Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytałem trochę to koniec z azotem w lutym. Nawożenie azotowe nawozami sztucznymi najwcześniej 1marca.

I należy prowadzić ewidencję zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem. Ale program nawożenia raczej dotyczy jak w linku powyżej. Więc raczej chcieli ewidencję nawożenia.

Opublikowano

Wiem jedno zaczęli że w życie weszło to całe OSN na całą Polskę i w związku z tym chcieli plan nawożenia azotem a nie ewidencję którą posiadam a której nie chcieli oglądać w przeciwieństwie do ewidencji wykonywanych zabiegów chemicznych bo to chcieli i czytali i nawet zdjęcia robili.

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

U mnie dzisiaj chodzili i próbki ziemi brali, też brak zaliczki 

Opublikowano

A to znowu z jakiego powodu?

11 minut temu, Damian1994rolnik napisał:

U mnie dzisiaj chodzili i próbki ziemi brali, też brak zaliczki 

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

A tego nie wiem właśnie bo mnie nie było, babcia dzwoniła, że Panowie ziemię do wiaderka brali heh 

Opublikowano

Może miastowi do doniczek?

Mają prawo pobierać bez wiedzy właściciela i bez podpisania papierów i w jakim celu mieliby to robić?

Stosowałeś może osady z oczyszczalni?

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Nie, nie stosowałem. Wątpię żeby miastowi chodzili po środku 4ha pola w dodatku na zbożu żeby ziemię pod kwiaty wziąść, żadnego tel też z agencji nie było więc nie wiem 

Opublikowano

Znowu poszperałem w necie i próbki są pobierane w prow 2014 - 20 w działaniach rolno środowiskowo klimatycznych.

Jesteś w tym pakiecie? 

Opublikowano

Ale jaja. Ja dostarczam wyniki próbek gleb do agencji sam. Za wszystko place sam. Taki wymóg. 

7 minut temu, Agrest napisał:

Znowu poszperałem w necie i próbki są pobierane w prow 2014 - 20 w działaniach rolno środowiskowo klimatycznych.

Jesteś w tym pakiecie? 

Ale wyniki dostarczasz sam. Sam płacisz koszty. O ile pamiętam termin był do 15 września przy rs. I raz chyba na 4 lata ????

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Agrest napisał:

Poczytałem trochę to koniec z azotem w lutym. Nawożenie azotowe nawozami sztucznymi najwcześniej 1marca.

I należy prowadzić ewidencję zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem. Ale program nawożenia raczej dotyczy jak w linku powyżej. Więc raczej chcieli ewidencję nawożenia.

http://www.arimr.gov.pl/kontrole-beneficjentow/program-ograniczajacy-stosowanie-azotanow.html

1. Rolnik ma obowiązek przechowywania umowy na podstawie której zbył nawozy do bezpośredniego rolniczego wykorzystania przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

2. Rolnik, który gospodaruje na powierzchni większej lub równej 10 ha użytków rolnych lub utrzymuje zwierzęta gospodarskie w liczbie większej lub równej 10 DJP według stanu średniorocznego:

• posiada plan nawożenia azotem albo obliczenia maksymalnych dawek azotu;
  • ma obowiązek prowadzenia ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem zawierającej informacje o:
    • dacie zastosowania nawozu,
    • rodzaju uprawy i powierzchni uprawy, na której został zastosowany nawóz,
    • rodzaju zastosowanego nawozu,
    • zastosowanej dawce nawozu,
    • terminie przyorania nawozu naturalnego, w przypadku zastosowania tego nawozu na terenie o dużym nachyleniu.

3. Rolnik, obowiązany do posiadania planu nawożenia azotem lub obliczeń maksymalnych dawek azotu jest obowiązany do ich przechowywania przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

4. Ewidencja powinna być prowadzona w postaci papierowej, w formie zapisów własnych, arkuszy, dzienników lub książki nawozowej, lub w postaci elektronicznej. Wzór ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem został określony w załączniku nr 10 do Programu.

5. Ewidencja powinna być przechowywana przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

6. Ewidencja powinna być przechowywana przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Wcześniej ktoś dobrze się pytał? Masz rs ? Jeżeli tak, zadam pytanie czy zleciles próbki gleb i dostarczyles do agencji ? 

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Tak jestem w rs a wyniki dawałem im w 2016

Opublikowano
25 minut temu, marko-kolo napisał:

http://www.arimr.gov.pl/kontrole-beneficjentow/program-ograniczajacy-stosowanie-azotanow.html

1. Rolnik ma obowiązek przechowywania umowy na podstawie której zbył nawozy do bezpośredniego rolniczego wykorzystania przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

2. Rolnik, który gospodaruje na powierzchni większej lub równej 10 ha użytków rolnych lub utrzymuje zwierzęta gospodarskie w liczbie większej lub równej 10 DJP według stanu średniorocznego:

• posiada plan nawożenia azotem albo obliczenia maksymalnych dawek azotu;
  • ma obowiązek prowadzenia ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem zawierającej informacje o:
    • dacie zastosowania nawozu,
    • rodzaju uprawy i powierzchni uprawy, na której został zastosowany nawóz,
    • rodzaju zastosowanego nawozu,
    • zastosowanej dawce nawozu,
    • terminie przyorania nawozu naturalnego, w przypadku zastosowania tego nawozu na terenie o dużym nachyleniu.

3. Rolnik, obowiązany do posiadania planu nawożenia azotem lub obliczeń maksymalnych dawek azotu jest obowiązany do ich przechowywania przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

4. Ewidencja powinna być prowadzona w postaci papierowej, w formie zapisów własnych, arkuszy, dzienników lub książki nawozowej, lub w postaci elektronicznej. Wzór ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem został określony w załączniku nr 10 do Programu.

5. Ewidencja powinna być przechowywana przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

6. Ewidencja powinna być przechowywana przez okres 3 lat od dnia zakończenia nawożenia wykonanego na podstawie posiadanego planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu.

To jak w końcu? W jednym artykule dwie rozbieżne informacje.

Opublikowano

"3. Obowiązek opracowania planu nawożenia azotem dotyczy również rolników którzy:

• posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 100 ha użytków rolnych,
  • uprawiają uprawy intensywne, których lista została określona w załączniku nr 7 do Programu, na gruntach ornych na powierzchni powyżej 50 ha,
  • utrzymują obsadę większą niż 60 DJP według stanu średniorocznego,"

To cytat z artykułu z Twojego linka, tylko kilka wierszy wyżej. To które jest ku... ważniejsze? Jest tu jakiś radca prawny?

Opublikowano

Koniec świata.

Rolnik ma obowiązek przechowywania umowy na podstawie której zbył nawozy do bezpośredniego rolniczego wykorzystania...

Czy te słowa zbył nawozy nie tyczą się zakupu np obornika, gnojowicy?

Opublikowano

No Panowie jak tam zaliczki? ONW? U mnie cisza - 33 ha. 

We wtorek pismo z powiatówki o nierozpatrzeniu sprawy w terminie odnośnie suszowego - decyzja do 30 listopada.

Czuję się wyróżniona ;)

Opublikowano

O! Ja też podlaskie. Suszowe jest już dawno...jeszcze nieprzepite. No,ale brak zaliczki i siłą rzeczy onw też. I weź tu przykozacz po całości w gieesie. No, a poza  tym to wielce niesprawiedliwe, że to same województwo, a jednym dają, innym nie dają:)