Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, RafaKdziela napisał:

Mam propozycję zakupu tucznika na żywą wagę za 5 zł netto /kg.Warunek świnie muszą być żywione bez GMO.

Umowa na 5 lat .Plus doradztwo w żywieniu i opieka nad stadem .Cena na dziś .

bez GMO za 5 zł Rafał gdzie mieszkasz????? bo widze ze za 2 lata komornik mi zaoferuje twoją ziemie, dom i zone w pakiecie

rafał 95% soji w polsce to GMO jak nie chcesz soji  to łubin groch,  itd. Rafał 25 lat temu było bez GMO pasło sie parowanymi ziemniakami, wysłodkami normalnie swinie ekologiczne ale rosły od urodzenia 8 miesiecy!!!!!!! to rozumiem ze bedziesz sie bawił  w tucz 8 miechów lub 7 przy dobrych wiatrach  i sprzedaż za niebotyczna cene 5 zł!!!!!!!!    rafał ja mam lepsza propozycje przyjdz domnie robić za mojego osobistego niewolnika tylko za jedzenie i spanie w stodole to napewno lepsza propozycja niz otrzymałes z tymi 5 złotymi, hehehehe

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

@tyran3 kolego tak bez GMO.Czyli mam żywić zbożami swojej produkcji plus łubin ,groch ,rzepaczanka .Jako ciekawostkę mogę dodać ,że sąsiad już od lat karmi tylko premix i groch bez soi GMO a świnie wszystkie ma w klasie SiE.

Co do ziemi ,to marne szanse masz na kupno ,ponieważ większość mogę sprzedać na działki i chętnych jest wielu .W końcu Bory Tucholskie to nie byle jaki teren 😉

Opublikowano

najpierw trzeba by sprawdzić gdzie możesz kupić  śrutę sojową bez GMO i w jakiej cenie i przeliczyć wszystko,bo polską soję kupisz,ale to soja a nie śruta,więc najpierw zacznij od tego

Opublikowano

rafał ja raz eksperymentalnie pasłem 2 kojce łubinem bo miałem swoj i roszły mi tuczniki ponad 3 tygodnie  dłuzej od innych na soji wiec to zaden interes  co zaostrzedzilem na paszy białkowej wydałem na ziarno, o miesnosci to niewspominam bo 5 % w dół. 

narmalna swinia powinna kosztować 6 zł a ekologiczna 8 inaczej to gówniany interes

Opublikowano
31 minut temu, tyran3 napisał:

bez GMO za 5 zł Rafał gdzie mieszkasz????? bo widze ze za 2 lata komornik mi zaoferuje twoją ziemie, dom i zone w pakiecie

rafał 95% soji w polsce to GMO jak nie chcesz soji  to łubin groch,  itd. Rafał 25 lat temu było bez GMO pasło sie parowanymi ziemniakami, wysłodkami normalnie swinie ekologiczne ale rosły od urodzenia 8 miesiecy!!!!!!! to rozumiem ze bedziesz sie bawił  w tucz 8 miechów lub 7 przy dobrych wiatrach  i sprzedaż za niebotyczna cene 5 zł!!!!!!!!    rafał ja mam lepsza propozycje przyjdz domnie robić za mojego osobistego niewolnika tylko za jedzenie i spanie w stodole to napewno lepsza propozycja niz otrzymałes z tymi 5 złotymi, hehehehe

Kiedyś to nawet do 130 to i rok rósł, jak były świadectwa to nigdy Sołtys nie napisał wieku 6 miesięcy tylko 8 bo twierdził że to niemożliwe aby przez 6 urósł.

Opublikowano

powiem tak tradycyjna swinia kosztuje na dzis ok 4 zł w sklepie 15 zł mi9esko a ekologiczna dla rafała ma kosztować 5 zł a w sklepie firma potem sprzeda za 30.

kontrakt podpisany na 5 lat czyli jak tradycyjna bedzie po 6 zł to rafał dalej bedzie pierdzielił sie z łubinami za 5 zł. innymi słowy firma szuka bandy idiotów  która na takie coś pujdzie, a rafał taki gupi nie jest zeby na to pójśc, a jak jest to komornik najwyzej zliczytuje mu zone)))))))))))))))))))))))) kwestia tylko czy bedzie za nia tensknił czy powie a bierz cholere z domu Panie komorniku)))))))))))))))))))))))))

Opublikowano
5 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Mam propozycję zakupu tucznika na żywą wagę za 5 zł netto /kg.Warunek świnie muszą być żywione bez GMO.

Umowa na 5 lat .Plus doradztwo w żywieniu i opieka nad stadem .Cena na dziś .

