Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostaliście juz dopłaty? Odroczka do pół czerwca, zaliczki trochę rzucili i jeszcze ponad 35k, a co najdziwniejsze ONW też nie ma i obawiam się czy nie wyszły jakieś większe błędy bo onw najpóźniej w styczniu było zawsze. Decyzji nie ma, jest się czym martwić? W powiatowym coś powiedza konkretnie czy nie warto się denerwować?

Opublikowano

Ja miałem odroczke do 28 czerwca a mimo to niedawno dostałem onw, potem decyzja za jakiś czas i resztę dopłat kilka dni temu. Tak to w tej firmie wszystko funkcjonuje "pięknie".

Opublikowano

Kupiłem pneumatyka do bańki, ale niedługo później miałem rurociąg. Teraz właśnie w EM mam te tańsze pneumatyki i na razie działają. Też co jakiś czas membrany trzeba wymieniać, ale to grosze kosztuje. Nie otwierałem to nie wiem czy jest coś jeszcze do wymiany, ale mogę sprawdzić. Plus dla pneumatyków za możliwość regulacji częstotliwości pulsacji.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Jakich używanie pulsatorów. Mam te zwykłe,ale zastanawiam się nad pneumatycznymi bo co kilka miesięcy muszę oddać do regeneracji bo zaczynają za szybko chodzić. 

Jak za szybko chodzą to sprawdź poziom płynu - jak mało to może membrana dziurawa i przepuszcza. Koszt wymiany niewielki ;)

Opublikowano

A gdzie zginął temat o kimś kto chciał kupić gospodarstwo za 5mln gotówką 🤔🤔🤔🤔 ??? chciałam sobie poczytać, szukam szukam i ...usunięty??😩😭

Opublikowano
7 godzin temu, Paulina1985 napisał:

A gdzie zginął temat o kimś kto chciał kupić gospodarstwo za 5mln gotówką 🤔🤔🤔🤔 ??? chciałam sobie poczytać, szukam szukam i ...usunięty??😩😭

Może już kupił i temat zamknięty:-D

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, leszek1000 napisał:

Jakich używanie pulsatorów. Mam te zwykłe,ale zastanawiam się nad pneumatycznymi bo co kilka miesięcy muszę oddać do regeneracji bo zaczynają za szybko chodzić. 

Widocznie kiepscy regneratorzy. Sprawdzalem kilku i teraz daje zepsuty doplacam 100 i mam drugi niby zregenerowany dostaje pol roku gwarancji. 

Opublikowano

To wina g...ch części. Poza membranami jest kilka innych elementów wpływających na pracę. Składa się na nowych częściach i nie chce przerzucać, bo ujowa sprężyna jest za twarda. 

Opublikowano

Jak kupowałem dojarkę od znajomego to miał u siebie pulsatory pneumatyczne,ale facet co mi zakładał dojarkę wziął do siebie. 

Ja też daje zepsuty i dostaję zregenerowany i też mam gwarancję na pół roku. 

Mam jeden nowy przy konwi,jak przełożyłem do duovaca to za wolno chodził 

Opublikowano

Od kilku lat używam w starej oborze pulsatorow pneumatycznych i jak najbardziej polecam. Koszt nie duży zakupu a w razie czego prosta wymiana membran i wystarczy sprężarka przedmuchac. 

Opublikowano

Weszły mi dziki na pryzme i narobiły bałaganu.  Czym opryskać przed przykryciem dziur? 

Opublikowano

Benzoesan sodu i sorbinian potasu mam z tamtego roku. Lepiej przykryć te dziury czy może lepiej zamknąć ścianę z której teraz wybieram kuku i zacząć brać ze strony co dziki weszły? 

Opublikowano

Jak Ci się nie psuje ściana to pryskaj i zamknij. Nie miałem jednak takiego przypadku.

Opublikowano

Woda z jakiegoś stawku najlepsza by była? Z wodociągu z chlorem raczej się nie nadaje

Opublikowano

Ścianę lepiej spryskać kwasem propionowym. Podobno zabezpiecza przed wtórną fermentacją, co przy otwartej ścianie może mieć miejsce. To tylko konserwanty i ten kwas popionowy nie powinny reagować na chlor. Przy zakiszaczach bakteryjnych woda bez chloru ma znaczenie, bo mógłby niszczyć bakterie. Zwykłej studni nie masz? 

Opublikowano

Też się zdziwiłem. Mama zdenerwowana zawołała mnie że kontrola. Miał napisane inspekcja weterynaryjna. Założył kombinezon i poszliśmy do obory później do pomieszzenia na dojarkę i chłodnie. Jednak to nie był główny powiatowy, 

Najważniejsze papiery leczenia i inne dokumenty. A tak to nie sprawdzał czy krowa ma kolczyk. W poniedziałek mama ma mu coś dowieść. Coś mówił że kiedyś próbkę mleka weźmie 

Nie wiem od czego był. Weterynaria kazała im jeździć bez zapowiedzi. 

W poniedziałek cała obora była zamiata bo będę miał bielenie. Żadnej pajęczyny nie było,miałem szczęście 

Opublikowano

U mnie kiedyś była niezapowiedziana i to samo, mama przestraszona. Powęszyli, czepiali się różnych rzeczy, to kolczyka krowa jednego nie miała. Spisali protokół, wzięli próbę z mleka, ale wszystko było OK.