Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ahten jak takiej ceny niebedzie to spodka Cie straszliwa kara........... zetorek odda Ci swoja teściową:D

Opublikowano

No nie przesadzajmy ... , aż tak bezlitosny nie jestem -_-.

Opublikowano

Uff dzieki zetorki. Inaczej trzeba by bylo sie juz ewakuowac:D

A na serio widze co sie dzieje w chinach (zmniejsza sie impirt wieporzwiny), oraz rosja, ciagle zwiekszaja produkcje tucznikow.

Aktualnie w Polsce tez nie ciekawiie przez duze spadki cen tucznikow, oraz asf ludzie boja sie wstawiac prosieta widzac cene 3.6-4 zl. dflatego niemiec i dunczyk dadza troche wyzsza cene, na gieldach, zeby uplynnic prosieta, a pozniej znowu cena poleci w dol. Ale to tylko moje dywagacje.

Opublikowano

2) w § 2 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie: „1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;”.

ten punkt w rozporządzeniu można interpretować jak się chce ,, oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;” przecież wszystko mogło być skażone słoma zboże na polu,drewno na opał, deski z tartaku itp...  furtka do nie wypłacenia jakiegokolwiek odszkodowania 

Opublikowano

Na spotkaniu z Cargilla też mówili o tym że to sztuczne pompowanie ceny by Duńczyk zszedł. Z resztą ostatnio podnieśli cenę o 2euro. Taka ciekawostka, ostatnio do ojca dzwonili z Agroloku i proponowali wstawienie swin na nakładczy z gwarancją 50zl od sztuki. Szkoda że nie poprosił o umowę. Ciekawe czy by przesłali. Lokalna mała ubojnia 4.6netto.

Opublikowano
5 godzin temu, kopin napisał:

I co,jednak rekompensaty mają być w całej Polsce,i po diabła się było mądrować ?

Czy będzie to działało to inna sprawa,ale jest rozporządzenie 

Nie wiem gdzie mieszkasz ,ale kto żyje z 50szt rocznie przecież w naszym województwie praktycznie to będzie martwy przepis,bezrobotni i renciści więcej sprzedają na naszym terenie w ciągu kwartału,z tym odszkodowaniem to są kpiny z producentów,jakikolwiek sens miałoby objecie tym przepisem  stad do 300szt.ponieważ następny rządowy program pomocy obejmuje gospodarstwa liczące powyżej 300szt rocznej produkcji[kujawsko-pomorskie ]

Opublikowano

A kto tu mówił o tym że dostaną tylko ci co żyją wyłacznie z utrzymania 50 szt?

pewno na tyle mają kasę i dlatego jest 50,a myślisz że jak by było 300,to ten co ma hotelówkę  małą np 500, nie stwierdzi że czemu do 300 a nie do 500?

on by wolał brać kase za darmo i nic nie robic,i tak nie ma cyklu zamkniętego  więc ma głęboko,;-)

na tyle mają kasę  i jeśli im się uda to np liczba gospodarstw do kontroli i problemów z tym związanych zmniejszy sie dosyć mocno,przecież wiadomo że nie chodzi o danie wypłaty rolnikowi za siedzenie na d*pie

Opublikowano

Panowie ale kto utrzymuje się z hodowli 50szt, ten przepis to ukłon w stronę rolników którzy mieli łączoną hodowle np. z opasami . A kto dorabiał hodowlą świniaka ale utrzymywał się z etatu  to i tak to będzie robił , bo w większości każdy jest przystosowany do bioasekuracji

Opublikowano
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

O jakim odszkodowaniu Ty śnisz ?

ta zaraza i tak przyjdzie jeśli dzików nie wybiją a jeśli u kogoś w gospodarstwie się pojawi i wybiją mu wszystkie świnie a zobaczą coś na podwórku co mogło przywlec chorobę to mu za ubite nie zapłacą 

Opublikowano (edytowane)

Za ubite zapłacą . Ale jak np znajdą w pobliżu dzika , to czerwona strefa i Twój kłopot że masz świnie , a nikt ich nie chce kupić . Z czerwonej strefy tylko w konserwy .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Z tym że nie co łaska , a już mają cennik mandatów .^_^

U nas dwie grupy weterynarzy chyba ze trzy gminy obskoczyli gdzieś w miesiąc . Kontrole idą duuuuużo sprawniej niż likwidacja dzików .

Opublikowano
13 godzin temu, szczypka napisał:

2) w § 2 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie: „1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;”.

ten punkt w rozporządzeniu można interpretować jak się chce ,, oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;” przecież wszystko mogło być skażone słoma zboże na polu,drewno na opał, deski z tartaku itp...  furtka do nie wypłacenia jakiegokolwiek odszkodowania 

To jużnawet mięsa w sklepie nie kupisz:D

Opublikowano (edytowane)

Przy pobieraniu krwi na A. łapiecie i trzymacie sami lochy?? W tamtym roku była ekipa sprawna jak z innych lat  i  wszystko sami robili.

Aktualnie BĘDZIEMY łapać na sznurek  (powiedziałem że nie mam poskromu :) ) oni nie posiadają takich narzędzi.

Będziemy czyi ja mam to robić.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

wet który pobiera krew dostał na to kasę,jak chce więcej dla siebie to nie zatrudnia pomocnika tylko głupich chłopków zatrudnia zeby mu swinie złapali i trzymali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v