Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze możesz dostarczyć osobiście lub przez poczte. Jak jest alternatywa dostarczenia to sam rozumiesz.

Opublikowano
2 godziny temu, db09 napisał:

teraz to już kompletnie zgłupiałem.. To ONW na tych działkach jest powyżej 5 lat więc gdybym chciał sprzedać - reasumując, muszę coś za to oddać/zapłacić? Chyba skontaktuję się bezpośrednio z tą sprawą z ARIMR, ale podejrzewam, że dowiem się u nich tego samego co tu :D

Teraz to już ja zgłupiałem . Co oddać , gdzie zapłacić ? . Nic takiego nie napisałem . Łopatologicznie ; składasz w pierwszym roku wniosek onw na 5 ha i tę powierzchnię ( co najmniej ) musisz utrzymać przez 5 lat od czasu otrzymania pierwszej płatności ( a nie złożenia wniosku ) . Możesz żonglować działkami , ale te 5 ha musisz mieć . Jeśli w tym czasie sprzedasz np . 20 arów , to składając wniosek musisz skądś  skombinować te brakujące 20 arów żeby powierzchnia ( 5 ha ) się zgadzała .  Podejrzewam jednak że w tym roku wygasły ostatnie zobowiązania .

Opublikowano

Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy warto pisać odwołanie od decyzji i szarpać z ARiMR?

Wniosek wysłałem w terminie, lecz dostałem telefon z ARiMR o małych błędach i trzeba wysłać korektę, więc poprawiłem i wysłałem. Za jakiś czas znów telefon z ARiMR i znów dopatrzono się jakichś tam błędów, więc znów poprawiłem i wysłałem.I tak jeszcze raz znów tel. i znów poprawki, które wysłałem 4 lipca, jednak po wysłaniu ostatnich drobnych poprawek wszedłem na stronę ARiMR i tam dowiedziałem się że to już po terminie dlatego wycofałem ostatnią poprawkę żeby nie mieć sankcji że po terminie. Na drugi dzień telefon z ARiMR że mój wniosek został wycofany bo liczy się ostania poprawka, więc ja jeszcze raz wysłałem poprawkę którą poprzedniego dnia wycofałem. Finał jest taki że każda decyzja przychodzi z obcięciem 13%.  

Opublikowano

Szczerze to możesz odwołać od decyzji pod warunkiem że 14 dni nie minęło od doręczenia decyzji. Jestem ciekaw jak uzasadnisz takie odwołanie?  Odnośnie tej poprawki z 4 lipca, jak dostałeś jakąś działkę której nie było wcześniej do do niej miałeś tzw zmniejszenie po terminie złożenia. Bez sensu było wycofanie. Do tego wniosku wydali decyzję odmawiającą bo sam tego chciałeś. Złożyłeś następny wniosek w terminie sankcjonujacym. Szkoda że pracownik nie wytłumaczył tobie wszystkich okoliczności z tym związanych. Po stronie ARiMR jest prawo a przeciwko tobie jest "ignorantia iuris nocet".

Kliknoles wycofaj wniosek. Zapamiętaj w aplikacji e wniosek możesz złożyć wniosek, zmianę i wycofaj wniosek.

Zmiana służy do zrobienia poprawek ( wycofania jakieś działki, zmniejszenia powierzchni na działce, dodanie działki nowej).

Klikając na wycofanie wycofujesz wszystko co do tej pory złożyłeś.

Lopatologicznie był wniosek-1,zmian -8, wycofanie -1. I to wycofanie wycofuje wszystko (wniosek-1,zmian-8).

Jeszcze inaczej napisze. Załóżmy że zlozyles wniosek i w nim jakąś działkę. Ale w październiku dowiedziałeś się od właściciela że on również złożył. To składasz zmaine taka sama jak we wniosku ale na tej działce robisz powierzchnię zero. I jest w aplikacji ewniosek tzw wycofanie części wniosku. Do tamtych działek pozostałych nie nalicza tobie sankcji.

Opublikowano

W tym roku ma być komunikat informujący, że wycofując wniosek, wycofuje się wszystko. Może to zmniejszy ilość pomyłek, bo w zeszłym roku trochę tego było.

Będzie też trochę innych poprawek ułatwiających życie. Jeśli oczywiście plany wypalą.

• Like 1
Opublikowano

Masz rację. Błędów było dużo. Zobaczymy czy będzie lepiej. Znów mieszają z efa, delimitacja onw, podobno z szkoleniami i  tak dalej.

Opublikowano

Wiadomo, dopłaty unia zakazy nakazy a co z wywożeniem obornika "poza terminem" na działkę, która nie jest podawana do żadnych dotacji? czy wtedy można sobie wozić cały rok? oczywuście zachowując zdrowy rozsądek i nie na śnieg czy zmarzlinę.

Opublikowano (edytowane)

A jak to w ogóle jest jakbym chciał kawałek jednej działki nie zgłaszać do dopłat? Jest taka możliwość? Mogę wtedy tam robić co  chce? Mam dwa kawałki ornego rozdzielone może ze 20arami tuza. U nas wszystkie tuzy zrobili jako cenne przyrodniczo i nic nie można zrobić niby z tym. Zależy mi na tym, żeby w tym miejscu zlikwidować  ten kawałek tuza, bo wtedy miałbym cały kawałek do orania w jedną stronę, a nie jeden wzdłuż, drugi w poprzek jak muszę teraz. 

Aha - w Odr kiedyś o to pytalem, to chyba zabrakło wiedzy mojemu rozmówcy. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jak masz TUZ to go możesz zlokalizować. Ale jeśli masz TUZ cenny to nie możesz zlikwidować.

