Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokladnie. de heus dobre pasze ale pelnoporcjowki to takie "odpadowki" ;)

Sam lecialem na de heusie przerzucilem sie praktycznie w 100% na agrocenteum i jestem zachwycony. i jedna i druga firma na pewno ma super zywieniowcow. Tak jak mowi Paulina tez wole wspierac polska marke. Maszyny wszystkie zachodnie wiec jesli pasza jest podobnuch lub lepszych parametrow to oczywiste ze wybiore PL.

Opublikowano

Też nie rozumiem fenomenu dehejsa. Jak wyżej wspomniane walą tam wszystkie odpady . Najmniej jest tam zbóż. Powoli coraz więcej ludzi rezygnuje z ich pasz jak zaczynają się problemy. Znajomy na początku też byl zachwycony ich paszami do pierwszych problemów. Tak się zastanawiam czy niektóre problemy nie biorą się właśnie z tych pelnoporcjowek. Jeśli krowa w naturalnym środowisku nie miała by możliwosci zjeść niektórych ,,odpadow'' a w DH walą je w dużych ilościach to może i tu tkwi przyczyna 

Opublikowano

No u mnie cos chyba bylo na rzeczy i tez troche sie zrazilem. Pelnoporcjowki swietnej jakosci ma Sano, ale nie maja w granulacie wiec w silosie sie dosc mocno rozwarstwia i ostatnia tona to praktycznie popiol

Opublikowano
11 godzin temu, michalmr99 napisał:

Witam Mam byka i jałóweczkę, są z bliźniaków Moje pytanie brzmi czy ta jałówka będzie płodna? bo rożne teorie chodzą po wsi

Nie będzie, a byczek podobno będzie ( słyszałem tylko). U mnie dwie jaloweczki teraz pół roku mają ale jedna mniejsza od początku, zobaczymy co będzie.

Opublikowano
9 godzin temu, Supersebusiek napisał:

My raz jak na próbę zawieźliśmy pszenżyto czyściutkie , to jak zbadali to tyle zanieczyszczeń wyszło , że chyba połowe by odwalili , ale tylko z wagi a reszte i tak by zmielili .

cargill??

@Dwaplusjeden  bedzie dobrze. My sporo blizniaczek odchowaliśmy i miały się dobrze 👍👍👍

Byczek bedzie płodny, bo to jego hormony zdominowały płod żeński i zahamowaly rozwój narzadów zeńskich u bliźniaczki. Z takim bykiem wszystko Ok. 

Opublikowano

Po pierwsze niech wam z de haus pokazują atest jakościowy i zamawiajcie. Nie są bez winy bo raz pasze zabierali z silosu i dawali nowa. Ale to kilka lat temu. Teraz jest okey. Daje ktoś od nich ta mieszankę 38% białka? 

Przy tych cenach soji i rzepaku lepiej się to kalkuluje bo za taką 38 chcą 1520 netto luzem przy zamówieniu powyżej 8 ton. A jest tam soja rzepak i rzepak chroniony jedynie proporcje nieznane 

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś ile tam jest tej soji, rzepaku itd. Ceny tych składników są znane i można sobie policzyć ile by to kosztowało. Wiadomo oni kupią to taniej bo dużo większe ilości biorą ale.musza utrzymać armię pracowników, przrdstawicieli , zakłady itd. Jak za taką cenę to dla mnie tam mało co wartościowych rzeczy jest. Może wkoncu doczekamy że firmy będą pisać ile procentowo jest danego składnika w paszy 

Opublikowano

nie będą pisali procentowych ilości, bo to tajemnica receptury. Tak jakby na preparacie mlekozastepczym albo witaminach pisali dokladnie receptury. Skladniki mają być wypisywane w kolejności od tego, ktorego jest najwięcej do tego, ktorego jest najmniej 🤷‍♀️ To i tak jakis postęp, bo kiedyś pisali na etykiecie co chcieli. Teraz też przekręty sie na pewno zdarzają, ale gospodarze nie wszędzie dają sie robić w konia i czytają chociażby atesty, czasem się pokuszą o przebadanie probek pasz z komór. 

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Po pierwsze niech wam z de haus pokazują atest jakościowy i zamawiajcie. Nie są bez winy bo raz pasze zabierali z silosu i dawali nowa. Ale to kilka lat temu. Teraz jest okey. Daje ktoś od nich ta mieszankę 38% białka? 

