Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest tak by dostać zwrot na dzierżawę chcą kopię umowy na papierze i do tego oświadczenie ile ha jest w moim posiadaniu, a ile dzierżawy i te papiery dajesz razem z wnioskiem i fakturami. Co do podatku to na nakazie płatniczym jest właściciel tej działki, ale babka w gminie wie że ja to robię i opłacam to dopina ten nakaz do mojego i jak składam wniosek o zwrot akcyzy to odbieram te nakazy

Opublikowano

No właśnie ja miałem tyle szczęścia ze do mnie zadzwoniła ta osoba z agencji i mi to powiedziała, więcej szczęścia jest w tym że ona mieszak w tej miejscowości co sprzątam to pole i widzi mnie że to ja na nim pracuję

Opublikowano (edytowane)

Kilka lat wstecz moje pola uprawiał wujek. I na początku do zwrotu akcyzy nie żądali niczego oprócz faktur. Ale widać ludzie za bardzo kombinowali i pewnego roku wujek został grzecznie poproszony o umowę dzierżawy. Taka zwykła spisana na komputerze i odręcznie podpisana wystarczyła. Tyle, że u nas jednak zgoda była i z racji dzierżawy o zwrot się nie staraliśmy. Tylko wujek.

Później wujek się rozchorował (starszy człek) grunty wróciły do nas. Obecnie, z racji iż postępowanie spadkowe po przodkach jest dopiero przed nami, składamy oświadczenie z numerami działek, które posiadamy.

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

I u mnie decyzja. Panie i Panowie, jaki był prawidłowy sposób dodawania nowych zwierząt do już wysłanego wniosku? 8.05 wysłałem wniosek, 11.05 pojawił się nowy zwierzak, zgłosiłem go do IRZ i wysłałem nowy wniosek z kolejną sztuką na liście. A tu kiszka, odmowa płatności do tej sztuki. W instrukcji nie ma opisanej sytuacji dodania zwierzęcia po wysłaniu wniosku, jest o usuwaniu i zastępowaniu. I nigdzie nie jest napisane wprost, że po wysłaniu dodać już nie będzie można.

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
22 minuty temu, martin0000 napisał:

Powie mi ktoś czy dostanę dopłata ONW za 2018 rok i w jakiej wysokości, we wniosku podana powierzchnia to 83ha. i jak to będzie od 2019 z ONW?

Screenshot_20190121-185436.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, piotrp88 napisał:

I u mnie decyzja. Panie i Panowie, jaki był prawidłowy sposób dodawania nowych zwierząt do już wysłanego wniosku? 8.05 wysłałem wniosek, 11.05 pojawił się nowy zwierzak, zgłosiłem go do IRZ i wysłałem nowy wniosek z kolejną sztuką na liście. A tu kiszka, odmowa płatności do tej sztuki. W instrukcji nie ma opisanej sytuacji dodania zwierzęcia po wysłaniu wniosku, jest o usuwaniu i zastępowaniu. I nigdzie nie jest napisane wprost, że po wysłaniu dodać już nie będzie można.

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2015/P_WZSO/Kampania_2017/zalaczniki/Instrukcja_2017.pdf.

STRONA 2, NA SAMYM DOLE.

TU MASZ TREŚĆ INSTRUKCJI Z Z 2017 ROKU. JAK DORZE PAMIĘTAM JEST , RACZEJ BYŁA TAKA SAMA NA 2018 ROK:

Zmiany do wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich (z wyłączeniem płatności związanych do zwierząt). ZŁOŻYŁEŚ ZMIANĄ PEWNIE TĄ SZTUKĘ?
 JAKIE UZASADNIENIE FAKTYCZNE MASZ WPISANE W DECYZJI?
Opublikowano

Wybrałem nowy wniosek, w deklarowanych zwierzętach pobrałem listę z nową sztuką i wysłałem (jako zmianę). Czyli jednak nie można dokonywać zmian w liście zwierząt?

Uzasadnienie: "W żadnym wypadku pomocy lub wsparcia nie przyznaje się dla liczby zwierząt większej niż wskazana we wniosku o przyznanie pomocy lub wniosku o płatność. Zwierzę  o nr ident PL00... nie zostało zadeklarowane przez pana ... we wniosku o przyznanie płatności z dnia 8.05.2018 r."

Razem z tym zwierzakiem zrobiłem jeszcze jedną istotną zmianę - jedną działkę zmieniłem z ekologii na PRŚK. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, piotrp88 napisał:

Wybrałem nowy wniosek, w udeklarowanych zwierzętach pobrałem listę z nową sztuką i wysłałem (jako zmianę). Czyli jednak nie można dokonywać zmian w liście zwierząt?

Uzasadnienie: "W żadnym wypadku pomocy lub wsparcia nie przyznaje się dla liczby zwierząt większej niż wskazana we wniosku o przyznanie pomocy lub wniosku o płatność. Zwierzę  o nr ident PL00... nie zostało zadeklarowane 

A liczby szt nie przekroczyłeś?bo jak nie to pieniądze się należą za tą sztukę 

A Ta szt urodziła się u Ciebie?

Edytowane przez bobienko