Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć Rolnik . Jak tam minął kolejny pracowity dzień u Ciebie ? :ph34r:

Opublikowano (edytowane)

No widzisz , a do mnie trafił . Jutro też tak ciężki dzień u Ciebie ? ;)

Ci powiem że mógłbyś się zamienić z którym co ma więcej . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Dnia 30.07.2018 o 19:33, lebek5 napisał:

4.40+vat małopolska pow. dąbrowski. Jak teraz jest taka niska cena to aż nie chce myśleć jaka będzie w grudniu,styczniu czy lutym!

W grudniu to tucznik będzie w granicach 6 pln

Opublikowano

Bo niedługo w Polsce świń będzie mniej niż dzików , to Duńczyk będzie mógł spokojnie ceny podnosić . :(:(

Opublikowano

A myślisz że po co Polskę do Unii wzięli ? Od początku chodzi o tanią siłę roboczą i zwiększenie rynku zbytu . Tylko naiwny może sądzić , że ktoś coś robi bezinteresownie .

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ale czemu skoro staszek twierdzi że pszenica jest nadal po 600? Woda drożeje? Prąd?

Ale to Ty tak twierdzisz nie ja

Bo pszenica świni do niczego niepotrzebna

Opublikowano

14 minut temu, staszek131415 napisał:

Ale to Ty tak twierdzisz nie ja

Bo pszenica świni do niczego niepotrzebna

no teraz to już całkiem głupoty piszesz

no dobra -a mleko jest z Biedronki

szkoda komentować

Opublikowano

No rozwiń temat buraku

Jak twierdzisz że świnia bez pszenicy żyć nie może to uzasadnij to

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

No rozwiń temat buraku

Po pierwsze gówniarzu nie obrażaj innych.

A po drugie jak Ci pszenica w hodowli świń nie jest potrzebna to zacznij naukę -może od początku czyli od przedszkola,bo tam też kultury uczą!

• Haha 1
Opublikowano

Słuchaj buraku jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj bo cała Twoja wiedza pochodzi pewnie z wykldów Pejsaka i żywieniowców z Sano

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kopin napisał:

gdyby rozum szło kupić i było by Cię stać na niego to i tak po zakupie nie miał byś go gdzie zainstalować;-)

Dla mnie hodowla to jest bardziej hobby niż źródło dochodu, ale u mnie świnie też nie jedzą pszenicy, tylko jęczmień jary, a jak podrosną to dodatkowo  dodaję pszenżyto  i nie ma żadnych problemów. U mnie jednak jest zagłębie trzody i trudno dobrze sprzedać  małe partie dobrego towaru, dlatego czas znaleźć sobie bardziej dochodowe dodatkowe zajęcie ;) 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Kazik80 napisał:

Dla mnie hodowla to jest bardziej hobby niż źródło dochodu, ale u mnie świnie też nie jedzą pszenicy, tylko jęczmień jary, a jak podrosną to dodatkowo  dodaję pszenżyto  i nie ma żadnych problemów. U mnie jednak jest zagłębie trzody i trudno dobrze sprzedać  małe partie dobrego towaru, dlatego czas znaleźć sobie bardziej dochodowe dodatkowe zajęcie ;) 

Jedziesz na cyklu otwartym czy zamkniętym ? bo u mnie jakoś kiepsko to wyglądało na zamkniętym z prosiętami i warchlakami bez pszenicy

Opublikowano

Widzisz brak Ci wiedzy stąd Twoje niepowodzenia trzeba ją po prostu uzupełnić nie masz się co unosić  ;)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kopin napisał:

Jedziesz na cyklu otwartym czy zamkniętym ? bo u mnie jakoś kiepsko to wyglądało na zamkniętym z prosiętami i warchlakami bez pszenicy

W zamkniętym. Tyle, że pszenżyto wprowadzam powoli, bo w przeciwnym wypadku byłyby problemy z biegunkami. Dodatkowo tuż po odsadzeniu dostają dodatek do paszy, ale póki mają dostęp do mleka to rosną na jęczmieniu bez problemów. W tym konkretnym przypadku trzeba się zgodzić ze staszkiem, świnie są za tanie, żeby je żywić pszenicą.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v