Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2018

Rolnik1973

Rekomendowane odpowiedzi

ogólne pierdoły i umieścić matę dezynfkcyjną na wjeździe oraz zrobić podmurówkę siatki ogrodzeniowej 

i jak mi o tym powiedział to zgłupiałem. wczoraj szukałem rozporządzeń i nic nie znalazłem to nie wiem na jakiej podstawie te zalecenia chyba że sobie ze mnie jaja robił ale to kiepski żart 

1 godzinę temu, szczypka napisał:

ogólne pierdoły i umieścić matę dezynfkcyjną na wjeździe oraz zrobić podmurówkę siatki ogrodzeniowej 

i jak mi o tym powiedział to zgłupiałem. wczoraj szukałem rozporządzeń i nic nie znalazłem to nie wiem na jakiej podstawie te zalecenia chyba że sobie ze mnie jaja robił ale to kiepski żart 

cos jest na rzeczy bo  wet jak brałem swiadectwo mowił o grodzeniu gospodarstwa w koło bo inaczej twierdził ze nie wydadza swiadectwa na sprzedaz swin.tylko pytam niech odgornie zrobią zalecenia dla wszystkich a nie takie gdybanie co gdzie i jak.Koledzy a jak jest z wyplata tych 15 tys za wygaszenie produkcj swin to 15 kola to na rok czy na 5 bo jak na 5 lat to oni chyba liczyc nie umią .

koledzy ja zacytuje ferdka kiepskiego"" z babką sie na rozum pozamienialicie??"" będziecie mieli obowiazki ale nie kase kase to  dawali jak pare powiatów na wszchodzie było w bioasekuracji  95% tamtejszych gospodarstw  miało ponizej 100 swiń sprzedanych rocznie  a u nas w wielkopolsce to 100 swini którzy co 2 tygodnie sprzedaja jakby za kazdego tucznika dawali nawet 10 zł to by budżet sie rozpadł. Dostaniesz obowiazek który zrealizujesz z zysków z hodowli w końcu co wy robicie z ta fortuna za sprzedane swinie po 3,5:D 

Na dzień dzisiejszy przysługuje odszkodowanie przez 3 lata {max 50 szt rocznie x 70zł x 3lata= 10,5 tyś} ale tylko w strefach ASF, więc powyższa dyskusja trochę bezsensu na temat odszkodowań w pozostałej części Polski,mają coś zmienić ale mało prawdopodobne żeby na odszkodowania załapali się ludzie z produkcją pow 100szt rocznie

50 minut temu, tyran3 napisał:

koledzy ja zacytuje ferdka kiepskiego"" z babką sie na rozum pozamienialicie??"" będziecie mieli obowiazki ale nie kase kase to  dawali jak pare powiatów na wszchodzie było w bioasekuracji  95% tamtejszych gospodarstw  miało ponizej 100 swiń sprzedanych rocznie  a u nas w wielkopolsce to 100 swini którzy co 2 tygodnie sprzedaja jakby za kazdego tucznika dawali nawet 10 zł to by budżet sie rozpadł. Dostaniesz obowiazek który zrealizujesz z zysków z hodowli w końcu co wy robicie z ta fortuna za sprzedane swinie po 3,5:D 

Wiceminister gadał że odszkodowania tylko do 50 szt,nawet jak byś miał więcej a chciał zrezygnować to i tak do 50 szt tylko,

a z 2 strony próżna gadka jak nie ma rozporządzeń 

1 godzinę temu, tyran3 napisał:

tyran skoro mowisz ze 3,5 dostaja to pochwal sie po ile ty dostajesz.Jaki masz zysk bo jak narazie to szału nie ma w masowej czy  małej chodowli.Nawet na Włochy jak ktos sprzeda

• Like 1

39 minut temu, kiko80 napisał:

tyran skoro mowisz ze 3,5 dostaja to pochwal sie po ile ty dostajesz.Jaki masz zysk bo jak narazie to szału nie ma w masowej czy  małej chodowli.Nawet na Włochy jak ktos sprzeda

kiko ale to by sarkazm!!! ja tez tyle lub  podobnie dostaje. Po prostu minister po co ma dawać komukolwiek jakies odszkodowania skoro u rydzyka mówił ze dobrobyt w rolnictwie to zasuga PIS i skoro wszyscy dostaja  fure pieniedzy za kg tucznika to odszkodowanie im na co potrzebne??)))))) To był smiech przez łzy a nie wysmiewanie kogokolwiek

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Czyli co ? Należy teraz "mordować" resztę ? Niech się wezmą w końcu za te dziki !

Oni  nie  bedą ani dzików wybijać ani dawać odszkodowań po prostu nakarzą okreslone rzeczy i tyle a ty będziesz robił  to na swój koszt. śmieszą mnie te gdybania jakie bedą odszkodowania jak wprowadza bioasekuracje w całym kraju bo nie  bedzie nic, do tej pory bioasekuracja była w paru powiatach w obszarze gdzie produkcja trzody praktycznie nie istnieje więc jakieś pieniądze dali. Jak bedzie w całym kraju to bedzie po równo nic nikt nie dostanie!!!!!

45 minut temu, tyran3 napisał:

Oni  nie  bedą ani dzików wybijać ani dawać odszkodowań po prostu nakarzą okreslone rzeczy i tyle a ty będziesz robił  to na swój koszt. śmieszą mnie te gdybania jakie bedą odszkodowania jak wprowadza bioasekuracje w całym kraju bo nie  bedzie nic, do tej pory bioasekuracja była w paru powiatach w obszarze gdzie produkcja trzody praktycznie nie istnieje więc jakieś pieniądze dali. Jak bedzie w całym kraju to bedzie po równo nic nikt nie dostanie!!!!!

Obawiam się że kolega ma rację:(

Byłem na spotkaniu z weterynarią, myśliwymi, dyrektorem oddziału arimr i tam dowieziałem się, że te odszkodowania do 50 sztuk o których piszecie są limitowane, tzn. w skali kraju (Polska) limit wynosi 10000 (dziesięć tysięcy) prosiaków i trochę ponad 170000 (sto siedemdziesiąt) tysięcy tuczników. czyli praktycznie nikt nie zobaczy tych pieniędzy gdyby asf pojawił się na większym obszarze.

• Haha 1

2 minuty temu, 90210grzesiu napisał:

Byłem na spotkaniu z weterynarią, myśliwymi, dyrektorem oddziału arimr i tam dowieziałem się, że te odszkodowania do 50 sztuk o których piszecie są limitowane, tzn. w skali kraju (Polska) limit wynosi 10000 (dziesięć tysięcy) prosiaków i trochę ponad 170000 (sto siedemdziesiąt) tysięcy tuczników. czyli praktycznie nikt nie zobaczy tych pieniędzy gdyby asf pojawił się na większym obszarze.

To jest z lipca 2017,a teraz będzie i inne rozporządzenie i ogólnie wszystko inne

Nie no w topagrar piszą, że to mykotoksyny z kukurydzy powodują, że te dziki tak się mnożą częste ruje duże mioty. Coś w tym może jest. Ja całe kolby dawałem na jesień maciorom i 19 jedna 15 druga teraz wyprosiła i to po 1 gedysie(w sumie to teraz dopracowali te wibratorki...)... A tak to wygląda w praktyce 

Edytowane przez grey6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v