Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wiadomościach mówili o zniesieniu embarga na polską wieprzowinę do USA, m.in. pokazali rolnika wielce zadowolonego z tego faktu, do tego jeszcze dołożyli wydłużenie terminu składania wniosków suszowych oraz podali sumę jaką rząd przeznaczy na paliwo rolnicze w przyszłym roku. Ogólnie wszystko gra i buczy

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sumek666 napisał:

2 tura wyborów się zbliża przecież to trzeba coś poobiecywac 

Dochody wzrosły o 1/3,mleko w cenie ,bydło w cenie,o świniach się pomilczy ewentualnie powie o postępach walki z ASF,do tego szybkie zaliczki dopłat,ogromna,niespotykana dotąd pomoc suszowa,ogromne wzrosty dopłat do ON,25 gr dla sadowników za jabłka,budowanie przetwórni i ubojni państwowych żeby zagwarantować chłopkom dobrą cenę itd.To wszystko masie obiecane więc czego chcecie ,dobrze głosujcie bo jeszcze nikt wam tyle nie obiecał.....

Edytowane przez kopin
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, kopin napisał:

Dochody wzrosły o 1/3,mleko w cenie ,bydło w cenie,o świniach się pomilczy ewentualnie powie o postępach walki z ASF,do tego szybkie zaliczki dopłat,ogromna,niespotykana dotąd pomoc suszowa,ogromne wzrosty dopłat do ON,25 gr dla sadowników za jabłka,budowanie przetwórni i ubojni państwowych żeby zagwarantować chłopkom dobrą cenę itd.To wszystko masie obiecane więc czego chcecie ,dobrze głosujcie bo jeszcze nikt wam tyle nie obiecał.....

A inni co lepszego zrobili połowy tegoco PiS JESZCZE KRADLI ILE SZŁO

Opublikowano

Ile ci ukradli to dowiesz sie za parę lat,a jakoś nie widzę tabunów z poprzedniej ekipy siedzących w więzieniach,więc zamiast gadać sloganami może warto czasem odpalić swój mózg ?

A co lepsze?2 przykłady z brzegu,pomoc suszową kiedyś miałem już we wrześniu,teraz moje kwity leżą u wojewody nadal.Dotacje do grupy producenckiej mieliśmy na bieżąco wypłacane,teraz sie o dotację za 3 rok musieliśmy wysądzić.

Ja nie widzę nic pozytywnego,no ale ja nie mam już małych dzieci i mnie nikt nie kupił za 500zł

• Thanks 1
Opublikowano

Ok.

Orientujecie się jak jest w przyszłym tygodniu ze skupem w Pini?

Bo zawsze w środę odbierali,ale skoro czwartek wolny to chyba będę musiał tydzień poczekać,może skoczą na 5 zł od Staszka komentarzy 😉

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, kopin napisał:

Ile ci ukradli to dowiesz sie za parę lat,a jakoś nie widzę tabunów z poprzedniej ekipy siedzących w więzieniach,więc zamiast gadać sloganami może warto czasem odpalić swój mózg ?

A co lepsze?2 przykłady z brzegu,pomoc suszową kiedyś miałem już we wrześniu,teraz moje kwity leżą u wojewody nadal.Dotacje do grupy producenckiej mieliśmy na bieżąco wypłacane,teraz sie o dotację za 3 rok musieliśmy wysądzić.

Ja nie widzę nic pozytywnego,no ale ja nie mam już małych dzieci i mnie nikt nie kupił za 500zł

Kiedy Ty miałeś tą pomoc człowieku jak za PiS PIERWSZY RAZ DALI kwity leżą u wojewody przez gminnych niedajmutów nadgorliwych moje podobnie ja też nie mam 500 + a sąsiad ma ale mu nie zazdroszczę choć kasy ma wiecej odemnie bo gospodarstwo większe nie zazdroszczę mu też kolejnych hektarów bo mi  one do szczęścia niepotrzebne ani ciągników bo mam swoje

zgodnie z umową ostrzeżenie za odchodzenie od tematu

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Pomału likwiduję swoją hobbystyczną hodowlę, a cena z wczoraj - 3,8 zł netto. Dla porównania oficjalny cennik lokalnej paszarni: 

Pszenica paszowa 810 zł / t  
Pszenżyto 750 zł / t  
Jęczmień 780 zł / t  
Żyto 610 zł /t  

Jak żyć, Panie Ardanowski? Cena tucznika do wyborów utrzyma się na obecnym poziomie i przed wyborami interwencyjny skup widmo po 4,5 zł netto, o ile wszyscy hodowcy nie zbankrutują do tego czasu? 

