Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Troker1979 napisał:

2 godziny temu, Dream1990 napisał: Podzieliby na 15-20ha to ile osób byłoby zadowolonych. Dobrze że można licytować tylko w 1 przetargu. Można we wszystkich do momentu jak wygrasz, byłem wczoraj to wiem     i jeszcze słówko co do licytowanie 3 - 4t pszenicy za ha i sienie rzepaku i zbóż to dla mnie chore. Nawet jkj wyjdzie się na plus do oddawać więcej dla Państwa niż sobie zostaje w kieszeni - parodia, szanujmy swoją pracę. Też by mi się przydało kilka hektarów więcej ale przy takich czynszach to wolę kupić gotowe pasze a nie zapi....alać jak głupi.

Wylicytować, a zapłacić taki czynsz to inna sprawa. Zawsze mozna złożyć o obniżenie/umorzenia itd. Kombinują jak mogą.

Opublikowano

Lo matko u mnie w okolicy gleba 100 tyś/ha I w górę i idzie jak świeże bułeczki...

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

kał do badania wysłać do laboratorium albo wet z dobrym mikroskopem i ogarnięty(ale nie powie Ci konkretnie co to za pasożyty, najwyżej z jakiej grupy)

Można we wszystkich do momentu jak wygrasz, byłem wczoraj to wiem

i jeszcze słówko co do licytowanie 3 - 4t pszenicy za ha i sienie rzepaku i zbóż to dla mnie chore. Nawet jkj wyjdzie się na plus do oddawać więcej dla Państwa niż sobie zostaje w kieszeni - parodia, szanujmy swoją pracę. Też by mi się przydało kilka hektarów więcej ale przy takich czynszach to wolę kupić gotowe pasze a nie zapi....alać jak głupi.

Nie masz się czym przejmować za rok pszenica będzie o 600 zł to wyjdzie ich ta dzierżawa 1800 zł dostanie dopłatę 1000 zł , 100 zł dopłata do paliwa , to masz 700 zł czyli całkiem normalna stawka za ziemię jak pisałeś wcześniej 3 klasy  , u nas biją po 1500 zł prywatnie i co dopłaty nie masz i jeszcze ziemie słabe bo albo glina albo lekka ziemia .

Opublikowano

Te wszystkie działki graniczyły z moimi polami więc zapaliła mi się lampka : może brać stado się powiększy, oborę zacznę nową budować. Doszedłem do wniosku że na takich warunkach to ja się nie rozwinę.

Przyszła pol-lena farma JK. @Paulina1985 to chyba nie to? Skład: "5%-15% niejonowe środki powierzchniowo czynne, 5%-15%fosforany, <5%kompozycja zapachowa, jod 2%"

A  jaka woda do roztworu? destylowana? Z góry dzięki za odpowiedź.

A i jeszcze jedno po podaniu tego w ćwiartkę można ją doić dojarką? Nie zeżre mi to aparatu?

Opublikowano

Ja brałam zwykłą z wodociągu, albo przegotowaną. Nie ze studni 😁 

Podajesz dawkę w cwiartkę i po okreslonym czasie zdój to ręcznie, zobacz co bedzie lecieć. Bo to jest zrące i bardzo plamiące. polej jodyną palce  😁 

A co to za pollena w ogóle ? 

Opublikowano

Tez mam gromade glinyi na budowie, polowe mam rozplanowana na każdą dziure na polu i u sąsiada. Reszte pewnie wyrównam teren wokół obory bo nimi co z tym robic. Od obory tak na 100m w bok spadek terenu 2m to sobie przerownam coby pod pryzmy lepiej bylo

Opublikowano

sluchajcie mam problem z pierwiastka. wycielila sie 6 dni temu dala piekne bliznieta. porod lekki. wczoraj zlapala goraczke 41. wet byl podal antybiotyk i wieczorem bylo juz 39. rano patrze 38 ale po obiedzie znowu 41 🤨 mam druga dawke antybiotyku bo wet zostawil. co by sie moglo zadziac? dodac ze pluca czyste i macica czysta lozysko odeszlo bo wet sprawdzal. apetyt jest i mleko tez

Opublikowano

@ChiquitaB Wyrównanie terenu gliną to wg mnie słaby pomysł. Jeszcze wokół obory gdzie będziesz ciagnikami jeździł. Nawet jak planujesz kostkę/beton to i tak na tym nie położysz na podbudowe będziesz musiał wybrać. Mam gliniaste podłoże u siebie to wiosną jest masakra. 

• Like 2
Opublikowano
MichalForterra1993 napisał:

sluchajcie mam problem z pierwiastka. wycielila sie 6 dni temu dala piekne bliznieta. porod lekki. wczoraj zlapala goraczke 41. wet byl podal antybiotyk i wieczorem bylo juz 39. rano patrze 38 ale po obiedzie znowu 41 🤨 mam druga dawke antybiotyku bo wet zostawil. co by sie moglo zadziac? dodac ze pluca czyste i macica czysta lozysko odeszlo bo wet sprawdzal. apetyt jest i mleko tez

zapalenia nie ma w wymieniu?

