Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Lukas85 napisał:

Koledzy macie racje w tamtym roku wnioski składał mój ojciec w tym roku ja, czy to moze byc przyczyną tych pomaranczowych pół i komunikatu o przecinaniu sie działek z innymi uprawami? Całkwita powierzchnia sie zgadza, powierzchnie poszczegolnych działek również, do tego zaznaczajac obszar na mapie system "podpowiada" gdzie sa rogi działek wiec raczej nie mogłem zle poprowadzic linii

tak jest. nie musisz nigdzie jechać.

Dla wniosków z 2017 zostały wygenerowane dane do ewniosku 2018. w systemie istnieje sprofilowany dla twojego ojca gdzie ma dz. ewidencyjne które teraz ty podajesz.

Opublikowano

Logujesz się i wybierasz nowy wniosek, powinno się załadować to co wysłałeś. Wchodzisz na mapę, lista upraw i usuwasz wszystkie uprawy z tej działki a potem w listę działek i usuwasz działkę. Wysyłasz wniosek.

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań. 

1. Jeżeli jest trawa na gruntach ornych od 5 /6 lat, to czy przypadkiem automatycznie nie przekształca jej na TUZ? Jak z tym jest ? 

2. Jeżeli mam trawę na GO i chciałbym zrobić wsiewke koniczyny, to co we wniosku wpisAć ?  Dodam, że  nie posiadam krów, a chce dostać większe dopłaty do tej działki. Po prostu  zaznaczyć, że  koniczyna i tyle? Obędzie się bez większych kłopotów? bez dodatkowych wniosków?   

3.czy Wy też tak macie, że  wszystkie działki mam o 1,2 lub 3 ar większe od ubiegłorocznych. Dodam, że  miałem wymiary już narzucone we wniosku. Co z tym zrobić ? 

4. Mam działkę, na której  są dwie uprawy i za nic jej nie mogę podzielić 😠   a co z tym chodzi ? 

Z góry dziękuję za odpowiedź !  Pozdrawiam 😀

Opublikowano (edytowane)

Chcą przedłużyć termin składania wniosków o miesiąc.

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,78218.html

W sumie można było się spodziewać. Pozostaje mieć nadzieję, że wiadomość się potwierdzi.

Brakuje już tylko oficjalnej zgody na papierowe wnioski.

Artykuł jest na farmer pl. Skrypt tego forum zmienia uparcie treść linku. Nie wiem czemu.

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

dicloduo napisał:

Jeśli chodzi  o mnie nie podaję ani sadów ani stawów i działki z warzywami też nie podaję a wszystko to razem ma 30 arów.

w jaki sposób oznaczasz? coś przez LPIS-a? bo rozumiem że są w MKO?

Lukas85 napisał:

nowy problem "nie udało sie wysłac wniosku o problemie poinformuj na email pomoc@...." ktos tez tak miał?

lepiej zgłosić na pomoc, wiem o kilku takich sytuacjach pozdrawiam

Opublikowano
4 godziny temu, Lukas85 napisał:

nowy problem "nie udało sie wysłac wniosku o problemie poinformuj na email pomoc@...." ktos tez tak miał?

Ja wczoraj miałam tak samo ,chyba z 5 razy próbowałam wysłać ,nawet próbowałam o 5 rano i się nie udało ale wczoraj wieczorem zgłosiłam na email pomoc@ ,dostałam email że się tym zajmą i o dziwo o 9 udało się .Zgłaszaj i powinno być ok:)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Divinegirl napisał:

ktoś może jeszcze się wypowie na temat sadów na własny użytek ?

Ja zgłosiłem w tym roku sad jako "sad"- jest dosłownie 20 góra 25 drzew na 30 arach, teren to w ewidencji grunty orne jednak jest to od co najmniej 20 lat łączka. Nigdy nie było zgłaszane (ani właściciel jak żył, ani dzierżawcy dotychczasowi) do dopłat.  Jak przejdzie to będzie "sad" aż do wycięcia resztek jabłonek, a jak kiedyś to zakupię to zrobię pole bo mi sad nie potrzebny (obecnie dzieci właściciela opierają się aby jeszcze im zostawić ten sad pomimo mizernych zysków) i będzie ładny kawałek prawie 2ha łącznie. Raczej to nie jest uprawa mieszana bo to tylko  drzewa owocowe i trawa. Może powinno być w dopłatach zaznaczone "trawa na gruntach ornych" i wciągnięte drzewa jako EFA, nie wiem. Co doradca to inaczej radzi. A ARiMR zamiast zrobić na stronie w eWniosku słowniczek "co jaka uprawa oznacza i jak powinno się deklarować" to wysyła do doradców.

