dolnośląskie , Świdnicki  MR dopłat i ONW brak ,za to kolejne kontrole przybywają i tak 3 rok z rzędu ręce opadają.

Kontrole a dokumentacje i papiery? U mnie dokumentacja na rs w tym roku to 3xOgniem i Mieczem 😕Doliczylem się 735 stron.

Opublikowano

Masa24 nie kombinuj z ekologia bo nie przejdzie. Jedyna opcja to mulczowanie albo talerzowanie raz do roku. Jak się nie da tego tam zrobić to masz wyjaśnienie dla czego dalej jest to w kowr do wzięcia. Zapewne nie jeden już myślał o tym gruncie co z nim zrobic i odpuścił. A licz się z tym że jak podasz działkę nigdy nie zgłaszana do dopłat i to jeszcze sporej powierzchni to dla agencji wyglądasz jak w odblaskowej kamizelce na pogrzebie- trochę się wyróżniasz ;) więc szanse na kontrolę rosną :)

Opublikowano

rafkap napisał:

2. Rolnik może wnioskować o umorzenie krusu - zadam pytanie , wtedy jak umorza nie liczy się do lat skladkowtch ?  

nie dosc, ze się nie liczy to jesli nie masz wszystkich składek (chyba 125) zaplaconych to przez te 3 miesiące jesteś nieubezpieczony

Opublikowano
9 godzin temu, rafkap napisał:

Nie. Za to ciekawe pismo Ze gmina  żadnej raty podatków rolnikom nie umorzy bo arimr  przewidziała wsparcie dla rolnikow i 3 punkty

1. Rolnik może wziąść kredyt z dofinansowaniem państwa - czy nie wstrzymali oprocntowania zadam pytanie ?

3. Rolnik może wnioskować o umorzenie czynszu dzierzawnego - ale jak w tym roku przdlyzasz dzierżawy to najpierw musisz zapłacić ? 

I co Wy na to ?

co do drugiego pkt to owszem ale po pierwsze podobno kierownik decyduje czy umorza jak masz miedź 30 a 40 % i nie liczy się to do lat składowych

u mnie wójt obiecał umorzy 3 i 4 ratę , na razie nie płaciłem 3 zobaczymy jak to wyjdzie po 15 napiszę podanie

Opublikowano
11 godzin temu, rafkap napisał:

I co Wy na to ?

Na kogo Ty głosowałęś

3 godziny temu, placebo napisał:

nie dosc, ze się nie liczy to jesli nie masz wszystkich składek (chyba 125) zaplaconych to przez te 3 miesiące jesteś nieubezpieczony

Guzik prawda żę jesteś nieubezpieczony a gadanie że mniejszą emeryturę dostaniesz to mogą między bajki włożyć

Opublikowano
tak powiedzieli w krusie. tata ma pelna pule skladek i nie placil a ja nie mam i babeczka powiedziała ze moga moja skladke umozyc ale przez te 3msc bede nieubezpieczona.
Opublikowano
13 godzin temu, rafkap napisał:

Zaraz wstrzymaja zaliczki, podobnie jak na suszowym piszą. Kasa pusta. Idzie na marsze prezydenta i premiera. Na razie pozostaje czekać na zaliczkę lub onw. Wypłaty onw prawie stanęły. Może wypłaca z 10 procent i znowu powiedzą u Pana ok ale musieliśmy przecież dac innym. Tak nas równo traktują.

https://niezalezna.pl/244243-nie-do-wiary-tusk-to-ma-tupet-twierdzi-ze-500-to-zasluga-jego-i-kopacz   

PiS OWSKA PROPAGANDA?

Opublikowano
19 minut temu, placebo napisał:

tak powiedzieli w krusie. tata ma pelna pule skladek i nie placil a ja nie mam i babeczka powiedziała ze moga moja skladke umozyc ale przez te 3msc bede nieubezpieczona.

nie prawda 

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

jesteś normalnie ubezpieczony jedynie lata składowe się nie liczą

Tak lata się nie liczą, czyli będziesz musiała pracować o te trzy miesiące dłużej. 

Opublikowano

No jak masz jeszcze mleko pod nosem to tak ale to bez różnicy bo tak czy siak musisz płacić

Opublikowano
12 godzin temu, rafkap napisał:

Kontrole a dokumentacje i papiery? U mnie dokumentacja na rs w tym roku to 3xOgniem i Mieczem 😕Doliczylem się 735 stron.

Z papierów w tym roku to atest opryskiwacza,uprawnienia i rejestr zabiegów. A tak to były babki i pobierały próbki zboża na pozostałości po środkach ochrony. Jeszcze dwie kolejne to czy mam 70% ornych pod okrywa (erozja) , i miałem też wylosowane 2 działki czy są uprawiane ,nie ugorowane lub zakrzaczone . Chociaż w tamtym roku miałem zgodność upraw i FOTO to mieli to na zdjęciach . Nudzą się w agencji i szukają jak uje... dopłaty :(

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, pedro2 napisał:

W takim przypadku nie liczą się tylko składki i w razie jakbyś chciała jakieś zaświadczenie z krusu to doopka bo widnieje to jako zaleganie 

już nie

zaświadczenia normalne

Opublikowano

a mnie znowu pewnie pominą w całych tych kolejkach ale pewnie uznali, że skoro tamten rok mi rozliczyli we wrześniu to nie ma się z czym spieszyć;)