Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym sprzedawaniem obcym to też prawda. Nie ma sensu pisać, ale niedawno też we wsi poszło kilka hektarów do kogoś z innego powiatu, województwa( kurpiak). Tutaj jak coś jest wole to się nie dopcha. Kurpiaki przyjeżdżają na mazury i robią gdzieś bele, nawet nie wiem gdzie, jakby u siebie mieli mało. Jakby coś wpadło to bym się cieszył, ale póki co trzeba zadbać lepiej o swoje. Wapnować, poprzesiewać na nowo resztę łąk.

Opublikowano

Ja juz skosilem 2.5 ha trawy bo była tak wielka ze leżała miejscami i jiż się klosi. Z hektar było 14 balotow z nożami przesyszone bo 3 dni leżało no i oczywiście rozwalane było.  W tym roku u mnie jestem zadowolony zadowolony trawy bo urosły mega. Jutro zaczynam kosic wszystko.  

Nawet dokupilem 3 ha lucerny na pniu w razie suszy żeby było co dać cena śmieszna tyle ze 20 km musze jechać po to. Aktualnie ta lucerna ma z 70 cm jeszcze parę dni i będę kosil. W łódzkim niby deszcz mało ale te trawy konkretnie urosły może dlatego że w tamtym roku na jesień lali mi ze darmo poferment z biogazowni w ilości 70 tys na ha i jeszcze poprawiłem ultra8 300 k

Opublikowano

Mało w łódzkim... Obserwuję na bieżąco radary i centrum ma najlepszą sytuację dolewa wam systematycznie, a dzisiaj poprawi znowu stacjonarne i training storms jedna za drugą z południa na pn

Opublikowano (edytowane)

To u mnie nie tak zle dzierzawie ze 4 ha od rodziny. Oni biora doplaty ja nic nie place im. Bo tak to kurde ludzie chca 400 za h 5 klasy pola z przewaga piasku oplac za nich podatek wezna doplaty. Tylko 2 razy tam zetne tak sucho ze na 3 to tam ludziom z tamtych okolic daja krowy puscic

Edytowane przez tedek2
Opublikowano

I ja też zaopatrzyłem się w 5ha trawy na pniu, w tamtym roku wyorałem 5ha a 2 posiałem, a na dokładke lucerna wymarzła, przesiane pewnie z miesiąc temu, a na polu łyso.

Opublikowano

Wziąłem od znajomego na "dogadamy się" jednak mniej więcej ustaliliśmy że z 50 za kulke trzeba dać, jeszcze nawet nie widziałem tej trawy, wiem tyle że to siana trawa, a nie żadna łąkowa. Z resztą co ja bede wybrzydzać skoro w tym roku u mnie z trawą cieniuuuutko :c

Opublikowano

Konkretnie widzę, na naszych terenach jeszcze nikt nawet nie myśli nawet Ci co kosza pierwsi sami widzą że nie zabogata trawa to się wstrzymuja 

Opublikowano
4 godziny temu, Zawisza napisał:

Wziąłem od znajomego na "dogadamy się" jednak mniej więcej ustaliliśmy że z 50 za kulke trzeba dać, jeszcze nawet nie widziałem tej trawy, wiem tyle że to siana trawa, a nie żadna łąkowa. Z resztą co ja bede wybrzydzać skoro w tym roku u mnie z trawą cieniuuuutko :c

Ja dałem 800 zł za 3 ha śmiech na sali. A lucerna ma z 70 cm bez chwastów. Zobaczymy czy wyjdzie z 25 balotow z ha 

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio1612 napisał:

Słuchajcie, jest sens montować agregat od zbiornika mleka na zewnątrz pomieszczenia? Szybciej będzie chłodził? jakieś inne zalety? jakieś wady takiego rozwiązania?

Mieliśmy dwa agregaty w srodku i jeden na zewnatrz. Na zewnatrz zero problemu, te dwa w pomieszczeniu porażka, wybiliśmy ścianę i też poszły na zewnątrz. 

Opublikowano

Stoję ja dziś w kolejce w agencji po paszporty- do chlopa przede mną pracownica agencji mówi ze ma blad bo ta krowa jest za stara żeby urodzić. Facet mówi ze bledu nie ma i skoro urodziła to za stara nie jest. Ona dalej że to blad. Ludzi Full wszyscy w śmiech co to za głupoty. Wku...ił sie i wyszedł. Stad moje pytanie-to ile taka krowa musi miec lat żeby za stara byla?

Opublikowano

w czym ta zielona ma być niby lepsza?

Thomas2135 napisał:

38 minut temu, Bugii napisał:

Stosujesz czarna czy czarno-biala folje?

Czarna i czarno-biała to g.... Metalizowana zieleń z jednej i czarna z drugiej. Silovit reflect. Miejscami od góry się psuje, ale do środka nie włazi. Mysz dziur narobiła to trochę zainicjowała psucie, dodatkowo od kilku tygodni niemal codziennie wiatr zawiewa pod folię. Ja na razie z 5 ha ze 2 krokodyle odrzuciłem po 200 kg. 

Opublikowano

W tym, że miałem zieloną kilka lat temu i straty były najmniejsze. W tym sytuacja jest slecyficzna, bo dopiero maj a grzeje już po 27 st C. Dodatkowo ta czarno-biała rwie się jak srajtaśma z biedronki. Dałbym Ci kawałek tej zielono-czarnej to spuchniesz, spocisz się a nie rozerwiesz. 

Opublikowano

U mnie niedostępna. Z resztą pytanie na początku było do mnie od Buggiego. Pytał jakiej folii używam, więc odpowiedziałem. Być może ta Twoja jest lepsza od Silo-vitu, ale tego  nie sprawdzę.