Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę stron temu był  poruszany temat rysowanie/dekalrowania uprawa mieszana poniżej 10, 00 ha. W 2019 będzie obowiązywało coś takiego

Rolnicy posiadający mniej niż 10 ha gruntów ornychw gospodarstwie:
deklarując uprawy na gruntach ornych mogą korzystać z dostępnej w słowniku roślin pozycji „Uprawa na gruntach ornych”,dzięki temu niema konieczności rysowania pojedynczych upraw na gruntach ornych przylegających do siebie.

Nie wiem czy dobrze interpretuje te słowa że w 2018 był obowiązek rysowania każdej uprawy poniżej 10 ha go. a nie będący w smgie.

Opublikowano

Pracownik PIW po kontroli sporządza raport i nalicza punkty karne. Ja miałem 3 pkt. Oddaje go potem agencji i to ona decyduje czy nałożyć karę. Miałem nie dostać kary, jeśli szybko zamówię duplikat kolczyka i tak zrobiłem. 

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Pracownik PIW po kontroli sporządza raport i nalicza punkty karne. Ja miałem 3 pkt. Oddaje go potem agencji i to ona decyduje czy nałożyć karę. Miałem nie dostać kary, jeśli szybko zamówię duplikat kolczyka i tak zrobiłem. 

No to miałeś kontrolę cross-compliance (wymogi wzajemnej zgodności) Agencja nie decyduje czy nałoży karę. Jest protokół z kontroli (w zależności co się w nim znajduję tzn czy są jakieś punkty). Jest Rozporządzenie mówiące Jaki procent z dopłat za dane naruszenie i wszystko. Jak nie miałeś na jakąś sztukę duplikatu kol. to najprawdopodobniej dostałeś drobną niezgodność z terminem na zamówienie dupliatu.

Opublikowano

Ja do kontroli już jestem przyzwyczajony. Niech tylko coś się w stadzie zadzieje(padnięcie), jakieś niezgodności w obrocie bydła(zła data, brak wyrejestrowania przez kupującego) i kontrola jest pewna. 

Opublikowano

o za kontrola z geodezji na polecenie arimr przyszło coś takiego za potwierdzeniem odbioru wszystkie działki czochrane a dopłat nie widać nic tam postanowien zadnych nie ma coś jeszcze ma przyjść

Opublikowano

Tak. Zawsze dostaję oddzielną. Mam do dopłat 28 ha to bez cięć za powierzchnie. Wg nowych obszarów ONW w tabeli moja gmina łapie się na tę płatność. 

Opublikowano

U mnie zawsze jest jedna do bezpośrednich i onw, tylko ptaszki przychodzą oddzielnie

Opublikowano
22 godziny temu, debrzyna napisał:

A nie wystarczyło by na pole przez okno popatrzeć Ja tak właśnie robie 

Pole jest za daleko. Patrzenie z okna nic nie da :)

Czyszczę część jednego pola z drzew. Korzystam z ciepłej zimy. U mnie robota zaczęła się już na dobre.

Opublikowano

Dawno nie korzystałem . Do granic trzeba było odpowiednie te mapki wybrać .

Opublikowano

U mnie od dłuższego czasu nie mam możliwości sprawdzenia powierzchni. Ta opcja zginęła i na komórce i na kompie.

Opublikowano (edytowane)

u mnie wszystko działa , powierchnia, granice nawet przyłącze wodociągów czy kabel telefoniczny

trzeba w opcjach pozaznaczać 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
19 minut temu, marluk napisał:

Wie ktoś jak zobaczyć na geoportalu granice działek i ich powierzchnie? Kiedyś były takie możliwości tam a teraz nie wiem jak to włączyć.

trzeba wpisać numer działki i obręb ewidencyjny i wtedy ładnie wyszukuje ,pokazuje granice i powierzchnie dokładna w m2

Opublikowano
28 minut temu, marulekk napisał:

@marluk poprawej stronie masz legende "usługi" i tam pozaznaczaj co CIe interesuje

image.thumb.png.86a7adbb19fb4875d1652cb0464670c3.png

No tak ale co dokładnie zaznaczyć żeby pod prawym przyciskiem myszy na konkretnej działce móc zobaczyć jej powierzchnię i granice? Nadal tego nie mam.