Polecane posty

Gość   
Gość

Taa , jeszcze może i krew im pobrać samemu .:ph34r:

Nowy81    73

Niby będą we dwóch ale z jego gadki wynikało, że ja mam to robić. Ciemno to widzę on jamnika się boi zaszczepić...

Mówił że coś się pozmieniało i teraz on musi. Dostał taki przydział.

Edytowano przez Nowy81

kopin    3820

Jego problem jak taki wet. 

Ty świnie udostępniasz do badan,a jaki d*pa wołowa nie umie pobrać to nie dostanie kasy

Gość   
Gość

A to sposób na poprawę opłacalności produkcji na terenach asf http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/jagiellowicz-rolnicy-nie-powinni-rezygnowac-z-tuczu-trzody,76637.html

kopin    3820

taaaa,zobaczysz jak świnia niebo

tak jak u nas te rekompensaty za ptasią grypę

motorader18    94
2 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Ile sztuk? Bajki opowiadasz czy naprawdę tyle płacą?

Cały zestaw ładowany w trzech miejscach 

kopin    3820
Przed chwilą, szczypka napisał:

a rolnikowi 36 groszy za sztukę na dzień 

a kumacie jak właściwie będzie to liczone?

Gość   
Gość

36 groszy nadzień x 365 dni x (max) 50 sztuk tucznika 

kopin    3820

to to wiem ,ale te 50 szt to stan średnioroczny czy jak

kiko80    26
2 godziny temu, Nowy81 napisał:

Przy pobieraniu krwi na A. łapiecie i trzymacie sami lochy?? W tamtym roku była ekipa sprawna jak z innych lat  i  wszystko sami robili.

Aktualnie BĘDZIEMY łapać na sznurek  (powiedziałem że nie mam poskromu :) ) oni nie posiadają takich narzędzi.

Będziemy czyi ja mam to robić.

Z tego co wiem to poskrom dostaja ewentualnie kase na to jak i na kolczykownice.Powinien miec pomocnika ale jak to bywa jest sam jak gra w h ... to niech sam sie meczy.

• Like 1

Gość   
Gość
5 minut temu, kopin napisał:

to to wiem ,ale te 50 szt to stan średnioroczny czy jak

ilość sprzedanych tuczników w 2017 roku lecz nie więcej jak 50 sztuk 

kopin    3820

to na mój rozum tak nie może być bo po chu... by było to 36 gr za dzień do szt,było by po prostu 131 zł x ilość do 50 szt

adamn999    279
6 godzin temu, kopin napisał:

jaki region bo ja z południowego cypla?

pośrednik czy lokalna masarnia?

Centralna wlkp Posrednik zbierał do pełnego auta i miały jechać do ubojni w okolice kalisza

• Thanks 1

tomek321455    9

Co wy wypisujecie ze praktycznie każdy jest przygotowany na bioasekuracje.  Każde gospodarstwo ma taką chlewnej czy tuczarnie ze kot czy pies do niej nie wejdzie lub pasza jest odizolowana od wrobli myszy kotów i psów a co sciołką każdy z was na słomę w zamkniętym pomieszczeniu bez dostępu zwierząt domowych w maty dezynfekujace?  A ubrania ochronne w chlewni są używane wątpię że ten co trzyma nawet powyżej 50 sztuk po garażach i innych pomieszczeniach spełnia wymogi bioasekuracje i czy kiedykolwiek je spełni

• Haha 1

Szymi40    1451
30 minut temu, kopin napisał:

to na mój rozum tak nie może być bo po chu... by było to 36 gr za dzień do szt,było by po prostu 131 zł x ilość do 50 szt

Np.  urodziły  ci się  lub kupiłeś  w  maju  a sprzedałeś  w  listopadzie, to wtedy  liczysz  dni  ile  były zarejestrowane  u Ciebie  x  36 gr.    Chyba  że miałeś  w 2017 cały  rok u siebie [ lochy np.   ]  wtedy liczysz  x365  .

