Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sylwekbarca2 napisał:

Witam czy któs handluje z PPM Mars Łubnice? Jakieś opinie? Jak z wypłacalnością?

kiedyś dawałem,ogólnie cena podstawowa bardzo niska i trzeba miec bardzo dobre mięsne świnie. termin platnosci 14 dni dość dobrze opisana kazda sztuka. z mojej wsi nikt juz chyba tam nie daje.

Opublikowano

pini możne i słabo płaci w podstawie  ale nie kroi tak jak sokołów ,to co teraz wyrabiają to masakra ,

tak czy inaczej dążą do tego aby byl tucz kontraktowy ,a jak beda mieli 80% rynku to reszta juz będzie oddawać za darmo

Opublikowano
45 minut temu, Tomasz78 napisał:

pini możne i słabo płaci w podstawie  ale nie kroi tak jak sokołów ,to co teraz wyrabiają to masakra ,

tak czy inaczej dążą do tego aby byl tucz kontraktowy ,a jak beda mieli 80% rynku to reszta juz będzie oddawać za darmo

co do pini sie nie wypowiadam, ale sokołów to normalnie jaja jakies z tymi potraceniami za wage. Kiedyś jak zaczynałem współprace to miałem na miesnosci wiecej od cen jakie dawała lokalna ubojnia o 60gr do 1 zł a teraz 20-30 gr. Kuźwa lepiej bym wyszedł jakbym karmił swinie odpadowymi ziemniakami i wszystkim co najgorsze  bo cene bym od posrednika dostał słaba ale koszty zarcia były był mały, a tak daje ziarno koncentrat  a potem 5, 40 na wbc!!!!!!! za zywiec tyle to rozumiem ale na wbc????? 

Opublikowano

pierdolenie i tyle  ,jak hodowcy zależy to zabezpieczy swoje stado a większość którym zależny to robi ,a teraz to juz nie wiedza jak rozprzestrzenić chorobę to w grzybiarzy zaczynają,widać cena za żywiec jeszcze za wysoka 

ja wychodzę z założenia dzik państwowy państwo ma z tego korzyści  sprzedając na zachód upolowane sztuki ,po za tym zeruje na naszych polach za darmo , czyli czysty zysk  nie wolno go płoszyc  tak mówi ustawa o dziczyźnie 

,wiec  powinny byc odszkodowania dla rolników  za poniesione straty równe dochodowi płynnemu z hodowli  ,po za tym odbudowa stada do stanu z przed wystąpienia choroby  ,jak by rolnicy zaczęli cisnąć ASF by znikł z Polski w taki sposób jak sie pojawił 

Opublikowano

Czy ktoś z organizacji rolniczych wspomina coś o strajkach? No ludzie, ceny jakie tu wypisujecie na dzisiejsze czasy to jest poziom dna i wodorostów, a w wywiadach ministra rolnictwa słyszę, a to że cena ustalana na podstawie giełdy niemieckiej jest obiektywna, a to że rolnicy mają nie rezygnować z chowu trzody, bo to leży w polskiej tradycji. A nasi przedstawiciele ze związków i izb cisza jakby wszystko było ok

• Like 1
Opublikowano

Porównaj warunki proponowane przez pini a sokołow i ilu obecnie występuje pośredników i te dziwne potrącenie nie wprowadzają firmy z chińskim kapitałem tylko firmy powiązane kapitałowo z zachodnimi udziałowcami u nas pierwszy był niby polski Skiba ,który 6 lat temu do każdej klasy wprowadził podklasy,limity wagowe,obecnie też sprzedaje chinczykom i tylko są ważne dwa parametry waga75-115[półtusz] i mięsność,kasa od 4 dni do max 7 dni na koncie no przede wszystkim odbiór 7 dni od zgłoszenia bez względu na sytuację rynkową

Opublikowano

Ja do Sokołowa nie oddaję  moje idą albo do prywatnej ,albo jak nie jest w stanie tyle przerobic to do Pini,ale nie miałem nigdy takich zastrzeżeń jak tutaj czasem opisywaliście o klasyfikowaniu;

pożyjemy zobaczymy

Opublikowano

Jakie tam toksyny głupot Ci doradcy żywieniowi nawciskali i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v