Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej żeby nie było strat bo mam wniosek zrobiony już na tip top tylko wysłać i jak bym miał teraz robić od początku to lekko bym się zdenerwował na ten ich bajzer z systemem. 
@adam131 nie tylko tobie się nie chce załadować niby jest się zalogowanym na koncie a nie przechodzi do wniosku tylko go ładuje i końca nie widać. 

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym pogadac o dopisywaniu cudzych działek . Ludzie chętnie dzierżawią , ale nawet nie pobierając dopłat nie życzą sobie żeby użytkownik wpisywał je do wniosku . W zeszłym roku jeden rolnik wpisał moją działkę bo myślał że ja nie staram się o dopłaty i strasznie zabulił , a ja mialem zmarnowany dzień na wizytę w agencji . Sam mam zgodę tylko jednej sąsiadki , ale muszę się z nią podzielic fifty fifty . Przeglądam sobie działki w okolicy i co widzę - Sodoma i Gomora , większośc działek ludzi którzy nie biorą dopłat , bo np nie mają hektara - nie jest wyłączona z  płatności , czyli ktoś na nie pobiera dopłaty mimo że faktycznie nie są użytkowane lub ja je wykaszam . Teraz w e-wniosku nie trzeba nawet znac  powierzchni dzialki ewidencyjnej żeby ja dopisac . Ludzie będą szalec , pobierając działki wyłączone . Idę o zakład że niektóre  będą powpisywane przez kilku rolników , będzie kabaret - 10 użytkowników a działka nieskoszona . W  instrukcji tłumaczono że e-wniosek będzie przeprowadzał kontrolę krzyżową już na etapie wypełniania wniosku , nawet w demo  była próbka " błąd w kontroli  krzyżowej" w ikonce "I" . Zrobiłem probę  i dopisałem do swoich działek , działkę kolegi który składał oświadczenie i system nic nie wykrył , pokazało " 0 błędów ". Jestem bardzo ciekawy czy komuś  zadziałała kontrola krzyżowa .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

ja mam podobnie, wczoraj sie zarejestrowałem po czym zalogowałem na swoje konto i coś tam napisalem, pare razy się wylogowałem i zalogowałem ponownie, wszystko szybko działało. Dzis próbuję od samego rana do tej pory,  zaloguję się na swoje konto i program stoi w miejscu n "kontynuuj"

Opublikowano

Słuchajcie - mam problem z jedną działką.

Po wpisaniu nazwy uprawy niżej jest pole "wnioskowane płatności"

Wszędzie z automatu mam JPO, a na tej działce jest że uprawa niezgłoszona. Po kliknieciu ukazuje się pole do wpisania rodzaju płatności, ale żadnego znaku z klawiatury nie przyjmuje po mimo, że wydaje się być aktywne.

Da radę to ogarnąć bez wizyty w BP?

I kolejna sprawa -na tej działce jest tylko wiśnia i agrest. Wybrać można jedną uprawę. Przecież nie ma sensy wyodrębniać osobno agrestu i wiśni bo dopłata ta sama i obie uprawy trwałe?

Opublikowano
9 godzin temu, łorawiok napisał:

Chciałbym pogadac o dopisywaniu cudzych działek . Ludzie chętnie dzierżawią , ale nawet nie pobierając dopłat nie życzą sobie żeby użytkownik wpisywał je do wniosku . W zeszłym roku jeden rolnik wpisał moją działkę bo myślał że ja nie staram się o dopłaty i strasznie zabulił , a ja mialem zmarnowany dzień na wizytę w agencji . Sam mam zgodę tylko jednej sąsiadki , ale muszę się z nią podzielic fifty fifty . Przeglądam sobie działki w okolicy i co widzę - Sodoma i Gomora , większośc działek ludzi którzy nie biorą dopłat , bo np nie mają hektara - nie jest wyłączona z  płatności , czyli ktoś na nie pobiera dopłaty mimo że faktycznie nie są użytkowane lub ja je wykaszam . Teraz w e-wniosku nie trzeba nawet znac  powierzchni dzialki ewidencyjnej żeby ja dopisac . Ludzie będą szalec , pobierając działki wyłączone . Idę o zakład że niektóre  będą powpisywane przez kilku rolników , będzie kabaret - 10 użytkowników a działka nieskoszona . W  instrukcji tłumaczono że e-wniosek będzie przeprowadzał kontrolę krzyżową już na etapie wypełniania wniosku , nawet w demo  była próbka " błąd w kontroli  krzyżowej" w ikonce "I" . Zrobiłem probę  i dopisałem do swoich działek , działkę kolegi który składał oświadczenie i system nic nie wykrył , pokazało " 0 błędów ". Jestem bardzo ciekawy czy komuś  zadziałała kontrola krzyżowa .