tomek321455    9

Z racji zawodu jaki wykonuje jeżdżę trochę po wschodniej i południowej Wielkopolsce i powiem szczerze nigdzie nie widziałem mat dezynfekujace chlewni w gospodarstwach utrzymujących świnie a ile gospodarstw jest nie ogrodzony stogi.  ze słoma na polu lub nie ogrodzone.  Myślę że połowa tych chodzili zniknie lub nawet większą ilość.  Pytanie czy po tych kilku latach przerwy w chodowli jak będzie się chciało zacząć na nowo to tez te wymogi będzie trzeba spełnić jeśli choroby juz nie będzie

Gość   
Gość
22 minuty temu, tomek321455 napisał:

Co wy wypisujecie ze praktycznie każdy jest przygotowany na bioasekuracje.  Każde gospodarstwo ma taką chlewnej czy tuczarnie ze kot czy pies do niej nie wejdzie lub pasza jest odizolowana od wrobli myszy kotów i psów a co sciołką każdy z was na słomę w zamkniętym pomieszczeniu bez dostępu zwierząt domowych w maty dezynfekujace?  A ubrania ochronne w chlewni są używane wątpię że ten co trzyma nawet powyżej 50 sztuk po garażach i innych pomieszczeniach spełnia wymogi bioasekuracje i czy kiedykolwiek je spełni

w tym momencie wszystko zależy od weta który przyjdzie na kontrole jeden stwierdzi że stug słomy przykryty folią jest odizolowany a inny ze  nie. paszarnia tak samo ja wiem że moja stodoła nie spełni wymogów dziś sprzątałem ostatni wolny garaż i tam "paszarnie" przenoszę   chlewnie akurat mam "szczelną"  ale i tak pewnie nie spełni wymogów bo tam nie mam gdzie się przebrać chyba że coś dostawie  teraz żałuję że skorzystałem z młodego rolnika 

Y635    37

W mojej okolicy to prawie żadne gospodarstwo nie spełni tych wymogów i ja tak samo nikt nie jest ogrodzony koty psy biegają pa chlewniach byki i trzoda są w jednym budynku o matach to już nie wspomnę i prawie każdy rocznie dostawia od 200-500sztuk rocznie. Wykończą tych rolników co mają cykl zamknięty aby Niemcy i Duńczyki się dorabiali na głupim polskim chłopie co dostanie za tucznika 50zl i  zadowolony,a wiadomo ze sienie z takich rodzinnych gospodarstw sa najlepszej jakości.

kopin    3820
22 minuty temu, tomek321455 napisał:

Z racji zawodu jaki wykonuje jeżdżę trochę po wschodniej i południowej Wielkopolsce i powiem szczerze nigdzie nie widziałem mat dezynfekujace chlewni w gospodarstwach utrzymujących świnie a ile gospodarstw jest nie ogrodzony stogi.  ze słoma na polu lub nie ogrodzone.  Myślę że połowa tych chodzili zniknie lub nawet większą ilość.  Pytanie czy po tych kilku latach przerwy w chodowli jak będzie się chciało zacząć na nowo to tez te wymogi będzie trzeba spełnić jeśli choroby juz nie będzie

jak ktoś odejdzie od świń na 3 lata ,to zacznie robić coś innego bądz do pracy pójdzie  i do świń już nie wróci

tomek321455    9
24 minuty temu, kopin napisał:

jak ktoś odejdzie od świń na 3 lata ,to zacznie robić coś innego bądz do pracy pójdzie  i do świń już nie wróci

Całkiem prawdopodobne ale weźmy moja sytuacje odstawiam rocznie około 200 sztuk bioasekuracji nie spełnię na 100% wiec pauza na min 3 lata nie powiem chciałbym wrócić do tuczenia bo to zawsze dodatkowa kasa dla mnie na wakacje narty coś do domu kupić ratę za auto nowe zapłacić także te świnie nie takie tragiczne w moim przypadku ale jakbym musiał wydać kilkanaście tysięcy na bioasekuracje to dziękuję a na opisy nie mam tyle ha ani czasu żeby je obiegac. 

• Like 1

Gość tyran3   
Gość tyran3

Koledzy czym wy sie przejmujecie  to jest POLSKA raz cie sprawdzom( jak z zaleceniami to dwa) a potem w h*ja beda lecieć  tak jak z ptasia grypom ( jakoś kurników pozamykanych nie widziałem) ewentualnie dasz w łapę weterynarzowi i tyle.

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj