Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Duże też . Wystarczy stary dywan rozpostarty na folii .

5 minut temu, szymekrolnik89 napisał:

bynajmniej na matach zarobia od wczoraj mialem juz 10 telefonow od przedstawicieli o maty. A znajomy weterynarz mówił ze samemu mozna zrobic mate mowie o tych malych tzw na obówie 

Opublikowano

Spotkałem się z opinią że cena podskoczyła z okazji zbliżającego się chińskiego nowego roku i znowu zaczęli brać z Niemiec każdą ilość tucznika i nasi nie mają skąd sciągac

Opublikowano
7 minut temu, LukaszBRO napisał:

maty ja zrobiłem z tej pianki z łóżka starego pogadałem z gostkiem z sortowni i mi naszykował za flachę mam na 2 gospodarstwa i jeszcze zostało:)

a Ty wiesz kto na tym leżał?

Zebyś sobie w gównie czegoś sam nie przywlókł ;-)

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, szymekrolnik89 napisał:

bynajmniej na matach zarobia od wczoraj mialem juz 10 telefonow od przedstawicieli o maty. A znajomy weterynarz mówił ze samemu mozna zrobic mate mowie o tych malych tzw na obówie 

Folia, trociny i stary dywan, nawet kupna się chowa, ja tak miałem to weterynarz mówił pierwsza liga.

Opublikowano
1 godzinę temu, the1mati1 napisał:

Pewnie domyślasz się gdzie sprzedałem :)  Pan L. Wilkucice

Pan B  na skupie był ,do jakiej wagi teraz biora,Jakie terminy maja pytales.

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

70 już znalezli ale wsystko zdrowe myślicie że kiedyś dziki nie padały ? tylko nikt nie mówił o tym

Staszek  ze starosci padają a nie  jakis ASF A TU odrazu rozgłaszaja

51 minut temu, LukaszBRO napisał:

maty ja zrobiłem z tej pianki z łóżka starego pogadałem z gostkiem z sortowni i mi naszykował za flachę mam na 2 gospodarstwa i jeszcze zostało:)

niezly pomysł  mam ta gabke tez na cos sie przyda

44 minuty temu, kopin napisał:

a Ty wiesz kto na tym leżał?

Zebyś sobie w gównie czegoś sam nie przywlókł ;-)

ta zaraz przywlecze

Opublikowano

koledzy to teraz  budujmy nowe chlewnie bo zacznie spływać na nas deszcz pieniedzy:D

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

koledzy to teraz  budujmy nowe chlewnie bo zacznie spływać na nas deszcz pieniedzy:D

nabór na modernizacje bedzie to kazdy cicho siedzi nawet cena trzody wrazenia na nikim nie robi

Opublikowano
35 minut temu, kiko80 napisał:

nabór na modernizacje bedzie to kazdy cicho siedzi nawet cena trzody wrazenia na nikim nie robi

nabór to teraz jest do tych spółek i molochów bo wiekszość rolników spłaca kredyty z poprzedniego naboru i kolejne inwestycje i kredyty przy cenie 3,5 raczej nie sa mozliwe. W kazdym razie ja napewno składać niebede tym bardziej ze to sa zobowiazania na 5 lat i potem opłaca to sie czy nie to musisz chować

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, tyran3 napisał:

nabór to teraz jest do tych spółek i molochów bo wiekszość rolników spłaca kredyty z poprzedniego naboru i kolejne inwestycje i kredyty przy cenie 3,5 raczej nie sa mozliwe. W kazdym razie ja napewno składać niebede tym bardziej ze to sa zobowiazania na 5 lat i potem opłaca to sie czy nie to musisz chować

oj kolego nie wiesz ilu bedzie chetnych,byłem na takim spotkaniu informacyjnym dzisiaj to mi sie wierzyc nie chce ilu zainteresowanych,tylko kazdy mowi ze nie wie co bedzie za rok .Dobre sa inwestycje w bydło kto trzyma.a najbardziej płakali ci co w starym nabrali maszyn a teraz nie moga tych samych

Edytowane przez kiko80
Opublikowano
36 minut temu, kopin napisał:

we wszystkich programach na spotkaniach chętnych jest dużo-BO KASĘ DAWAJĄ-ale wnioski to już sklada dużo mniej

wiesz to jest natura polaka ze jak szłyszy promocja, rabat, dotacja to małpiego rozumu dostaje i kazdom gupote łyknie. jak to np. ze unia unowoczesniła wieś pamietam jak w2003 r. był program SAPARD i ciagnik 120KM kosztował niecałe 100 tys zł a teraz po 15 latach ten sam ciagnik kosztuje 250 tys zł.  ale ludzie kupuja jakoszaleli bo unia połowe daje, i zadłuzaja sie na potege a ciagnik kosztuje  ich realnie dalej i tak 120 tys zł czyli unia daje tyle dotacji ile zachodnie koncerny podniosły ceny  tych maszyn. ale polski chłop szłyszy ciagnik za połowe ceny wiec dalej jazda do dilera.

Opublikowano

Bo ważne by był ruch w interesie , a banki i koncerny zarabiały na polskim chłopie .

Opublikowano
słuchajcie a jak to w końcu będzie z tym płotem, trzeba będzie mieć ogrodzone czy nie trzeba. ja mam ogrodzone ale tylko z tyłu płotem że sztachet, czyli drzewo, ale np podmurowki nie ma czy tam płyty betonowej wkopanej. nie wiecie jak to będzie??
Opublikowano (edytowane)

Jak będzie to nie wiem , ale do tej pory wystarczyło zwykłe ogrodzenie o ile nie hodujesz po za chlewnią .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
9 minut temu, turtojs napisał:

słuchajcie a jak to w końcu będzie z tym płotem, trzeba będzie mieć ogrodzone czy nie trzeba. ja mam ogrodzone ale tylko z tyłu płotem że sztachet, czyli drzewo, ale np podmurowki nie ma czy tam płyty betonowej wkopanej. nie wiecie jak to będzie??

jak to dokładnie bedzie to niewiadomo bo cały czas dyskutują alew starym rozporzadzeniu było było ze jezeli rolnik choduje swinie w wolnym wybiegu( pod wiata , albo w patyku pod chmórką) musi miec posesje ogrodzona płotem 1, 5 m z podórówką albo scianą budynku. Wiec sciana budynku w starym rozporzadzeniu ma funkcje płotu. oczywiscie w innych paragrafach jest ze posesja i budynki musza byc tak zabezpieczone aby do wnetrza budynków niedostawały sie zwierzeta obce czyli nie tylko dziki, jelenie itd, ale i koty, psy i, wróble. wiec dzwi musisz miec zamkniete a na oknach załorzysz moskitiere

Opublikowano
Jak masz ściólkę to słomę trzeba będzie zabezpieczyć w stogu przed dostępem zwierząt maty nie na wiazdach tylko na wejściu do chlewni rejestr pojazdów wjazd wyjazd z podwórka oddzielnie bydło od świń musi być mur A tak to bez zmian. U nas od dawna 3% walą
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v