Też się tak właśnie zastanawiałem. Sam próbowałem dodać działki naokoło moich i udało się. Błędów brak, bo nikt ich jeszcze nie zgłosił przede mną. Podejrzewam, że to sąsiedzi będą mieli problem, bo działki będą już zgłoszone. Oczywiście nie jestem takim gnojem, tylko zrobiłem to na próbę. 

Wczoraj ojciec oglądał Jurgiela w TV to podobno świetnie wypowiadał się o systemie, o ASF tylko zapomniał wspomnieć o tym, że połowa nie dostała dopłat z 2017. 

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Agrest napisał:

Wszędzie z automatu mam JPO, a na tej działce jest że uprawa niezgłoszona. Po kliknieciu ukazuje się pole do wpisania rodzaju płatności, ale żadnego znaku z klawiatury nie przyjmuje po mimo, że wydaje się być aktywne.

I kolejna sprawa -na tej działce jest tylko wiśnia i agrest. Wybrać można jedną uprawę. Przecież nie ma sensy wyodrębniać osobno agrestu i wiśni bo dopłata ta sama i obie uprawy trwałe?

Najpierw  wpisz  uprawę  potem odznacz JPO  umnie to zadziałało jak dodawałem wczoraj działki  bez MKO  na które nikt wcześniej nie  brał dopłat

Ja wczoraj założyłem konto  wypełniłem 90% wniosku i zapisałem.  Dzisiaj się  zalogowałem i wszystko działa jak wczoraj.  więc może wasze   problemy z wczytywanie to  wina waszego netu  albo  komputerów

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

U mnie dalej nic, zgłosiłam im błąd i cisza, spytali tylko jaka wersja przeglądarki :/ Próbowałam z trzech przeglądarek Chrome,firefox,edge. Zainstalowałam i dodałam do przeglądarki  adobe  acrobat, nie pomogło Na żadnej nie działa. Korzystał ktoś z wyboru doradcy? Jakbym wybrała jakiegoś doradcę to  oni mogą wypełnić za nas wniosek? 

btw. A wniosek demo u mnie dobrze śmiga, więc raczej to nie wina mojego kompa czy netu 

Edytowane przez Karolina94
Opublikowano
12 minut temu, Karolina94 napisał:

U mnie dalej nic, zgłosiłam im błąd i cisza, spytali tylko jaka wersja przeglądarki :/ Próbowałam z trzech przeglądarek Chrome,firefox,edge. Zainstalowałam i dodałam do przeglądarki  adobe  acrobat, nie pomogło Na żadnej nie działa. Korzystał ktoś z wyboru doradcy? Jakbym wybrała jakiegoś doradcę to  oni mogą wypełnić za nas wniosek? 

btw. A wniosek demo u mnie dobrze śmiga, więc raczej to nie wina mojego kompa czy netu 

Mam podobnie , demo działa , wniosek spersonalizowany nie . W czwartek pracowałem na nim , ale wieczorem już się nie wczytał (  o dopłaty składam od kiedy "dają ".)

Opublikowano

U mnie właśnie też do wczoraj było wszystko okej. Wniosek już cały zrobiony zapisałem w wersji roboczej bo jeszcze do końca nie byłem pewny wszystkiego. I gdy teraz zaloguję się na konto i chcę wejść własnie w tą wersję roboczą wniosku to ciągle tylko jest,,ładowanie danych wniosku''.

Opublikowano

U mnie jest dokładnie to samo co u kolegi wyżej już drugi dzień tak mam. Pierwszego dnia zrobiłem cały wniosek, zapisałem a teraz nie chce załadować danych wniosku. Chociaż nowy śmiga bez problemu bo już kilka robiłem a robocze nie chcą się załadować. Chyba coś jest winien system bo nie możliwe żeby nowy chodził a roboczy tylko się ładował. 

Opublikowano
11 godzin temu, subiektywny napisał:

ja mam podobnie, wczoraj sie zarejestrowałem po czym zalogowałem na swoje konto i coś tam napisalem, pare razy się wylogowałem i zalogowałem ponownie, wszystko szybko działało. Dzis próbuję od samego rana do tej pory,  zaloguję się na swoje konto i program stoi w miejscu n "kontynuuj"

Potwierdzam.... mam to samo...

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Też się tak właśnie zastanawiałem. Sam próbowałem dodać działki naokoło moich i udało się. Błędów brak, bo nikt ich jeszcze nie zgłosił przede mną. Podejrzewam, że to sąsiedzi będą mieli problem, bo działki będą już zgłoszone. Oczywiście nie jestem takim gnojem, tylko zrobiłem to na próbę. 