9 godzin temu, ciupek napisał:

Chcą przedłużyć termin składania wniosków o miesiąc.

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,78218.html

W sumie można było się spodziewać. Pozostaje mieć nadzieję, że wiadomość się potwierdzi.

Brakuje już tylko oficjalnej zgody na papierowe wnioski.

Artykuł jest na farmer pl. Skrypt tego forum zmienia uparcie treść linku. Nie wiem czemu.

He,he - ładny troling... Artykuł z 2015 roku ;P. Sam się złapałem... ale cosik mi tutaj ta twarz ze zdjęcia nie pasowała.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
5 godzin temu, Divinegirl napisał:

ktoś może jeszcze się wypowie na temat sadów na własny użytek ?

ja zawsze oznaczałem jako ,,sad'' a mam go 20 arów i 20 drzew

dziś dzwonili z arimr bym się pospieszył z wysłaniem wniosku, i zapraszają z pomocą , a ja mówię że byłem 2 tygodnie temu że lipa nic się nie udało zrobić i kazano mi czekać a gość zdziwiony, zresztą po co to poganianie, jeszcze tydzień muszę poczekać bo złożyłem ofertę na przetarg, i jeszcze nie ma wyników

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

He,he - ładny troling... Artykuł z 2015 roku ;P. Sam się złapałem... ale cosik mi tutaj ta twarz ze zdjęcia nie pasowała.

http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,78218.html

skopiuj całość adresu.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,78218.html

skopiuj całość adresu.

wiem :) teraz patrzę to każdy portal rolniczy o tym trąbi, mnie przekierowało na http://beta.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,56359.html nie wiedzieć czemu. Sorry za niesłuszne posądzenie. /farmer zamiast agrofoto/

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
32 minuty temu, suzuki18l napisał:

ja zawsze oznaczałem jako ,,sad'' a mam go 20 arów i 20 drzew

dziś dzwonili z arimr bym się pospieszył z wysłaniem wniosku, i zapraszają z pomocą , a ja mówię że byłem 2 tygodnie temu że lipa nic się nie udało zrobić i kazano mi czekać a gość zdziwiony, zresztą po co to poganianie, jeszcze tydzień muszę poczekać bo złożyłem ofertę na przetarg, i jeszcze nie ma wyników

a co jeżeli sad ma 0,03ha i nie kwalifikuje sie do zgłoszenia bo powierzchnia jest zbyt mała a jest uwzględniony w MKO ?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, piotrp88 napisał:

A minimalna powierzchnia działki to nie jest 0,01ha? Zgłaszam 0,04 i 0,07 i przechodzi

minimalna powierzchnia działki rolnej wynosi 0,1 ha

twoje 4 i 7 to 0,11ha

47 minut temu, Divinegirl napisał:

a co jeżeli sad ma 0,03ha i nie kwalifikuje sie do zgłoszenia bo powierzchnia jest zbyt mała a jest uwzględniony w MKO ?

nie kwalifikuje się do płatności, chyba że przylega do jakiejś innej uprawy która ma minimum 0,07ha wtedy utworzy działkę rolną równą bądź większą 0,10 ha

Edytowane przez Master_clas
Opublikowano

Po kilku próbach sukces - wniosek został wysłany. Oby tylko wszystko było dobrze. Mam nadzieje ze w kolejnym roku system bedzie "pamietał" działki i wystarczy tylko podac co na nich jest zasiane.

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

jak zmienić oznaczenie działki rolnej w spisie mam A, D, E itd. chciałbym numerację na A,B,C, a jakoś marnie szukam w tych instrukcjach:(

Edytowane przez ramzes-111111
Opublikowano

Witam mam pytanie dotyczace założenia konta na arimr przy rejesteacji wyskakuje komunikat błąd rejestracji konta dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie konta. Ktoś z was tak miał ? Pomocy.

Opublikowano (edytowane)

a ja zapytam o to jak zadeklarować ogród przydomowy? Ogórki, marchew, pietruszka, cebula itp? Da się?

Druga sprawa - w dwóch przypadkach nie mogę narysować/przesunąć uprawy poza "pole" po prostu wraca i nie daje się zapisać - w jednym miejscu dało się skorygować a w dwóch nie. Jakieś pomysły? Całość w obrębie jednej działki ewidencyjnej, doradca też się zdziwił ;) 

Edytowane przez Nikita_Bennet