W tamtym roku twierdzili że do końca prowu, będą słać. Ja jeszcze nie dostałem wniosku z mapkami.

Opublikowano (edytowane)

@johnybravo Pewnie że możesz . Gospodarstwa do 10 ha , czy są w SMG , czy nie obowiązują takie same zasady . Różnica jest tylko taka , ze te pierwsze nie podlegają kontroli dobrej kultury rolnej . Wpisujesz " uprawa JPO " i gitara .

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Dzięki chodziło mi raczej o to czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji jak ja i czy próbował coś z tym zrobić. Wiem że popełniłem błąd wycofując ostatnią poprawkę, ale o sankcjach dowiedziałem się dopiero po fakcie. Ewentualne odwołanie było by poparte tym że wniosek złożyłem w terminie i mam na kompie potwierdzenia, myślę że agencja też ma w systemie. Chodzi o to że ew. odwołanie musi być uzgodnione z prezesem a on będzie się zastawiał przepisami,  o których ja nie miałem pojęcia w tamtej chwili. Byłem przekonany że skoro mój wniosek jest w systemie to ja wycofuję ostatnią poprawkę.

Opublikowano
28 minut temu, robert55555 napisał:

Jak masz TUZ to go możesz zlokalizować. Ale jeśli masz TUZ cenny to nie możesz zlikwidować.

Wiem, że jak jest cenny, to nic z nim nie mogę zrobić. Chodziło mi o to, czy tak samo jest jakbym chciał tego kawałka nie podawać w ogóle do dopłat? Obok tuz mam w programie a tego kawałka specjalnie nie podałem, bo była plotka, że mają znieść cenne przyrodniczo, ale oczywiście nic takiego się nie stało. 

Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

A jak to w ogóle jest jakbym chciał kawałek jednej działki nie zgłaszać do dopłat? Jest taka możliwość? Mogę wtedy tam robić co  chce? Mam dwa kawałki ornego rozdzielone może ze 20arami tuza. U nas wszystkie tuzy zrobili jako cenne przyrodniczo i nic nie można zrobić niby z tym. Zależy mi na tym, żeby w tym miejscu zlikwidować  ten kawałek tuza, bo wtedy miałbym cały kawałek do orania w jedną stronę, a nie jeden wzdłuż, drugi w poprzek jak muszę teraz. 

Aha - w Odr kiedyś o to pytalem, to chyba zabrakło wiedzy mojemu rozmówcy. 

Wydzierżaw komuś ten kawałek, kto nie jest zarejestrowany w ARiMR, on może ten kawałek zaorać tak jak chce i guzik mu mogą zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Masz rację. Błędów było dużo. Zobaczymy czy będzie lepiej. Znów mieszają z efa, delimitacja onw, podobno z szkoleniami i  tak dalej.

W efa nie ma aż tak wielkich zmian (doszły ugory z miodoajnymi, wypadły tereny zalesione), a jeśli chodzi o onw gdy ktoś zaznaczy, że wnioskuje o płatność onw to nawet jeśli nie zaznaczy na jakiejś działce onw, będzie miał uzupełnione przez agencję, bez potrzeby wysyłania zmian do wniosku. Mogą być stratni ludzie, którzy do tej pory nie mieli ONW, a od tego roku mają, bo pewnie sporo nie będzie wnioskowało.

Opublikowano

10 godzin temu, marek80z napisał:

Dzięki chodziło mi raczej o to czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji jak ja i czy próbował coś z tym zrobić. Wiem że popełniłem błąd wycofując ostatnią poprawkę, ale o sankcjach dowiedziałem się dopiero po fakcie

I to jest niestety wadą elektronicznych wniosków. Kiedyś, za papierowych wniosków, urzędnik wezwał rolnika, wspólnie się poprawiło co było nie tak i z głowy. A teraz?

Opublikowano

Jak coś nie tak we wniosku też możesz poprawić w ARiMR. Z tego co mi wiadomo to raczej w każdym BP powinno być wyznaczone stanowisko dla beneficjenta z dostępem do komputera.

Opublikowano

Wiecie może czy są planowane jakieś zmiany w płatnościach rolno środowiskowych a mianowicie w ptakach i roślinności na natura 2000? Wiem ze stawka w rolnictwie zrównoważonym będzie zmieniona a co ze stawkami w ptakach ?

Opublikowano

@jahooo stawka może wzrosnąć,  warunkiem, że będzie tak rozpłodowy jak ostatni  byk:

Mąż z żoną spacerują po targu ze zwierzętami i przechodzą obok byków.
Przy pierwszym byku informacja: "Ten byk pokrył w zeszłym roku 50 razy".
Zalotnie uderza żona męża w żebra i mówi: "Hej, 50 razy w roku!"
Idą dalej do drugiego byka i czytają na tabliczce: "Ten byk pokrył w zeszłym roku 120 razy"
żona uderza męża mocniej w żebra i mówi: "Hej, to jest więcej jak dwa razy w tygodniu! chyba mógłbyś się jeszcze czegoś od niego nauczyć"
Przy trzecim byku napisane wielkimi literami: "Ten byk pokrył w zeszłym roku 365 razy!!!"
żona łamie prawie łokieć na żebrach męża i mówi: "To jest codziennie! tu możesz się czegoś naprawdę nauczyć!!!"
Mąż patrzy na nią z ironicznym uśmieszkiem i mówi:
"Zapytaj się tego byka czy robił to zawsze z tą sama krową"

Opublikowano
16 minut temu, Cezar81 napisał:

Decyzja z którego była i czy w ogóle

18.1.2019