Daj adres mogę na dziś sprzedać żywię bez gmo

5 godzin temu, tyran3 napisał:

rafał ja raz eksperymentalnie pasłem 2 kojce łubinem bo miałem swoj i roszły mi tuczniki ponad 3 tygodnie  dłuzej od innych na soji wiec to zaden interes  co zaostrzedzilem na paszy białkowej wydałem na ziarno, o miesnosci to niewspominam bo 5 % w dół. 

narmalna swinia powinna kosztować 6 zł a ekologiczna 8 inaczej to gówniany interes

Ty to się znasz na żywieniu jka świnia na astronomi

5 godzin temu, kopin napisał:

najpierw trzeba by sprawdzić gdzie możesz kupić  śrutę sojową bez GMO i w jakiej cenie i przeliczyć wszystko,bo polską soję kupisz,ale to soja a nie śruta,więc najpierw zacznij od tego

Ile chcesz tej soi  bez gmo dam Ci numer za 2 dni masz na podwurzu

Opublikowano
5 godzin temu, tyran3 napisał:

powiem tak tradycyjna swinia kosztuje na dzis ok 4 zł w sklepie 15 zł mi9esko a ekologiczna dla rafała ma kosztować 5 zł a w sklepie firma potem sprzeda za 30.

kontrakt podpisany na 5 lat czyli jak tradycyjna bedzie po 6 zł to rafał dalej bedzie pierdzielił sie z łubinami za 5 zł. innymi słowy firma szuka bandy idiotów  która na takie coś pujdzie, a rafał taki gupi nie jest zeby na to pójśc, a jak jest to komornik najwyzej zliczytuje mu zone)))))))))))))))))))))))) kwestia tylko czy bedzie za nia tensknił czy powie a bierz cholere z domu Panie komorniku)))))))))))))))))))))))))

Ty masz słabość do tej żony Rafała ? :D Śrutę sojową bez gmo kupi teraz bez problemu. Agrolok produkuję teraz NON GMO i dowiozą gdzie kto chce. Wydaje mi się że cena tak średnio +500 złotych wyższa od normalnej. Te 5 zł to myślę że cena na dzień dzisiejszy przy cenie tuczników +- 4 zł a nie sztywna na 5 lat. Chociaż przy żywieniu bez GMO to z tą ceną mogli bardziej się wysilić.

Opublikowano
6 godzin temu, tyran3 napisał:

Coś za mało tego łubinu dawałeś, że tak mięsność poleciała. Za mało białka i stąd tak długi tucz. Łubinu trzeba dawać dwa razy tyle co jest w zalecaniach, nic się świniom nie dzieje złego.

Opublikowano

Ze obudzili sie w 2017 roku to wprwadzili na caly kraj, a od kiedy PIS przejal wladze? czyzby nie w listopadzie 2015?, Poltora roku na wybranie stref OSN? Jak niektore sprawy w dwie noce mogli przeforsowac?

Czyby Jurgiel troche przysnal?

• Like 1
Opublikowano

no właśnie.

3 minuty temu, kopin napisał:

Cały kraj na OSN

Okazuje sie jednak, że oprócz wspomnianych już opłat za korzystanie z wód, rząd przemyca w nowym Prawie wodnym inne przepisy, bardzo niekorzystne dla rolników. Chodzi o obszary szczególnie narażone na odpływ azotu ze źródeł rolniczych – czyli OSN. Dotychczas jedynie 4,46% powierzchni kraju objęte było tymi obszarami i ograniczeniami z nich wynikającymi. Teraz rząd proponuje, aby nie wyznaczać OSN, a zamiast tego powierzchnię całego kraju objąć programem działań, które mają zapobiegać dalszemu zanieczyszczeniu wód związkami azotu ze źródeł rolniczych. 

Zobacz film

https://www.agrofoto.pl/media/cache/d8/cc/d8cc6dbf1de4b64344bf01103f70ce15.jpg

Izby rolnicze przeciwko wprowadzeniu OSN w całym kraju

Tylnymi drzwiami

Nieoficjalnie mówi się, że resort środowiska nie zdążył wyznaczyć na czas nowych OSN (powinny one być znane już w połowie 2016 roku) i żeby ratować sytuację i uniknąć kar z Brukseli – idzie na łatwiznę (za opieszałość karę poniosą rolnicy). A tymczasem przeciwko takiemu rozwiązaniu protestują izby rolnicze

dokładnie. Więc to nie tylko wina pis. W sumie to bardziej poprzedniej ekipy.

Osn-y całokrajowe obowiązują już w wielu krajach. Nie ma co dramatyzować

Opublikowano
3 minuty temu, ahten napisał:

Ze obudzili sie w 2017 roku to wprwadzili na caly kraj, a od kiedy PIS przejal wladze? czyzby nie w listopadzie 2015?, Poltora roku na wybranie stref OSN? Jak niektore sprawy w dwie noce mogli przeforsowac?

Czyby Jurgiel troche przysnal?

a to myślisz że palcem powinien pokazać gdzie te osn_y wprowadzić a reszta zagłosuje na tak?

Opublikowano

Taaa , bo najważniejsze -Kto zawinił ? Mnie bardziej interesuje -Kto i jak naprawi , to co inny spierdzielił !

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, saszeta napisał:

a to myślisz że palcem powinien pokazać gdzie te osn_y wprowadzić a reszta zagłosuje na tak?

Powinni wybrac obszary wzdlz rzek i jezior, gdzie zagrozenie jest najwieksze,a reszte terenu zostawic w spokoju. Poza tym mamy jedno z najbardziej restrykcyjnych OSN w europie. 

Niemczy dla przykladu maja 240 kh azotu na ha, a  my ile? 170?

Fajnie napisany artykuł:

http://wiescirolnicze.pl/osn-na-terenie-calego-kraju-kolejne-wydatki-i-dokumenty/

A kto to naprawi? pewnie nikt, rolnikow ma kazdy w d*pie.

Tylko boli fakt, ze tylu rolnikow glosuje na PIS, a jak tak dalej ebdzie, to za kilka lat, zeby sie wysrac, to trzeba ebdzie podanie napisac.

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v