Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do uprawy ziemi. Mają od 70 do 160 ha. Mają kasę to kupują. Za zboże gotówką płacą albo przelew w ciągu 3 dni. Każdy u nas co ma nową chlewnie nie narzeka 

A tylko jeden  Zbankrutować. Postawił chlewnie na tucz kontraktowy. A ci co mają system zamknięty to idą jak burza. 5lat temu chlewnia na maciony 6mln. W tym roku magazyn na tyś ton zboża i są plany budowy na nową tuczarnie

Chyba tak źle nie mają 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Do uprawy ziemi. Mają od 70 do 160 ha. Mają kasę to kupują. Za zboże gotówką płacą albo przelew w ciągu 3 dni. Każdy u nas co ma nową chlewnie nie narzeka 

A tylko jeden  Zbankrutować. Postawił chlewnie na tucz kontraktowy. A ci co mają system zamknięty to idą jak burza. 5lat temu chlewnia na maciony 6mln. W tym roku magazyn na tyś ton zboża i są plany budowy na nową tuczarnie

Chyba tak źle nie mają 

No to kasę mają z ziemi a nie z tuczu

Opublikowano

No co z tego że idzie na paszę dochód przynosi ziemia dopłaty a świnie to tylko dodatek

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

No co z tego że idzie na paszę dochód przynosi ziemia dopłaty a świnie to tylko dodatek

Wiecie co ,po pierwsze wcale sie nie dziwię że biadolicie na gospodarstwa skoro cały dzień zamiast pracować siedzicie na forum.A po drugie to jeśli ktoś ma 100-200 ha ziemi i buduje chlewnie za grube miliony a wy tutaj uważacie że dochód ma z ziemi a nie ze świn-czyli topi swój dochód?

Zazdroszczę takiej inteligencji! 

Opublikowano

Wierzysz w te bajki że ktoś mając 160 ha stawia za miliony chlewnie ? No proszę Cię niepowarzny jesteś

Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

weź się gościu zastanów, bo raz piszesz że świnie po 8 zł a potem, że hodowcy żyją tylko dzięki dopłatom za grunty.

Opublikowano

Cena 3,8 netto ! Co mogę zrobić Skoro ostatnio handlowałem po 4,7  będąc w strefie czerwonej (10gr taniej jak z żółtej) do zakładu który znajduje się w strefie niebieskiej, a teraz Jak mnie pokolorowali na niebiesko, to zakład do którego handlowałem nie bierze z niebieskiej będąc w niebieskiej,  tylko zakład z żółtej bierze z niebieskiej aż 1 zł taniej! Co mogę zrobić w tej sytuacji toż 120 zł na każdej sztuce to więcej niż mój cały zarobek i to mam oddać zakładom mięsnym?! a dlaczego państwo zakładu mięsnego nie zmusi oddać rolnikowi całego swojego zarobku za to że rolnik jest w strefie? zawsze chłop musi być najbardziej stratny?! 

Czym różni się moja swinia sprzedana w środę ze strefy czerwonej od mojej świni sprzedanej we czwartek z niebieskiej oprócz ceny oświećcie mnie bo ja nie wiem.

A jak w sokołowie wychodzi jak są przerośnięte kabany? bo jak mi oferują chyba 5,40 wbc z niebieskiej to niby powinno wyjść około 4,3 na żywą, ale jak więcej jak połowa będzie miała po 130 to jak to wyjdzie?

Opublikowano

Słyszałem że są jakieś rekompensaty za tanio sprzedane świnie ze strefy niebieskiej, ktoś coś? bo może jak ktoś dopłaci za mój skradziony zarobek przez ZM to nie warto się spinać o cene?

Opublikowano
7 godzin temu, jacek472 napisał:

Słyszałem że są jakieś rekompensaty za tanio sprzedane świnie ze strefy niebieskiej, ktoś coś? bo może jak ktoś dopłaci za mój skradziony zarobek przez ZM to nie warto się spinać o cene?

jacek  nie bądz naiwny te wszystkie pomoce to na wiecach wyborczych i w TV a jak pójdziesz po kase to są takie warunki ze gówno dostaniesz. Podam Ci przykład  pomoc suszowa ma być 1 tys. zł dla tych o stratach 70% ( ci co mają zwierzęta to mogą o tym procencie pomarzyć) i KTÓRZY MAJĄ UBEZPIECZONE UPRAWY W 50 % AREAŁU  jak niemasz ubezpieczenia to dostaniesz 500 zł do ha. A Ci co mają straty od 30-70%  to stawka nie jest jeszcze znana ale ma być podobno 600 zł dla tych z ubezpieczeniem  dla pozostałych 300 zł.  Więc premier mówi jak to będą pomagać rolników a mają zamiar dać 300 zł  ochłapów .

Zresztą rodzina z miasta już mi sie pytała czy dostałem te pieniadze od Morawieckiego po tym tysiącu. I pewnie teraz przy mojich ha to sobie za to jakiś samochód kupie, i tłumacz teraz tumanowi ze to pomoc medialna na wybory dla miastowych  a realnie to gówno u d*py a kasa pewnie bedzie jeżeli już to grudzień styczeń dopiero

9 godzin temu, Euzebiusz29 napisał:

Euzebiusz i teraz widzisz czemu w polsce jest tucz kontraktowy popularny . Koszt bezpośrednie wyprodukowania tucznika to ok 500-550 zł ale jak doliczysz amortyzacje to masz już koszt 650 czyli o 100 zł wiecej a firmy dają kontaktowcą 40 zł. A debil się jeszcze cieszy z tego mimo  i firmy po d*pie całuje  mimo ze 60 zł na amortyzacji budynków i maszyn rolniczych jest w plecy. To jest mentalnośc polaka robić u kretaczy za 40 zł dokładać do interesu 60 zł i jeszcze się z tego cieszyć

Opublikowano

Sprzedam 80 tuczników + 60 od brata/sąsiada średnia waga około 120kg Strefa Niebieska ASF. Wyniki badań dziś lub jutro. Nie dzwonić z lichwiarskimi ofertami cenowymi 663481419

Opublikowano
11 minut temu, Daro20 napisał:

Śmietnik nie forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przez ostatni tydzień nie można się dowiedzieć ceny bo każdy swoje mądrości przedstawia.

Czy ktoś tu pilnuje porządku?????????????????????????????

co racja to racja

na środę umówione 25 szt po 5 netto

oczywiście Staszek powie że u niego już ponad 6,no ale mi sie udało tylko tyle wytargować 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v