Przy tych cenach soji i rzepaku lepiej się to kalkuluje bo za taką 38 chcą 1520 netto luzem przy zamówieniu powyżej 8 ton. A jest tam soja rzepak i rzepak chroniony jedynie proporcje nieznane 

Myślałem tak jak ty i okazuję się że z tej paszy mleka niema i tylko zapalenia u krów , przez miesiąc 6 od 20 krów,średnio jedno na miesiąc ,pasza jest praktycznie zrobiona na śrucie słonecznikowej, moczniku i oleju sojowym, mocznik spadł z 200 na 60 w mleku o innych parametrach nie wspomnę bo totalna porażka, Kolega stosował tą paszę przez 6miesięcy to krowy zaczęły wyjeżdżać na wątroby , bo podczas trawienia tej paszy wytwarzania się amoniak

• Like 1
Opublikowano

Ja dostaję atest przy każdej dostawie luzem. Nie wiem jak jest teraz ale do niedawna brałem pelnoporcjowke 20% 7mj i nie zauważyłem jakiejś masakry z mocznikiem i zdrowiem. W sumie doiły mi się lepiej niż teraz na zbozu (pszenżyto, mieszanka,żyto, kukurydza) i koncentracie 28. Myślę że to jeden pies, te pelnoporcjowki.

Opublikowano

My z Cragilla braliśmy x lat pasze ale ostatni roku to cały czas reklamacje robiliśmy zawsze jak kończyła się już pasza w silosie to sam syf był w nim i na stadzie 40 krów było do 200-250 l spadku mleka na odbiór. Ale oni to olewali to odeszliśmy. Z Agrocentrum narazie dobrze jest. Cała czołówka z pow. Zambrowskiego to tylko Agrocentrum już.

Opublikowano

a slyszalam, ze z cargilla teraz w warm-maz ci ludzie co poodchodzili to swoją firmę rozkręcają...kilkanascie osób, prawda to? 🤔

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Druga sprawa to to ile trzeba kasy władować i odwalić pracy żeby z 6 tys wejsć na te 9-10. U mnie praktycznie całe stado do wymiany albo 5 lat poprawy genetyki. I ciągłe pakowanie pieniędzy w nowe/lepsze dodatki, lepsza korekcja i obsługa stada, lepsze nasiona i pasze, doradztwo. Trzeba znaleźć jakiś balans między wydajnością i zyskiem, na miarę możliwości swojego gospodarstwa 😉 I niekoniecznie słuchać że OPŁACA SIE DOIĆ WIĘCEJ

Ja tez stwierdzilem, ze niema co sie z koniem kopac jak genetyka jeszcze nie odpowiednia. W takich stadach to podstawa to rozrod, okres miedzywycieleniowy jak najkrotszy, zeby nie zdazyly sie "wydoic" i juz sama z siebie wydajnosc roczna sie podniese. Jeszcze zadbac zeby chociaz te 3-4 miesiace sie rozdoila i trzymala te mleko i juz jest dobrze.

W ogole mnie zawsze smieszy wydajnosc na 305dni laktacji. Wedlug mnie tylko i wylacznie wydajnosc srednia roczna. Co z tego, ze krowa da w 305dni laktacji nawet te 10tys litrow, bo super zaczela laktacje to sie litry zbieraja, ale np. rozrod lezy i zacielila sie np. w 7-8 miesiacu po kilku poprawkach. W efekcie w 305dni zrobila powiedzmy 10tys, ale spadla juz na 10-15 litrow dziennie i kolejne pol roku bedzie po tyle doila, wiec srednia roczna od tej krowy juz tak ciekawie nie wyjdzie.

Mielismy kiedys weta. Bardzo wporzadku facet, ale nie mial USG i nie zamierzal kupic. Zmienilismy na takiego z USG, ovsych i te sprawy. Teraz dla przykladu problemowa krowa powiedzmy 3-4 poprawki. Badanie USG mozna zrobic po 30dniach, badanie na "reke" co 2 miesiace. Tym sposobem okres miedzywycieleniowy sam z siebie sie poprawia...

Wydajnosc na 305dni laktacji ma sens, jezeli laktacja rzeczywiscie trwa 305dni, ale to marzenie niestety. Jak ktos ma taki wynik to gratuluje. Okres miedzywycieleniowy 365dni

Edytowane przez asus921
Opublikowano

W Zambrowie w tamtym roku była 365 dni przy 12800 wydajności .Więc da się . Mi spad co roku w dół. Teraz mam 386. Mam takie 5- 6 sztuk co zawyzaja bo mają po 450 dni A. jest kilka co ma po 260-270😂

Opublikowano (edytowane)

@dabrowskit

260dni ? Jak to mozliwe? Chyba, ze przy poronieniu.

365dni oczywiscie, ze sie da, ale tak jak mowie gratuluje jak ktos taka srednia ma.

Chociaz z drugiej strony, tez zalezy od genetyki, bo przy 365dni trzeba pokryc maks w drugim miesiacu laktacji. Jedna krowa nic sobie z tego nie zrobi, druga po zajsciu mocno obetnie mleko i juz "rekordow" nie bedzie :)

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Taki  monopolisa cargil jebie ceny , koncerat z nutreny do opasow 240 zł 🙆‍♂️