Opublikowano
8 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

A co z lekami przeciwzapalnymi? 🙄 

Jeśli ma goraczkę to organizm z czymś walczy, nie śmierdzi jej z pochwy? po blizniakach moze zostac kawałek i w obrzeknietej macicy lekarz nie wyczuje czy cos nie zostalo. Siódmy dzień to dzień otwarcia szyjki macicy, więc to co zostało (jeśli zostało) to jutro lub pojutrze wywali. 

A na co dał antybiotyk skoro nie ma podejrzeń lekarz ??? i dlaczego przy wysokiej temp. nie dał przeciwzapalnych ? 🤷‍♀️ ja tam lekarzem nie jestem, ale coś mi tu smierdzi 😁 

Nie odejmował przypadkiem lożyska ręcznie ? 🤔

Opublikowano
34 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ja brałam zwykłą z wodociągu, albo przegotowaną. Nie ze studni 😁 

Podajesz dawkę w cwiartkę i po okreslonym czasie zdój to ręcznie, zobacz co bedzie lecieć. Bo to jest zrące i bardzo plamiące. polej jodyną palce  😁 

A co to za pollena w ogóle ? 

https://allegro.pl/oferta/pol-lena-jk-pollena-jk-odkazania-dezynfekcja-1litr-9806933762?snapshot=MjAyMS0wMi0wMVQxMzoyMzoxMC4yMjJaO2J1eWVyOzg4MzQyMWJhMjY5MmM2ZmIyZTAwNDA1YjljZTI1NjllMjc3ZTY2OTY0NzlkZDljOTU0NjUzZjg4OGEzYjdmNDk%3D

To co innego co Stosujesz? Wpisałem w wyszukiwarkę i zamówiłem. Jak nie to to Daj link do odpowiedniej.

Mam ćwiartkę którą leczę- nie trzyma puszcza mleko po ostatniej kontuzji we wcześniejszej laktacji. Po wycieleniu nic się nie zmieniło.. Wyleczyłem już dwa razy ale za 4 -5 dni znowu nawrót. Chyba trzeba kasować tą ćwiartkę? Wynik  na somatykę z 4 ćwiartek(pozostałe trzy płyn do badania nie ścina) 6mln. 15 -17 l na udój

Opublikowano

Ja mam z 5litrowej bańki odlewane. Zdziwił mnie sklad, ktory napisałeś, bo myslalam, ze tam jest tylko 2% jod. Użyj jej. 

Ja tez mam taką, ktora nie ma zwieracza 😁  miala ucięty strzyk w poprzedniej laktacji. Ale zapaleń nie ma na szczescie. A probowałeś jakiś gęsty dipping z powloką silikonową na niej użyć? 🤔🤔🤔🤔 na uwieziowce może byc rzeczywiscie z tym problem. Jak masz się.z nią meczyc to lepiej zasuszyć.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

8 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

A co z lekami przeciwzapalnymi? 🙄 

Jeśli ma goraczkę to organizm z czymś walczy, nie śmierdzi jej z pochwy? po blizniakach moze zostac kawałek i w obrzeknietej macicy lekarz nie wyczuje czy cos nie zostalo. Siódmy dzień to dzień otwarcia szyjki macicy, więc to co zostało (jeśli zostało) to jutro lub pojutrze wywali. 

A na co dał antybiotyk skoro nie ma podejrzeń lekarz ??? i dlaczego przy wysokiej temp. nie dał przeciwzapalnych ? 🤷‍♀️ ja tam lekarzem nie jestem, ale coś mi tu smierdzi 😁 

Nie odejmował przypadkiem lożyska ręcznie ? 🤔

wlasnie nic nie robil wlozyl reke i sluz czysty i zero "zapachu" z macicy. ladnie sie oczyscila bo wynosilem lozysko. ogolnie na jednym strzyku ma zapalenie gdzie leca farfole. dostala 2x juz synulox na ta cwiartke

Opublikowano

😂 @MichalForterra1993 😂 no nieee...dlatego wróżenie na AF i facebooku nie ma sensu 😁 

Krowa ma zapalenie, a Ty pytasz co jej a wcześniej piszesz, ze wymie jest OK...😂😂😂 o rany 😂 No walczy z zapaleniem i tyle.

Opublikowano

Mój wet w takiej sytuacji odrazu daje Antybiotyk ogólny, przeciw zapalny i przeciw gorączkowy, dodatkowo tuby do strzyk i mleko na badanie. 

Opublikowano

U nas tylko tuby, chyba, że widać slabsze samopoczucie. 

Kurnaaaaa, dobre, to bylo dobre 😁

Opublikowano

Tak bywa. Ale kolega wyżej Norbert od razu się wstrzelił w temat 🙈👏  

życie 🤷‍♀️ jednym słowem. Dojdzie do siebie po wyleczeniu cwiartki. O ile antybiotyk trafiony.