Wczoraj ojciec oglądał Jurgiela w TV to podobno świetnie wypowiadał się o systemie, o ASF tylko zapomniał wspomnieć o tym, że połowa nie dostała dopłat z 2017. 

przecież to normalne że sąsiadów działki możesz podać we wniosku , bo na przykład jak by ci dali na umowę ustną w dzierżawie ,wszystko powychodzi jak będą weryfikować i będą dwa zgłoszenia na jedną działkę , i wtedy ten co sobie bezprawnie działkę podał będzie miał przez kilka lat mniejsze dopłaty, (ja jak dostawałem takie pola od sąsiadów na gębę , to nie musiałem nigdzie tego zgłaszać np do arimr , po prostu dodawałem te działki do wniosku i wsio) bo jak wiadomo dopłaty są dla tego kto uprawia,  w praktyce w sumie słyszało się że uprawiali nie swoje pola robili dokumentacje fofo że to oni zasiali  i podawali do dopłat, ale to takie piractwo, i chyba już jest paragraf na to

na dworze śniegu, chciałem wykorzystać i zrobić wniosek a tu kolejny dzień ładuje się i nic, przyjdzie wiosna prac polowych od hu,,, to wtedy pewnie się otworzy, wpienia mnie to , papierowy już bym zrobił i spokój, mogli poczekać jeszcze z rok lub stopniowo, to jest chore nie przewidzieć że to nie będzie chodzić, przecież mamy termin na wysłanie , no chore to wszystko na maksa, i to nie może być wina neta czy naszych kompów bo w pierwszy dzień wszystkim śmigało, po wylogowaniu już ponownie nie idzie 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, marekfarmer napisał:

Najpierw  wpisz  uprawę  potem odznacz JPO  umnie to zadziałało jak dodawałem wczoraj działki  bez MKO  na które nikt wcześniej nie  brał dopłat

Ja wczoraj założyłem konto  wypełniłem 90% wniosku i zapisałem.  Dzisiaj się  zalogowałem i wszystko działa jak wczoraj.  więc może wasze   problemy z wczytywanie to  wina waszego netu  albo  komputerów

Tą działkę mam od zawsze. Nie ma możliwości odznaczenia JPO.

Wygląda na to że źle coś wprowadzili 

Edytowane przez Agrest
JPO zamiast PKO (piep..ony edytor w telefonie.
Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Agrest napisał:

Jeśli wszędzie masz JPO , to pewnie należysz do systemu dla małych gospodarstw , więc to że inną uprawę wpiszesz niż masz , nie ma żadnego znaczenia . 

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Gdybym miał kwadracik JPO jak na każdej innej działce po wyborze rośliny to bym tak zrobił.

Już doszedłem o co chodzi -  przy wyborze jakiejkolwiek rośliny automatycznie pojawia się ikona JPO, nie ważne czy agrest, arbuz czy pszenica. Problem pojawia się gdy wybierze się "Wiśnia". Ten problem nie istnieje już dla "wiśnia pospolita"  więc tą ikonkę odhaczę i po kłopocie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Co to może być że jak chcę utworzyć nowe konto w tej aplikacji to po wpisaniu tych wszystkich potrzebnych danych tzn. numer producenta, ostatnie cyfry konta, przelana kwota i email a także na dole zaznaczam trzy okienka o regulaminie to nigdzie nie ma pola rejestruj aby móc przejść dalej po prostu po wpisaniu danych nic nie mogę dalej zrobić nawet żeby wcisnąć jakiś przycisk żeby zaczęło coś ładować??? przeglądarka to opera.

Opublikowano
40 minut temu, Pawel29 napisał:

Co to może być że jak chcę utworzyć nowe konto w tej aplikacji to po wpisaniu tych wszystkich potrzebnych danych tzn. numer producenta, ostatnie cyfry konta, przelana kwota i email a także na dole zaznaczam trzy okienka o regulaminie to nigdzie nie ma pola rejestruj aby móc przejść dalej po prostu po wpisaniu danych nic nie mogę dalej zrobić nawet żeby wcisnąć jakiś przycisk żeby zaczęło coś ładować??? przeglądarka to opera.

wciśnij  ctrl i kółkiem myszki do siebie i się oddali i wszystko będzie ,też tak miałam :D

Opublikowano

Ja już obcykałem dwa wnioski i jakoś śmiga, raz był problem ale po wyczyszczeniu danych przegladarki wszystko jakoś działa, mam tylko mały kłopot mianowicie muszę dodać fragment działki na ktory wczesniej nie był y pobierane doplaty (taki szary z ukosnymi liniami) po wyrysowaniu na tym obszarze upraw wyskakuje komunikat o błednej lokalizacji i są cztery opcje wyboru i zapewne należy wybrac ostatnią opcje DODAJ ROZBIEŻNOŚCI tylko co wpisać w opisie? Wystarczy wpisac ze cała   działka jest uzytkowana rolniczo czy co? 

Opublikowano

Zalogować to i ja się zaloguję ale nie mogę wejść w zakładkę robocze bo ciągle się ładuje i nie widać końca a nowe wnioski idą bez problemu. Teraz żałuję że robiłem kopię roboczą trzeba było robić wszystko i od razu wysyłać to by nie było tak głupich problemów. Oj nie dopracowany ten system wcale jak już na samym początku takie problemy to w maju będą cuda wianki jak wszyscy na raz ruszą z wypełnianiem.