Opublikowano
8 godzin temu, staszek131415 napisał:

Kiedy Ty miałeś tą pomoc człowieku jak za PiS PIERWSZY RAZ DALI kwity leżą u wojewody przez gminnych niedajmutów nadgorliwych moje podobnie ja też nie mam 500 + a sąsiad ma ale mu nie zazdroszczę choć kasy ma wiecej odemnie bo gospodarstwo większe nie zazdroszczę mu też kolejnych hektarów bo mi  one do szczęścia niepotrzebne ani ciągników bo mam swoje

zgodnie z umową ostrzeżenie za odchodzenie od tematu

Jak widać mało wiesz. Chyba 3 lata temu dużo osób dostało pomoc suszową. Wtedy dostałem chyba coś około 340 zł do ha jak sie nie mylę.  

• Thanks 1
Opublikowano

Witam tak 3 lata temu była pomoc ale kto o niej wiedział po cichu sami zieloni a teraz protokól w gminie gdzie jest zielony wójt odebrałem ogledziny 17 lipca a protokól oddali dopiero 10 pażdziernik gdyby nie przedłuzony okres składania wniosków to byłoby po ptokach a jeczmienia ozimego namluciłem z 3 h pare worków

Opublikowano
21 godzin temu, Kazik80 napisał:

Pomału likwiduję swoją hobbystyczną hodowlę, a cena z wczoraj - 3,8 zł netto. Dla porównania oficjalny cennik lokalnej paszarni: 

Pszenica paszowa 810 zł / t  
Pszenżyto 750 zł / t  
Jęczmień 780 zł / t  
Żyto 610 zł /t  

Jak żyć, Panie Ardanowski? Cena tucznika do wyborów utrzyma się na obecnym poziomie i przed wyborami interwencyjny skup widmo po 4,5 zł netto, o ile wszyscy hodowcy nie zbankrutują do tego czasu? 

Jak ktoś prowadzi hobbystyczną produkcję to cena nie jest dla niego istotna profesjonaliści jakoś nie narzekają tylko stawiają kolejne chlewnie

Opublikowano
znam już 2 profesjonalistów mieli 700 sztuk na stanie około 70 macior i zrezygnowali u mnie na wsi 23 hodowców było tak średnio mieli od 2 do 30 macior na stanie zostało nas 3 reszta przeszła na produkcję roślinną świń coraz mniej a cena stabilna 4 zł od x lat pozdro dla wytrwałych
  • Like 2
Opublikowano

Sam widzisz od 70 loch 630 sztuk to nie jest profesjonalizm a raczej jego brak

Opublikowano

To jest nic za słabe wyniki w rozrodzie powinno być 840 od tej ilości loch minimum nie dziwi mnie że takie gospodarstwa rezygnują z chodowli

Opublikowano
26 minut temu, staszek131415 napisał:

To jest nic za słabe wyniki w rozrodzie powinno być 840 od tej ilości loch minimum nie dziwi mnie że takie gospodarstwa rezygnują z chodowli

co Ty staszek pitolisz,pojęcia nie masz o cyklu zamkniętym ma 70 loch ,podzielone na równe 3 cykle to zanim ostatnia grupa sie oprosi to pierwsza schodzi,wiec ile ma tych świń mieć na stanie

Opublikowano
pierdzielenie od 70 loch przeciętny rolnik ma 2 mioty odchowane do roku średnio po 12 prosiaków to jest 24 sztuki od lochy, na rok ma odchowanych 1600-1700 sztuk warchlaka a tuczników zrobi 3 rzuty w roku czyli na stanie może mieć 500-600 warchlaka i tucznika i coś na odchowalni i macie 700sztuk czyli się zgadza to co pisze
  • Like 3
Opublikowano

Ty to doprawdy bredzisz jakim sposobem ma 2 mioty a 3 rzuty ?Większych głupot w życiu nie słyszałem  zawsze musi być tyle miotów co loch innej opcji nie ma chyba że z tych 70 połowa to pierwiastki które jeszcze lochami niesą i głupot nie gadajcie że zanim ostatnie się oproszą  to już od poprzednich zeszły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v